5 juni 2020

Adviezen voor vakantie in eigen land

Dit jaar brengen veel mensen de vakantie door in eigen land. En dat vraagt een aangepast advies.

Op vakantie in eigen land, dat betekent: geen vaccinaties nodig, minder kans op reizigersdiarree, minder problemen met het meenemen van medicijnen. Maar mensen moeten wel altijd bedacht zijn op ongelukjes (in meerdere betekenissen), de gevolgen van een wandeling in de natuur en zeker in deze tijd moeten ze ook een goede hygiëne in acht nemen.

Een aantal tips om de vakantie zonder gezondheidsproblemen door te komen.

Hygiëne

Dankzij de coronacrisis hebben we geleerd om hygiënische maatregelen beter in acht te nemen. Een desinfecterende gel of spray, in kleine flacon, is handig om bij de hand te hebben.

Reisziekte

Ook al is de reis minder lang, reisziekte kan heel vervelend zijn. Heeft iemand in het reisgezelschap last van reisziekte, adviseer dan om tabletjes of druppels tegen reisziekte mee te nemen (cinnarizine, cyclizine of meclozine). Of om bij de huisarts een recept voor scopolaminepleisters te halen.

Allergie

Hooikoorts? Dan is het raadzaam een antihistaminicum mee te nemen, al of niet op recept. Dit kan in de vorm van tabletten, oogdruppels en neusdruppels.

Pijnstillers

Pijnstillers zijn een onmisbaar onderdeel van de reisapotheek. Want hoofdpijn, spierpijn of menstruatiepijn krijg je ook in eigen land en wil je snel kwijt zijn, om toch van de vakantie te kunnen genieten. Paracetamol is eerste keuze, maar bij pijn met een ontsteking kan een NSAID zoals ibuprofen of naproxen een goede keus zijn. Denk ook aan speciale pijnstillers voor kinderen.

Verbandmiddelen

Pleisters, een zwachtel, verbandtape, een wondontsmettingsmiddel: allemaal zaken die niet mogen ontbreken in de reisapotheek. Vallen, stoten of je per ongeluk snijden komt immers ook in eigen land voor. Ook is het verstandig een thermometer mee te nemen, evenals steriele gaasjes en wondverzorgende zalf.

Teken, muggen en andere beestjes

Wat betreft insecten en andere prikkende, stekende en bijtende beestjes valt te denken aan diverse soorten middelen:

  • een middel dat insecten op een afstand houdt. Middelen met DEET zijn het meest effectief tegen zowel muggen als teken;
  • setjes om teken te verwijderen;
  • een insectenbeetuitzuiger (met verschillende zuignapjes, ook voor slangenbeten);
  • een jeukstillend middel voor als je toch door een mug, horzel of kwal te pakken bent genomen.

Adviseer om bij een tekenbeet altijd een dokter te bezoeken, ook al is de teek succesvol verwijderd.

Zonbescherming en - verzorging

Hopelijk krijgen we in Nederland een mooie zomer. Zonbescherming is dan wel belangrijk. Let op dat je een factor adviseert die geschikt is voor het huidtype van je klant. Voor baby’s en kinderen adviseer je een product dat geschikt is voor de baby- of kinderhuid. Na een dagje in de zon kan de huid verzorgd worden met een verkoelende aftersun-lotion.

Eerste hulp bij verbranding

Toch een beetje te lang in de zon geweest? Of per ongeluk een hete pan of een barbecuerooster aangeraakt? Dan kan een verkoelend en verzorgend product van pas komen.

Maag en darmen

Op vakantie kunnen maag en darmen een beetje van slag raken. Voor mensen die wel eens last hebben van maagzuur kan het handig zijn een middel tegen brandend maagzuur mee te nemen.

De kans op diarree in eigen land is niet groot, maar zoals het gezegde luidt: ‘beter mee verlegen dan om verlegen’. De barbecue kan bijvoorbeeld wel eens een voedselvergiftiging opleveren. Daarom is het verstandig een middel tegen diarree en ORS in de reisapotheek op te nemen. Zoals je weet, mag loperamide niet worden gegeven aan kinderen jonger dan acht jaar.

Voor de vrouw 

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd zullen ongetwijfeld tampons en/of maandverband in hun koffer stoppen. Ook al slikken ze misschien de pil door om niet ongesteld te worden, je weet nooit wat het lichaam doet. Bedenk dat de werking van de anticonceptiepil vermindert bij braken of waterdunne diarree. Adviseer om daarom ook condooms mee te nemen.

Produttip Hansaplast 48750 Routine Eerste Hulp Set Website

Altijd de optimale wondverzorging bij de hand

Of het nu gaat om een kleine snee in de vinger of om een postoperatieve wond met hechtingen: wonden maken deel uit van het dagelijks leven. Gelukkig hoeft een goede wondverzorging niet ingewikkeld te zijn met de volgende drie stappen.

  1. Reinig de wond van vuil en bacteriën met Hansaplast Wondspray om infecties te voorkomen.
  2. Bescherm de wond met Hansaplast pleisters tegen vuil en bacteriën om een ongestoorde genezing mogelijk te maken.
  3. Genees de wond met minder kans op littekenvorming door Hansaplast Wondhelende Zalf regelmatig aan te brengen tot de wond volledig is genezen.

Het volgen van deze drie stappen laat een wond tot 2x sneller genezen t.o.v. een onbehandelde wond. Het Hansaplast Reissetje zorgt ervoor dat je altijd de nodige producten bij de hand hebt.

(Gesponsord bericht)

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten