6 maart 2020

‘Corona’ kan tekorten vergroten

Veel medicijnen worden geproduceerd in China. Nu China is getroffen door het nieuwe coronavirus COVID-19 liggen veel fabrieken stil. Wat gaat dat betekenen voor de geneesmiddelvoorziening?

Veel grondstoffen van medicijnen komen uit China. Dat geldt voor producenten over de hele wereld: in Nederland, de VS, maar ook in de farmaceutische fabrieken in India komen de grondstoffen grotendeels uit Chinese productieplaatsen. In de door het virus getroffen Chinese provincies Hubei (met hoofdstad Wuhan) en Zhejiang zijn meer dan honderd productiefaciliteiten voor de geneesmiddelenindustrie. Als deze fabrieken niet kunnen produceren, kan dat een behoorlijke impact hebben op de wereldwijde medicijnvoorraden.

Voorlopig kunnen fabrikanten echter verder met de grondstoffen die ze nog in voorraad hebben. Doorgaans worden grondstoffen zo’n acht maanden van tevoren besteld en farmaceutische bedrijven hebben van hun eindproducten voorraden van enkele maanden. Inmiddels zorgen mogelijke tekorten er al wel voor prijsstijgingen bij antibiotica.

Dit meldde een artikel in de NRC dat vele woordvoerders aan het woord liet. Woordvoerders van Nederlandse organisaties denken ook dat er geen acuut probleem is. “Pas als fabrieken nog maanden dicht blijven, wordt het riskant”, zegt een van hen. Toch is dat wel wat de leveranciers zorgen baart: de mogelijkheid dat de sluiting van fabrieken nog een aantal maanden zal voortduren. Bovendien vrezen ze dat Nederland, met zijn ‘kleine afzetgebied met lage prijzen’ bij tekorten ‘achteraan de rij’ zal staan.

Bron: NRC 27-2-2020. 
Voor het volledige artikel met uitgebreide vermelding van bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/27/hoelang-voordat-de-pillen-op-zijn-a3992037

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten