4 januari 2017

Antibacteriële zeep ontraden

De Gezondheidsraad waarschuwt voor het gebruik van desinfectiemiddelen. Het effect is niet bewezen. "Desinfecterende middelen zouden alleen gebruikt moeten worden waar ze echt nodig zijn", zegt de Gezondheidsraad. Producten die op een betere hygiëne gericht zijn, kunnen ertoe leiden dat mensen juist sneller ziek worden.

Schadelijke bacteriën 


Antibacteriële handzeep bijvoorbeeld, doodt naast schadelijke bacteriën ook bacteriën die ons lichaam nodig heeft. Antibacterieel mondwater kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. De desinfectant triclosan in tandpasta kan de schildklier en daarmee de hormoonhuishouding in de war gooien.

Zorgvuldig gebruik


Ook de volksgezondheid wordt bedreigd door het gebruik van antibacteriële middelen, zegt de Gezondheidsraad. Gebruik kan leiden tot resistentie bij bacteriën. Door de synthetische bestrijdingsmiddelen worden de bacteriën sterker. Daardoor worden ook antibiotica minder effectief. Alleen als de zeer besmettelijke MRSA-bacterie in huis is, kan extra ontsmetten raadzaam zijn, zegt de Gezondheidsraad. Beleid van de overheid moet gericht zijn op zorgvuldiger gebruik van desinfecterende middelen.

Bron: Gezondheidsraad

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten