14 december 2018

Apothekers roepen valsartan terug

Er zijn weer vervuilde batches met valsartan op de markt gekomen. IGJ vindt dat patiënten hun vervuilde middel toch kunnen gebruiken; apothekers zijn het daar niet mee eens.

In een van de grondstoffen van valsartan van de merken Mylan en Teva is een verhoogde waarde van NDEA (N-nitrosodiethylamine) aangetroffen - boven de vastgestelde veilige limiet. Eerder dit jaar was al NDMA in valsartan werd aangetroffen. Beide stoffen - nitrosaminen - zijn geclassificeerd als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’.

De vervuilde batches zijn teruggeroepen ‘op apotheekniveau’. De IGJ raadt patiënten aan om valsartan van de vervuilde batches ‘gewoon op te gebruiken’. De carcinogeniteit van de hoeveelheid tabletten in één verpakking zou volgens de IGJ blijkbaar verwaarloosbaar zijn.

De apothekers zijn het daar echter niet mee eens: branchevereniging KNMP roept patiënten op om het vervuilde middel terug te brengen naar de apotheek. Voorzitter Gerben Klein Nulent: ‘Geneesmiddelen moeten van onberispelijke kwaliteit zijn en daar moeten we op kunnen vertrouwen. In het geval van twijfel - en dat is aan de orde - adviseren we apothekers de patiënt in kennis te stellen.’

Een probleem is dat de zorgverzekeraars het beleid van de IGJ volgen en dus de ‘schade’ niet vergoeden.

Voor de openbare apothekers in Twente is dit standpunt onacceptabel, stelt de organisatie in een persbericht. “De apothekers dienen samen met andere daarvoor verantwoordelijk partijen, o.a. IGJ, te waken en te zorgen voor een patiëntveilige zorg. De apothekers staan samen met de huisartsen voor kwalitatief hoogwaardige zorg. Patiënten vervuilde geneesmiddelen laten slikken kan daarbij absoluut niet en doet bovendien inbreuk op het vertrouwen van de patiënt in zijn geneesmiddelen en daarmee het vertrouwen in de farmaceutische zorg.”
(Bronnen: NOS, KNMP, Twentse Apothekers Organisatie)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten