13 oktober 2018

Azar al Hithani: “Ik houd vooral van de afwisseling”

Azar al Hithani werkt bij PharmaLead. “Vooral omdat ik afwisseling zoek in het werk”, vertelt hij.

Met veel plezier werkte hij na zijn opleiding bij twee openbare apotheken. Maar zodra hij de werkwijze en het systeem eenmaal onder de knie had, begon hij de uitdaging te missen. “Als je dan af en toe PharmaLead ‘voorbij ziet komen’, ga je denken: hoe zou dat bevallen, telkens weer die uitdaging om je in te werken in een nieuwe apotheek. Ik moet zeggen: dat bevalt mij buitengewoon goed!”

Azar begon bij PharmaLead met een opdracht in een openbare apotheek - met voor hem een nieuwe werkwijze. Maar ook hier merkte hij dat hij behoefte had aan meer afwisseling. Toen hij dat had aangegeven, werd dat direct opgepakt. “Nu sta ik soms wel drie keer per week in een andere apotheek.” Vaak gaat het om vervanging van zieke medewerkers, meestal in openbare apotheken, maar ook in poliklinische apotheken en in praktijken bij apotheekhoudend huisartsen. “Juist in die kleine apotheken ontstaat er al snel een gat als er iemand wegvalt, dat de eigen medewerkers moeilijk met elkaar kunnen opvullen. Dan kunnen wij uitkomst bieden.”

Hoewel Azar op die manier al in veel verschillende apotheken heeft gestaan en diverse apotheeksystemen heeft leren kennen, zijn er nog een aantal systemen die hij nog niet kent. “Het leuke is dat PharmaLead ons gelegenheid geeft om die te leren kennen als je dat wilt. Dat kan in apotheken met zo’n systeem - uiteraard op een rustig moment.”

Onderwijzen

Geneesmiddelen uitgeven en uitleg geven is het werk dat Azar het liefst doet. “Ik houd van uitleggen en onderwijzen. Vroeger wilde ik leraar worden”, licht hij toe. “Ik probeer aan de balie de instructies zo begrijpelijk mogelijk te maken.” Azar geeft een voorbeeld: “Bij het uitgeven van simvastatine zeg ik niet alleen ‘’s avonds innemen’, maar ik leg ook uit waarom: ‘Het tabletje werkt ongeveer 8 uur en het lichaam maakt ’s nachts de meeste cholesterol aan. Dus bij inname voor de nacht heeft de remmende werking het meeste effect.’ Zo begrijpen mensen waarom ze die instructie krijgen en dat draagt bij tot betere therapietrouw.” 

Verbondenheid

En buiten de apotheken? “Toen ik bij PharmaLead kwam werken, dacht ik dat in een groot bedrijf geen teamspirit kan heersen. Maar daar heb ik me in vergist, want we hebben hier een enorm gevoel van verbondenheid met het bedrijf en met elkaar. Als regioteam zien we elkaar een keer of zes per jaar bij trainingen, werkoverleg en teamuitjes, maar het voelt alsof we elkaar veel vaker zien. In het management is veel waardering voor wat je doet en dat laten ze ook merken, met beloning of cadeautjes.” Ook de korte lijnen naar het management vindt Azar prettig: “We hebben een teammanager die jouw aanspreekpunt is. De teammanager neemt je opmerkingen heel serieus en probeert er altijd iets mee te doen.”(Gesponsord bericht van PharmaLead)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten