12 juli 2019

Campagne over wisselwerking tussen medicijnen en kruiden

“Informeer altijd je arts of apotheker als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt”

Medicijnautoriteit CBG wil medicijngebruikers en zorgverleners ervan bewustmaken dat kruidenproducten invloed kunnen hebben op de werking van (andere) medicijnen. Veel mensen ervaren positieve effecten van kruidenproducten, maar weten niet dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms schadelijk kan zijn. Zo kunnen sint-janskruid en kurkuma ervoor zorgen dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken. Kruidenproducten met ginseng en ginkgo kunnen invloed hebben op de bloedstolling.

Bij mensen die antistollingsmiddelen gebruiken, wordt daardoor het risico op een hart- of herseninfarct groter. Bij gebruik van knoflook neemt juist de kans op bloedingen en blauwe plekken toe. Deze risico’s zijn er alleen met kruidenproducten met vaak sterke concentraties van de kruiden, niet met normaal gebruik van kruiden in de keuken, meldt het CBG.

CBG wil het bewustzijn over de risico’s vergroten met nieuwe toegankelijke informatie op de website en een animatievideo (www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-kruiden/).

 (Bron: CBG)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten