14 december 2021

Baliepraat - Ellen Kruize Kok

Ik ben gevraagd om columniste te worden voor UA-magazine en dat vind ik een eer. Op deze plek zal ik mijn belevenissen als apothekersassistent met jullie gaan delen. In deze eerste column leer je me alvast een beetje kennen.

Het begin

Tijdens mijn kennismaking met de farmacie heb ik gemerkt dat de verhalen van de wat oudere collega’s mij inspireerden. Tijdens de pauzes hing ik zowat aan hun lippen. Herken je dat ook?

Oudere collega’s die hun kennis en prachtige anekdotes met me wilden delen, het contact met de patiënten, het af en toe bereiden van geneesmiddelen… Het bevestigde voor mij dat ik de juiste keuze had gemaakt aan het einde van de middelbare school. Er is zoveel te beleven als apothekersassistent.

Natuurlijk begon de opleiding voor mij in 2005 vooral met bereiden. Daarna volgden farmaceutische patiëntenzorg en een stage in meerdere openbare apotheken. Ik was altijd op zoek naar verhalen van vroeger en naar de ervaringen van andere mensen. Na het behalen van mijn diploma heb ik gemerkt dat je nog veel moet leren als beginnende apothekersassistent. Gelukkig was daar tijdens het werk in de apotheek de mogelijkheid voor.

Helaas is aan mijn carrière als apothekersassistent in de openbare apotheek een abrupt einde gekomen, door privéomstandigheden. In mijn boek, dat binnenkort verschijnt, lees je meer daarover.

Nu

In mijn dagelijks leven wil ik mensen bij elkaar brengen, anderen helpen en voor elkaar klaar staan. Doen waar je goed in bent, dat is mijn motto. Als werkende moeder van twee stoere jongens breekt een nieuw tijdperk aan. Ik word ouder en de herinneringen die ik heb, wil ik delen. Wat is er dan mooier dan de verhalen tastbaar maken? Via mijn boek wil ik niet alleen mijn kinderen en collega’s meenemen in de ietwat ‘magische en geheimzinnige’ wereld van de apotheek, maar juist ook buitenstaanders. Om ze te vertellen wat wij allemaal doen om goede zorg te leveren, wat we voor het welzijn van onze patiënten over hebben.

Bezoekers en patiënten hebben veelal een ander beeld. Vroeger waren we pillendraaiers. Nu delen we doosjes met pillen uit en verdienen er geld mee. Echte doosjesschuivers, zo is het beeld. Wij zijn opgeleid om professioneel en legaal zware drugs ter hand te stellen met de nodige uitleg voor de gebruiker. ‘Educated Drug Dealer’ is de titel van mijn boek. Met als subtitel: ‘Een kijkje in het leven van de apothekersassistent’.

Niet alleen mijn verhalen staan in het boek. Ik heb veel collega’s leren kennen en we hebben veel met elkaar gedeeld. Ook die verhalen neem ik mee. En ik blijf verhalen verzamelen en delen, ook in UA.

Wil je iets met mij delen of heb je een vraag? Neem dan vooral contact met me op via apothekersassistentenblog@gmail.com

Speciaal voor de lezers van UA magazine is er gratis verzending van het boek 'Educated Drug Dealer' t/m 31 december 2021 met de code:

UAgratisverzenden

Pre-order nu!

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten