17 april 2018

De Week van de Tekenbeet

Maandag 16 april is De Week van de Tekenbeet van start gegaan. Vanaf april neemt het aantal teken in Nederland weer toe en moeten mensen dus extra oppassen voor dit beestje. We zetten de gevolgen van een tekenbeet en hoe je de beet kunt voorkomen nog even op een rij.

Photo by Åsmund Gimre on Unsplash

Teken komen voornamelijk in laag struikgewas voor, bijvoorbeeld in de duinen en in het bos. Jaarlijks worden er 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. Teken komen voornamelijk voor in gras en vallen niet uit bomen, zoals veel mensen denken. Het is vooral verstandig om jezelf goed te controleren en te laten controleren door je medewandelaars.

Puntig pincet

Mocht je gestoken worden door een teek, dan is het verstandig om die snel te verwijderen. Daar zijn verschillende hulpmiddelen voor, maar volgens Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, is een puntig pincet het beste. "Zet het pincet dicht op je huid en trek dan de teek er in een rechte lijn omhoog uit. Ontsmet pas daarna het wondje met wat alcohol."

Symptomen

Na een beet is het belangrijk om zo'n drie maanden lang symptomen zoals vermoeidheid, gewrichtspijn en spierpijn in de gaten te houden. Meestal blijft de ziekte beperkt tot een rode ring of vlek op de huid, maar sommige mensen worden ernstiger ziek. Van de 1,3 miljoen mensen die jaarlijks gebeten worden, krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Middels antibiotica kunnen milde als ernstige vormen van de ziekte van Lyme meestal verholpen worden. Toch zijn er jaarlijks ongeveer 1.000 tot 2.500 mensen die klachten blijven houden.

Jouw advies bij een tekenbeet:

  • een teek dient zo snel mogelijk verwijderd te worden;
  • veel mensen denken dat je 24 uur de tijd hebt om een teek te verwijderen maar binnen die tijd kun je ook ziek raken van een beet;
  • noteer de datum van de beet in een agenda of notitieblok
  • controleer zo’n 3 maanden op symptomen als vermoeidheid, gewrichtspijn en spierpijn;
  • pipetjes die je voor huisdieren kunt kopen zijn niet veilig genoeg voor mensen;
  • een goed middel om teken te weren is DEET, verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.

(Bron: NU.nl)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten