Ook nu de meeste zoveel mogelijk thuis blijven, pakken ze af en toe wel wat zon. Een wandeling, een fietstocht, in de tuin, op het balkon. Wat zit er in zonnebrandmiddelen en hoe maak je een keuze?
Het is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend dat we ons tegen de zon moeten beschermen. Met kleding, door de schaduw op te zoeken en met zonnebrandmiddelen. De uv-straling van de zon kan namelijk schadelijke gevolgen hebben, zoals huidveroudering en huidkanker.
Zonnebrand is onder andere verkrijgbaar als crème, gel, lotion, milk, olie, (lip)stick en spray of mist.
Er zijn speciale zonnebrandmiddelen voor kinderen. Een kinderhuid is dunner en gevoeliger dan de huid van een volwassene. Het is goed te weten dat verzorgingsproducten voor kinderen onder de drie jaar extra op de veiligheid van de ingrediënten worden beoordeeld. Dit is vastgelegd in de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Voldoet een product niet aan deze wetgeving, dan mag het niet worden verkocht. Je kunt er dus van uitgaan dat de speciale zonnebrandproducten voor kinderen die in Nederland op de markt zijn, veilig zijn.
Er zijn twee typen uv-filters: chemische uv-filters en uv-filters op minerale basis. Deze laatste vormen een dun laagje over je huid dat de schadelijke uv-straling weerkaatst. In deze middelen zit vaak titaniumdioxide en zinkoxide. Deze stoffen maken je huid een beetje wit.
De zon produceert uv-A- en uv-B-straling. Van te veel uv-A-straling veroudert je huid sneller. Van te veel uv-B-straling kun je verbranden. Alle zonnebrandproducten beschermen tegen uv-B. Of een product ook beschermt tegen uv-A is te lezen op het etiket. Er staat dan een uv-A symbool.
De Sun Protection Factor (SPF) wordt ook wel de beschermingsfactor genoemd. Die loopt van 5 tot 50. Hoe hoger de factor, hoe langer het zonnebrandmiddel beschermt tegen de schadelijke uv-straling van zon of zonnebank. SPF 20 betekent dat iemand met deze bescherming twintig keer langer in de zon kan zitten dan zonder bescherming van een zonnebrandmiddel. Het hangt van je huidtype af hoe lang je veilig in de zon kunt zitten zonder je in te smeren.
Producten voor de winterzon zijn op vetbasis om bevriezing en uitdroging van de huid te voorkomen.
Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen na het gebruik van een zonnebrandmiddel. Bijvoorbeeld doordat ze gevoelig zijn voor het parfum in het middel. Je kunt dit testen door het middel eerst uit te proberen op de binnenkant van je pols.
De bekendste chemische stof in zonnebrand is het uv-filter. Deze stof beschermt de huid tegen de schadelijke gevolgen van uv-straling. De uv-filters zorgen ervoor dat je huid niet verbrandt. Op de lange termijn voorkom je daarmee de kans op huidkanker en snelle veroudering van je huid. De factor geeft aan hoeveel uv-filter een middel bevat. Hoe hoger de factor, hoe langer het middel beschermt tegen zonnebrand. Andere stoffen die in zonnebrand voorkomen, zijn grofweg te verdelen in geurstoffen, conserveermiddelen, antioxidanten, emulgatoren, pigment en vocht-inbrengende stoffen.
(Bron: Waarzitwatin.nl, met medewerking van het Huidfonds)
UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten