18 augustus 2017

150.000 medicatierollen per week

Grote kans dat jullie in de apotheek wekelijks medicatierollen ontvangen voor polyfarmaciepatiënten, geproduceerd in een GDS-apotheek. GDS staat voor geneesmiddeldistributiesysteem, oftewel het produceren van medicatierollen.

Heb je je wel eens gerealiseerd wat er allemaal bij komt kijken om dagelijks duizenden recepten te verwerken, voorraden op orde te hebben, de GDS-machines te vullen en aan te sturen en de rollen te verzenden in de door de apotheek of patiënt gewenste verpakking? En alles natuurlijk supergoed gecontroleerd en veilig. Checks, checks en dubbelchecks. Barcodes, inlogcodes, formulieren, autorisaties, vrijgeven, vierogenprincipe, line-clearance, schouwen via de machine, visuele controle, er komt heel wat bij kijken voordat de medicatierollen bij jou in de apotheek arriveren.

In UA nummer 4 van 2017 (augustus 2017) kun je lezen hoe het bij zo’n GDS-apotheek, Apotheek Voorzorg in Elsloo, toegaat. Hier worden 150.000 medicatierollen per week geproduceerd en er werken maar vijftien apothekersassistenten. De bereiding, de productie, het inpakken en de verzending gebeurt door maar liefst vierhonderd apotheekmedewerkers. En door 58 GDS-machines. Het hele receptverwerkingssysteem is geautomatiseerd, maar kan niet zonder de ogen, handen en controle van de mens. De vijftien apothekersassistenten ondersteunen het proces en zijn de vraagbaak voor de apotheekmedewerkers.

Een paar voorbeelden van de kwaliteitszorg:

 • Het inboeken van binnengekomen gebeurt door twee personen afzonderlijk van elkaar, ze zijn elkaars controle. Alleen als de gegevens die zij hebben ingevoerd overeenkomen, wordt de batch vrijgegeven voor verdere verwerking.
 • Het ompakken van geneesmiddelen naar standaardpotten gebeurt natuurlijk onder beschermde omstandigheden, met plaatselijke afzuiging, mond-neusbescherming en handschoenen.
 • Risicovolle medicatie wordt ontstript in een aparte ruimte, met een gescheiden afzuigsysteem.
 • Overal geldt line-clearance: er wordt met één artikel tegelijk gewerkt en er zijn speciale schoonmaakprocedures.
 • Zodra medicatie wordt omgepakt, wordt de vervaldatum aangepast, met een extra veilige marge.
 • Gehalveerde tabletten krijgen een kortere houdbaarheid. Medicatie die zeer kort houdbaar is, blijft zelfs in de originele verpakking totdat deze handmatig aan de GDS-machine wordt toegevoegd.
 • Barcodes op alle kratten, voorraadpotten en canisters zorgen ervoor dat de inhoud is geborgd. Ook moeten veel handelingen worden bevestigd op inlognaam.
 • Bij het vullen, maar ook bij het plaatsen van de canister in de machine, bij elke handeling worden de barcodes gescand ter controle, en volgt bevestiging in het computersysteem. Anders kan het proces niet verder. Daarnaast is er bij het vullen van de canisters ook nog een visuele controle op het uiterlijk.
 • Bij elke GDS-machine staat een operator, die voortdurend controleert - en documenteert - of alles goed gaat. Of de machine goed draait, of de print duidelijk is en of de seals goed dicht zijn.
 • Alle medicatierollen worden geschouwd door een schouwmachine, en verkeerd gevulde zakjes komen terecht in de ‘correctiebak. Na de controle door de schouwmachine en de farmaceutisch medewerkers voeren apothekersassistenten ook nog een visuele steekproef uit om te controleren of de rollen terecht zijn goedgekeurd en of de correcties juist zijn uitgevoerd.
 • Als er een risicovolle tablet moet worden vervangen in de rol, wordt er een nieuw zakje geproduceerd. Elk gecorrigeerd zakje wordt volgens het vierogenprincipe gecontroleerd.
 • Uitgenomen zakjes met privacygevoelige informatie worden vernietigd.
 • Uiteindelijk gaan er dagelijks twintig- tot vijftigduizend medicatierollen de deur uit, op weg naar de apotheken en de patiënten. Na heel veel controles, voor veilige medicatie. Als je beseft wat er allemaal mis kán gaan, dan is het bijna niet voor te stellen dat het uiteindelijke foutpercentage in de afgeleverde medicatierollen onder de 0,001% ligt, ver onder de landelijke GDS-norm.

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten