14 december 2017

Bijsluiter belangrijk voor zelfzorgconsument

De consument leest voor het eerste gebruik van een zelfzorggeneesmiddel bijna altijd de bijsluiter: 91% van de gebruikers leest de bijsluiter helemaal, of ten minste de belangrijkste informatie. Voor de consument is de belangrijkste informatie de dosering (70%), de bijwerkingen (68%) en wijze van inname/gebruiksaanwijzing (67%). Dat blijkt uit onderzoek door Multiscope in opdracht van Neprofarm.

Als de consument met een eenvoudige gezondheidsklacht voor het schap met zelfzorggeneesmiddelen staat om een product te kiezen dat ze voor het eerst gaan kopen, weet 48% al van te voren wat ze willen hebben, 28% leest de verpakkingen van de producten die in aanmerking komen en 21% vraagt advies aan een medewerker. Bovendien wordt dan de verpakking van het gekozen product door 76% van de consumenten goed gelezen.

De verpakking en de bijsluiter geven de gebruiker de informatie die nodig is voor een veilig en effectief gebruik. Maar ook als een geneesmiddel al vaker is gebruikt, blijft het lezen van de bijsluiter belangrijk. In de tussentijd kan immers de situatie van de gebruiker veranderd zijn. Bijvoorbeeld als een zelfzorggeneesmiddel gelijktijdig wordt gebruikt met andere (recept)geneesmiddelen is het van belang om de bijbehorende bijsluiters te lezen, om ongewenste en onbedoelde wisselwerkingen te voorkomen. Bij twijfel over gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen, is het verstandig een arts of apotheker te raadplegen.

Bijsluiter al voor aankoop lezen met de Zelfzorg app

75% van de mensen geeft aan het prettig te vinden om al voor aankoop de bijsluiter te kunnen lezen. Met de gratis Zelfzorg app van Neprofarm kan dat: de consument scant dan de barcode van het zelfzorgproduct en ziet dan direct de originele bijsluiter zoals die in de verpakking zit.

Bron: Neprofarm

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten