11 september 2018

Biologicals thuis vaak verkeerd bewaard

De meeste patiënten (93%) die biologicals gebruiken, bewaren die medicijnen niet goed. Dat vond Niels Vlieland van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in zijn onderzoek, waarop hij 13 september promoveert.

Vanuit de apotheek werd aan de biologicals een temperatuur-loggertje toegevoegd dat de temperatuur gedurende de bewaarperiode registreerde. Daaruit bleek dat een groot deel van de medicijnen af en toe niet op 2 tot 8 graden werd bewaard. Dat kan allerlei oorzaken hebben: de koelkast op een verkeerde stand, de medicijnen op een verkeerde plaats (achterin de koelkast, waar de temperatuur te laag is of in de deur, waar de temperatuur omhooggaat als de deur opengaat). Al met al kwam 93% van de medicijnen wel eens buiten het aanbevolen temperatuurbereik. “Dit kan leiden tot bijwerkingen of verminderde effectiviteit”, aldus de onderzoeker in het tv-programma Eenvandaag.

In de apotheek worden de bewaaromstandigheden gecontroleerd, maar bij de mensen thuis niet. Het is zonde als ze niet goed bewaard worden: ze kunnen minder werkzaam worden. Dat is vervelend voor de patiënt en zonde van het geld, want het gaat om dure medicijnen.

Apothekers die voor het tv-programma werden geïnterviewd, gaven aan dat de patiënten vanuit de apotheek betere begeleiding zouden kunnen krijgen en dat een medewerker van de apotheek de bewaaromstandigheden zou kunnen controleren. Dat is in elk geval goed mogelijk als het middel wordt thuisbezorgd (zie het artikel op pag. ..). Een andere apotheker suggereert om de medicijnen in kleine hoeveelheden af te leveren en de rest van de voorraad langer in de apotheek te bewaren.

In elk geval is het belangrijk om patiënten beter te informeren over het bewaren van biologicals. In het UMCU wordt dat al gedaan.

(Bron: Eén Vandaag)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten