15 juni 2018

Alles over droge ogen

Droge ogen zijn vervelend, maar soms is het probleem makkelijk op te lossen.

(het volledige artikel lees je in UA3-2018)

Behalve droog voelen de ogen vaak ook branderig, prikkend of vermoeid. Als het af en toe voorkomt en duidelijk te maken heeft met een omgevingsfactor (bijvoorbeeld schrale wind, airconditioning of het dragen van contactlenzen), dan zal dit ‘comfortprobleem’ weer overgaan als de oorzaak verdwijnt. Ook als medicatie de oorzaak is, zal het probleem overgaan als die medicatie wordt gestopt – als dat tenminste mogelijk is.

Anders is het als de oorzaak van droge ogen in het eigen lichaam ligt. De diagnose luidt dan keratoconjunctivitis sicca – oftewel ontsteking en droogte van het hoornvlies en het bindvlies. Als de onderliggende aandoening niet wordt behandeld, kunnen de klachten van droge ogen verergeren en chronisch worden.

Droge ogen geven niet alleen een vervelend gevoel; ze kunnen je ook hinderen in je activiteiten zoals lezen, computergebruik, televisiekijken en autorijden. Soms kunnen ze dus invloed hebben op je beroepsuitoefening.

Ouderen

Bij ouderen komen droge ogen veel voor. Dat komt doordat de kliertjes die het oogoppervlak vochtig houden op hogere leeftijd minder goed functioneren. Bovendien reageert het ‘oudere’ hoornvlies minder goed op drogere lucht of sterkere luchtstroming. Normaal gesproken zou de traanproductie dan toenemen om het oog vochtig te houden. Verminderde traanproductie kan ook te maken hebben met een verminderde aanmaak van testosteron op hogere leeftijd. Bij vrouwen komen droge ogen ongeveer tweemaal zo vaak voor als bij mannen.

Tranen

Normaal gesproken worden de ogen voortdurend bevochtigd door een traanfilmpje. De productie ervan wordt zorgvuldig gereguleerd, zodat de ogen niet uitdrogen, maar ook niet zó nat worden dat je wazig gaat zien. Dat traanfilmpje bestaat niet alleen uit water en zout, al zou je dat soms denken als je zoute tranen proeft. Lees hier waaruit de traanfilm bestaat.

Traanvocht verdampt; daarom wordt er voortdurend nieuwe traanfilm aangemaakt. Overtollig materiaal wordt afgevoerd via de traanbuizen in de binnenste ooghoek. 

Oorzaak van droge ogen

- te weinig productie van traanvocht;

- te snelle afvoer van traanvocht (meestal te snelle verdamping).

 Beide kunnen verschillende oorzaken hebben, zie de tabel.

Bij te snelle verdamping van traanvocht stijgt het zoutgehalte. Dit geeft een brandend gevoel en kan het oogoppervlak blijvend beschadigen.

Als iemand tijdelijk droge ogen heeft, is dat gewoonlijk niet ernstig. Maar droge ogen kunnen ook wijzen op een onderliggende aandoening, bijvoorbeeld diabetes, het syndroom van Sjögren of een oogziekte. Daarom is het belangrijk om de huisarts te raadplegen als de maatregelen niet helpen, als de klachten steeds erger worden, of bij verschijnselen als slecht zicht, ontsteking of lichtschuwheid.

Verder kunnen droge ogen de afweer van het oog verminderen en zo leiden tot oogontstekingen en/of -beschadiging, met mogelijk slecht zicht, pijn en blindheid tot gevolg.

Kunsttranen

Het heeft natuurlijk de voorkeur om bij droge ogen de oorzaak aan te pakken. Daarnaast - of als de oorzaak niet kan worden weggenomen - worden kunsttranen gebruikt om de klachten te verlichten en om de ogen te beschermen.

Meer over kunsttranen

Adviezen bij droge ogen

 

Bron: UA3-2018

 

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten