Nieuws & achtergrond

Nieuw: AeroChamber2go™ ondersteunt astma en COPD patiënten in de lente

Voor astma en COPD patiënten kan het lenteweer (hooikoorts) een obstakel zijn om eropuit te gaan.

De lente kan hooikoortsklachten veroorzaken en daardoor de kans op aanvallen en ziekenhuisopnames vergroten¹. Voor deze patiënten is het belangrijk dat zij hun medicatie onderweg op de juiste manier gebruiken: dosisaerosol mét voorzetkamer voor een betere longdepositie.

Lees meer

Patricia gaat met plezier naar haar werk. Zo hoort het. 

Bij Lead Healthcare zetten wij ons dagelijks in voor jouw werkgeluk. Zodat jij kunt doen wat je het liefste doet: mensen helpen. Dan zorgen wij op onze beurt weer voor jou. Lees hier de ervaringen van Patricia!

Lees meer

Verlicht de geprikkelde huid bij insectenbeten

Na de relatief zachte winter en het mooie weer van de afgelopen weken, gaan we deze zomer heel wat insecten tegenkomen. Niets is zo vervelend als de jeuk na een insecten- of kwallenbeet. Fagron Processierupsgel biedt dan de oplossing, het vermindert direct het onbehagelijke gevoel en kalmeert en verzorgt de geprikkelde huid.

Lees meer

Aanhoudende moeheid na covid-19 verhelpen met gedragstherapie

Mensen met aanhoudende moeheid na een covid-19-infectie hebben baat bij cognitieve gedragstherapie.Na de behandeling zijn de meeste patiënten minder vermoeid en kunnen ze zich beter concentreren. Ook andere lichamelijke klachten nemen af. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC en het Radboudumc, samen met drie andere ziekenhuizen.

Lees meer

Oefentherapie effectiever tegen duizeligheid dan medicatie

Oefentherapie voor het evenwichtsorgaan is opgenomen in de landelijke richtlijn voor de behandeling van duizeligheidsklachten. Hoewel bewezen effectief, wordt deze door het Amsterdam UMC ontwikkelde therapie nog nauwelijks gebruikt in tegenstelling tot medicatie.

Lees meer

Zorgsector introduceert richtlijn voor psychosociale ondersteuning

Om zorgprofessionals psychisch te ondersteunen in zowel tijden van crisis als bij ingrijpende gebeurtenissen in de dagelijkse praktijk, is een landelijke beleidsrichtlijn geïntroduceerd. De richtlijn bevat op bewijs gebaseerde inzichten en praktische handvatten.

Lees meer

Gezonde leefstijl als eerste behandeling bij diabetes type 2

Om de diabetescrisis duurzaam aan te pakken is het belangrijk om medicatie te minderen en meer in te zetten op gezond leven. Binnen vijf jaar moet leefstijl de meest logische behandeloptie zijn voor patiënten met diabetes type 2.

Lees meer

'Bij Lead Healthcare krijg ik de ruimte'

Na ruim 10 jaar verloor Diana haar liefde voor het vak als apothekersassistente. Toen het na een tijdje toch weer begon te kriebelen, startte zij bij Lead Healthcare. Dit bleek een gouden zet. Bij Lead Healthcare ging zij weer enthousiast aan de slag.

Lees meer

NIEUW: Fagron Derma Milde shampoo & Milde conditioner

Maak je indifferente assortiment compleet met de nieuwe Milde shampoo & Milde conditioner speciaal voor de gevoelige, droge tot zeer droge hoofdhuid.

Lees meer

Voor Corinne is het een sport om mensen zo snel én zo goed mogelijk te helpen

Corinne heeft een half jaar vast bij een apotheek gestaan, voor ze Lead Healthcare weer opbelde: ‘mag ik terugkomen?’. Ze houdt van de afwisseling in haar werk, de uitdaging om de apotheken net een beetje beter achter te laten en de waardering die ze ervaart. Ze neemt ons mee in haar verhaal.

Lees meer

Duurzaam en veilig: WoodSafe naaldencontainer 

CO2 reductie, papieren vulmiddel, onze “Wij kiezen voor bomen” verpakkingen en jaarlijkse donatie aan een natuurorganisatie. Een aantal voorbeelden hoe wij iedere dag bij Spruyt hillen werken aan verduurzaming waarmee wij onze ecologische footprint verder reduceren.

Lees meer

Met deze overname kan de KNMP ook apothekersassistenten van waardevolle informatie voorzien over nieuwe ontwikkelingen binnen de farmacie, als belangrijke ondersteuning bij hun dagelijkse zorg voor patiënten.

Lees meer

Apothekersassistente Gina zocht na 27 jaar uitdaging binnen haar vak. Dat vond ze bij Lead Healthcare: ‘elke dag is een verrijking van je kennis. De ene dag sta je in de openbare apotheek, en dan weer in een distributie apotheek.’ Haar tip voor langdurig werkgeluk? Zoek afwisseling én een fijne werkgever!

Lees meer

Fagron introduceert naast crèmes en zalven in duurzame tubes nu ook tabletten in duurzame potjes. De pot waarin onze nieuwste introducties, natriumbicarbonaat 500 mg en 1000 mg tabletten, worden geleverd is een duurzame pot op basis van bio-based plastic.

Lees meer

Dag van Verantwoord Medicijngebruik

De helft van de volwassen medicijngebruikers slikt een medicijn met invloed op de rijvaardigheid.

Lees meer

Farmabuddy dementie

In UA6 kun je een artikel lezen over dementie. In de apotheek kun je dementiepatiënten, waar nodig, extra begeleiding geven. Maar soms weet je niet wat er speelt bij een patiënt. Vooral als je de patiënt weinig spreekt, bijvoorbeeld omdat de medicatie altijd wordt bezorgd, is de situatie moeilijk in te schatten.

Lees meer

Wratten bij azathioprine

Azathioprine kan zorgen voor groei van wratten of dit verergeren. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hier twaalf meldingen van.

Lees meer

Brede beschikbaarheid NSAID's leidt tot meer gezondheidsrisico's.

Eind dit jaar behandelt de Tweede Kamer een wetswijziging waardoor deze geneesmiddelen op meer plekken verkrijgbaar worden. Bijvoorbeeld in supermarkten, tankstations en bouwmarkten.

Lees meer

Dit zijn de winnaars van de winacties uit UA5!

Door mee te doen aan de winacties uit UA5 kon je kans maken op Het Farmaboekje en op een DERMASENCE Vitop forte-pakket.

Wij feliciteren de volgende winnaars met hun gewonnen prijzen...

Lees meer

Alflorex® ter behandeling van PDS symptomen*

Ongemakken als buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen erg vervelend zijn. Zeker als je er dagelijks last van hebt. Alflorex® met één unieke en gepatenteerde Bifidobacterium longum 35624® bacteriestam is speciaal ontwikkeld voor mensen met PDS symptomen en zorgt voor een bewezen vermindering van deze vervelende klachten.

Lees meer

Winacties

Vanwege diverse wet- en regelgeving is het nodig in te loggen voor deelname.

Nog geen account? Maak er gratis en vrijblijvend eentje aan.Lees meer

Onze oplossing voor het geneesmiddeltekort

Het geneesmiddeltekort in Nederland is in de apotheek het meest zichtbaar. Door deze tekorten is het zoeken naar alternatieven onderhand een dagtaak geworden.

Lees meer

SGLT2-remmers, nu ook bij hartfalen

In de eerste UA van dit jaar heb je kunnen lezen dat SGLT2-remmers (dapagliflozine en empagliflozine), kunnen worden ingezet bij diabetespatiënten met een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten. Recent zijn deze middelen ook geregistreerd voor toepassing bij een nieuwe grote patiëntengroep, namelijk patiënten met chronisch symptomatisch hartfalen.

Lees meer

Let op bij gebruik biotine of Sint-Janskruid samen met levothyroxine

Dat laat het CBG in een nieuwsbericht weten.

Het is aan te raden om alert te zijn op de effecten van biotine en Sint-Janskruid in combinatie met schildkliermedicijn levothyroxine. Medicijnautoriteit CBG waarschuwt patiënten en zorgverleners hiervoor.

Lees meer

PharmaSwap: een marktplaats voor medicijnen

In de eerste UA van dit jaar kon je lezen over PharmaSwap: een marktplaats voor medicijnen. Inmiddels zijn al 677 Nederlandse apothekers aangesloten.

Een mooie samenwerking om medicijnverspilling tegen te gaan.

Lees verder om het nieuwsbericht te kunnen lezen en om het artikel uit UA1 nog eens terug te lezen.

Lees meer

Optima Farma congres 2022

Het was een geslaagde dag, het Optima Farma congres 2022 in de Reehorst te Ede. Wat leuk om te zien dat apothekersassistenten vanuit het hele land deze dag samen zijn gekomen. En dat werd zeer gewaardeerd, zelfs met complimenten voor degene die hiervoor al om 6.00 uur van huis waren vertrokken.

Lees meer

De grote apothekersassistenten kennistest 2022, de GAAK 2022

Op zaterdag 5 november vond de feestelijke uitreiking van de Grote Apothekers Assistenten Kennistest 2022 plaats tijdens het Optima Farma Congres in de Reehorst te Ede. Nicole Quaedvlieg, werkzaam bij Service Apotheek MC Nieuwenhagen te Landgraaf, is de overall winnaar én ze was ook de beste in de categorie Farmaceutische kennis. Met een deelnameveld bestaande uit verschillende disciplines vanuit heel Nederland een prachtige prestatie!

Lees meer

Tekort aan jichtmedicijn Desuric

Dat meldt het CBG. Het medicijn Desuric (benzbromaron) 100 mg tabletten is niet leverbaar. Er is een tekort aan de grondstof van het medicijn, waardoor Desuric tabletten niet geproduceerd kunnen worden. Naar verwachting is dit medicijn tegen jicht (een ontsteking in een gewricht) in ieder geval tot halverwege 2024 niet beschikbaar.

Lees meer

Fagron Derma: ‘Goed smeren is een kunst’

Om een positieve bijdrage te leveren aan de ‘smeer’-trouwheid van kinderen met een huidaandoening lanceert Fagron Derma ‘Goed smeren is een kunst’. Hiermee helpen we kinderen op een speelse wijze hun smeermomenten niet te vergeten, dit alles voor het verbeteren van de therapietrouw en de kwaliteit van leven van het kind.

Lees meer

Bescherm de kwetsbare huid!

De huid van zowel baby’s als ouderen vraagt extra aandacht en verzorging. Daarom is het belangrijk om dagelijks de huid goed te reinigen, te verzorgen en te beschermen met Inoli.

Lees meer

29 september is het Wereld Hart Dag

De afgelopen jaren heeft de hartstichting op deze datum (Dress Red Day) extra aandacht gevraagd voor vrouwen met hart- en vaatziekten. Ook UA blijft aandacht besteden aan hart- en vaatziekten bij vrouwen.

Lees verder om het artikel uit UA4 te lezen over het vrouwenhart, een gewoon hart in andere omstandigheden.

Lees meer

Sudocrem is het meest gebruikte middel bij luieruitslag

Sudocrem is een medisch hulpmiddel ter behandeling en ter voorkoming van luieruitslag. Het beschermt, verzacht en helpt bij een rode en kwetsbare huid.

Lees meer

Van apothekersassistent naar drogist

Wil je van carrière switchen of in de apotheek meer aandacht besteden aan zelfzorggeneesmiddelen? Dan is de rol van (assistent)drogist wat voor jou! Je kunt als apothekersassistent gemakkelijk doorstromen naar het beroep van (assistent)drogist.

Lees meer

Infacol, een effectieve oplossing voor vastzittende lucht

Infacol helpt vastzittende lucht in maag en darmen te bevrijden. Het zorgt dat kleine gasbellen worden samengevoegd tot grote gasbellen, die dan gemakkelijk als lucht kunnen worden afgevoerd.

Lees meer

Stoppen met roken voor vrouwen nog belangrijker

In UA4 lees je vanaf pagina 6 het artikel `Het vrouwenhart, een gewoon hart in andere omstandigheden’. Daarin wordt vermeld dat stoppen met roken voor vrouwen nog belangrijker is dan voor mannen. Maar het is ook nog eens moeilijker.

Lees meer

Beslisboom anticonceptie

In UA4 lees je op pagina 13 het artikel over het anticonceptieconsult. Download hier de handige beslisboom voor aan de balie.

Lees meer

Farmabuddy’s

In UA4 lees je in de rubriek ‘Baliepraat’ van Ellen Kruize over Farmabuddy’s. UA schreef hier twee keer eerder een artikel over. Lees verder om deze artikelen terug te lezen.

Lees meer

Gratis video's Stichting KIJKsluiter

Stichting KIJKsluiter heeft circa 40 video’s ontwikkeld over veel gestelde vragen en veel voorkomende problematiek in de apotheek; óók over agressie aan de balie. Geef de patiënt een goede en duidelijke uitleg over medicijntekorten en medicijnwisselingen met deze video's. Alle apotheken ontvangen ter ondersteuning in 2022 gratis toegang.

Lees meer

Nieuw: Fagron Derma Milde shampoo & Milde conditioner

Maak je indifferente assortiment compleet met de nieuwe Milde shampoo & Milde conditioner speciaal voor de gevoelige, droge tot zeer droge hoofdhuid.

Lees meer

Zomerpuzzel 2022

De winnaars van de zomerpuzzel uit UA3 zijn bekend!

Lees meer

Opioïd-geïnduceerde obstipatie (OIC) en de behandelopties

Wanneer patiënten opioïden gebruiken, is het geïndiceerd om ook meteen te starten met een oraal laxans om obstipatie te voorkomen. Macrogol en lactulose zijn osmotisch werkende laxantia, die de behandeling van eerste keus vormen.

Lees meer

Curanol, voor de verzorging van de huid rond de anus

Voor een goede bloedsomloop is het van belang om de vaatwand soepel en elastisch te houden. Met name tijdens de zwangerschap en de bevalling kunnen de aderen extra aandacht gebruiken omdat ze dan met meer druk te maken hebben dan gebruikelijk.

Lees meer

winnaars vier boeken ‘Alles loopt op (vet)rolletjes’ van Sharon Piket.

Sharon is docent Apothekersassistent met een liefde voor de leukste campings van Nederland. Haar avonturen die ze samen met haar kinderen beleeft, lees je terug in dit boek. Net als vele leuke tips voor activiteiten in de omgeving.

Lees meer

Alle apothekersassistenten in één groot kwaliteitsregister.

In UA3 2022 wordt verwezen naar een in 2017 gepubliceerd artikel over het kwaliteitsregister. Lees verder om het artikel terug te lezen.

Lees meer

Nieuwe cao Apotheken online

De nieuwe cao Apotheken is vanaf vandaag beschikbaar op de website van SBA. De sociale partners, ASKA, WZOA, FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn, kwamen deze cao overeen. De nieuwe cao heeft een looptijd van drie jaar en geldt tot 1 juli tot 2024.

Lees meer

Is Fagron voor jou ook het beste medicijn?

Fagron stelt wereldwijd medicatie op maat beschikbaar. Onze medewerkers zetten zich dagelijks in om met een breed portfolio aan innovatieve, gepersonaliseerde producten meer behandelopties beschikbaar te stellen. Dit doen we voor, en in nauwe samenwerking met, artsen, apothekers en patiënten.

Lees meer

Eén Lead Healthcare

Per 21 mei zijn PharmaLead, MediLead, InterLead en Covid Services verder gegaan onder de naam van het moederbedrijf: Lead Healthcare. Zodat we samen de zorg nóg verder kunnen helpen. Ondertussen verliezen we het werkgeluk van onze apothekersassistenten niet uit het oog.

Lees meer

Verantwoord pleisters plakken met de nieuwe Hansaplast GREEN & PROTECT

Hansaplast introduceert GREEN & PROTECT: meer ecologisch verantwoorde pleisters, waarvan het wondkussen en de stof gemaakt zijn van vezels van natuurlijke oorsprong.

Lees meer

Afspraken over verantwoord wisselen medicijnen rond

Dat meldt het NHG. Het regelmatig wisselen van medicijnen leidde de afgelopen jaren tot klachten en vragen van patiënten.

Lees meer

Medicatiecasettes

Wist je dat Fagron Nederland lang houdbare, voorgevulde medicatiecassettes op voorraad heeft voor gebruik in zowel het ziekenhuis als in de thuissituatie?

Lees meer

Diana vond haar liefde voor het vak terug bij Pharmalead

Na ruim 10 jaar verloor Diana haar liefde voor het vak als apothekersassistente. Toen het na een tijdje toch weer begon te kriebelen, startte zij bij PharmaLead. Dit bleek een gouden zet. Bij PharmaLead vond zij de liefde voor het vak terug.

Lees meer

Geschaafd? Betadine erop!

Betadine Zalf is een desinfecterende en verzachtende zalf. Het vormt een ademende, poreuze korst op de wond en is geschikt voor de behandeling van schaafwonden, brandwonden en grotere oppervlakkige wonden. Het werkt snel en langdurig, doordat de zalf goed aan de wond blijft plakken.

Lees meer

Nieuw: Nu nog langer verlichting van hooikoorts

Hooikoorts slaat altijd toe op het verkeerde moment. Gelukkig kun je nu direct terug slaan met Carelastin Extra Sterk azelastine neusspray!

Lees meer

Ramadan en medicijnen: opgepast!

De jaarlijkse moslim vastenperiode is in het jaar 2022 in de hele maand april. Tussen zonsopgang en zonsondergang wordt er niet gegeten of gedronken. Zo’n verandering van het dagelijks ritme kan een behoorlijke impact hebben op het lichaam. Met name bij risicopatiënten zoals diabetici.

Wat is belangrijk om te weten en wat kun jij betekenen voor (risico)patiënten die willen vasten?

Lees meer

Met ingang van 5 april 2022 vervalt de regiobegrenzing van het Landelijk Schakelpunt

Daarmee ontstaat landelijke uitwisseling van gegevens. Als zorgverlener kunt u voor de behandeling van patiënten belangrijke gezondheidsgegevens raadplegen bij de reguliere zorgverleners van die patiënten. Ook buiten de eigen regio en bij incidentele consulten.

Lees meer

CBG: Vier waarschuwings pictogrammen op het medicijndoosje toegestaan

Voortaan staat medicijnautoriteit CBG vier waarschuwingspictogrammen toe op het medicijndoosje. Dit zijn pictogrammen die de medicijngebruiker wijzen op een waarschuwing bij zwangerschap, borstvoeding, autorijden en/of alcohol. Deze afbeeldingen dragen bij aan het goed en veilig gebruiken van medicijnen.

Lees meer

Boeken WINactie: 5x De glucose revolutie

Een revolutionair, wetenschappelijk onderbouwd boek vol simpele hacks om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en daarmee je algehele gezondheid bewezen te verbeteren. Dit boek verschijnt 19 april, maar misschien ben jij een van de eerste lezers!

Lees meer

Jext® voor de behandeling van een anafylactische reactie

Een anafylactische reactie is vaak te herkennen aan bijvoorbeeld een zwelling van de keel, benauwdheid, rode uitslag en/of een versnelde hartslag. De eerste keus voor de noodbehandeling van een anafylactische reactie is de onmiddellijke toediening van adrenaline.

Lees meer

Welk advies geef je bij lactose-intolerantie?

Kerutabs is een supplement en bevat het enzym lactase. Lactase helpt melksuikers (lactose) te verteren. Wanneer er niet voldoende lactase wordt aangemaakt kan het lichaam de lactose helaas niet goed verteren met vervelende klachten als gevolg.

Lees meer

Nieuw: Nu nog langer verlichting van hooikoorts

Hooikoorts slaat altijd toe op het verkeerde moment. Gelukkig kun je nu direct terug slaan met Carelastin Extra Sterk azelastine neusspray!

Lees meer

Respimat® instructievideo’s voor jouw patiënt

Goed gebruik van de Respimat® inhalator uitgelegd in 3 korte video’s

Lees meer

Uitzondering bij verkoop melatonine (>0,3 mg)

In 2019 kondigde IGJ in samenwerking met NVWA aan dat zij handhavend optreden bij producten met melatonine. Producten met een dosering van meer dan 0,3 mg dagelijkse dosis worden beschouwd als UAD-geneesmiddel. De bedrijven EHF Nutrition en PK Benelux hebben echter bezwaar gemaakt tegen de productbeoordeling van IGJ. De rechter heeft besloten dat het bezwaar terecht is. Het betekent dat momenteel alleen de +0,3 mg melatonineproducten van deze bedrijven verkocht mogen worden zonder geneesmiddelenregistratie.

Lees meer

Denorex shampoo is uit de handel. Alternatief: koolteershampoo 4% (Tarmed)

Als alternatief voor Denorex shampoo biedt Fagron koolteershampoo 4% (Tarmed).

Lees meer

Winnaars boeken winacties

De winnaars van de boeken winacties zijn bekend. Auteur Paula Hijne verzond 5 boeken 'Evenwicht in uitvoering' en auteur Robin Bhaggan stuurde maar liefst 10 boeken 'Van rugklacht naar rugkracht' naar de winnaars. Gefeliciteerd en veel leesplezier toegewenst!

Lees meer

Vraag naar jodiumtabletten stijgt

De oorlog in Oekraïne en de daarmee samenhangende dreiging van nucleaire wapens zorgt een toename van de vraag naar jodiumtabletten. Echter, kaliumjodidetabletten werken alleen als ze kort voor of op het moment de besmetting worden ingenomen.

Lees meer

Gewijzigde adviezen geneesmiddelen en verkeersdeelname

Per 1 maart 2022 is er gewijzigde informatie over de verkeersdeelname-adviezen voor melatonine, nitrazepam en trazodon.

Lees meer

Profiteer tijdens de Fagron Lente actie van kortingen en spaar voor vrolijke cadeaus

Koning Winter wordt met een aantal stormen ons land uit gedreven en maakt plaats voor de lente. En dat betekent dat de dagen langer worden, fluitende vogels als we ontwaken en fleurige narcissen en krokussen in het gras. Tijd om er-op-uit te trekken en te gaan genieten van de lente, binnen en buiten. Spaar daarom de hele maand maart voor vrolijke cadeaus bij Fagron.

Lees meer

Risico op ernstige leverschade bij gebruik Mavenclad

Cladribine wordt gebruikt bij volwassen patiënten met zeer actieve relapsing multipele sclerose (MS).

Lees meer

Doe je verhaal in baliepraat

Je hebt al eerder kennis kunnen maken met Ellen Kruize Kok, auteur van het boek Educated Drugdealer – Een kijkje in het leven van de apothekersassistente. In de rubriek baliepraat van UA deelt ze verhalen van apothekersassistenten. Heb jij ook een verhaal wat je graag wil delen?

Lees meer

Fagron Nourisil™ MD: Eerste hulp bij littekens

Nourisil™ MD; siliconengel voor littekens is een medisch hulpmiddel ter preventie en behandeling van nieuwe en oude keloïden of hypertrofische littekens.

Lees meer

Aandacht voor veilig gebruik van pijnstillers bij 300 Service Apotheken

Op 1 februari is de campagne ‘Stilstaan bij pijnstilling’ gestart in meer dan 300 aangesloten Service Apotheken in heel Nederland. De apotheken geven extra begeleiding aan mensen die pijnstillers gebruiken. Het doel is het voorkomen van een verslaving aan sterke pijnstillers en meer aandacht vragen voor veilig gebruik van pijnstillers in het algemeen. Lees verder voor het volledige bericht.

Lees meer

It’s a wrap!

Ofwel: alle winnaars van de UA covershoot 2022 staan prachtig op de foto!

Lees meer

NIEUW - AirBuFo® Forspiro®

De combinatie budesonide/formoterol in de Forspiro inhalator.

Lees meer

OEN, ANNA, OMA, DIK: wat zeg je nu??

Als apotheekmedewerker ben je een groot gedeelte van de dag aan het communiceren met patiënten. De patiënten van tegenwoordig zijn veel mondiger en de zorgvraag is complexer geworden. Hoe kun je binnen korte tijd op een prettige manier gesprekken voeren met patiënten?

Lees meer

Baliepraat - Ellen Kruize Kok

Ik ben gevraagd om columniste te worden voor UA-magazine en dat vind ik een eer. Op deze plek zal ik mijn belevenissen als apothekersassistent met jullie gaan delen. In deze eerste column leer je me alvast een beetje kennen.

Lees meer

Help patiënten in risicogroepen beschermen met pneumokokkenvaccinatie op maat

Mensen in de leeftijd van 73-79 jaar worden opgeroepen via het Nationaal Programma Pneumokokken Vaccinatie. Bepaalde (medische) risicogroepen kunnen ook beschermd worden door vaccinatie op maat met het pneumokokkenconjugaatvaccin Prevenar13.

Lees meer

Het Borstkankerhandboek door Anna van Wittenberghe

Eén op de zeven vrouwen en een klein aantal mannen in Nederland krijgt borstkanker. Dat betekent dat elke dag circa 45 mensen in ons land deze diagnose krijgen. Zij willen bijna allemaal hetzelfde: antwoorden op alle vragen die op ze afkomen.

Lees meer

Gebruik Forxiga niet langer voor behandeling van diabetes type 1

Dat meldt het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) in een online nieuwsbericht. Log in om het volledige nieuwsbericht van CBG te lezen.

Lees meer

Sudocrem Multi-Expert

Luieruitslag is een alledaags fenomeen bij baby’s. Maar ook de oudere, kwetsbare huid die langdurig in contact komt met urine en ontlasting kan last krijgen van zogenaamde incontinentie-uitslag.

Lees meer

Darmkrampjes? Infacol lucht op

Buik- en darmkrampjes zijn vaak een tijdelijk probleem, omdat ze overwegend veroorzaakt worden door vastzittende lucht. Baby’s krijgen tijdens hun voeding lucht binnen omdat ze bijvoorbeeld te gulzig drinken.

Lees meer

Vacature: Apothekersassistent Poliklinische Apotheek Amsterdam UMC

Jij bent de belangrijke schakel tussen arts en patiënt. Ben je apothekersassistent en wil je graag ervaring opdoen in de poliklinische apotheek van een ziekenhuis? Dan is Amsterdam UMC op zoek naar jou!

Lees meer

Optima Farma Congres

Op zaterdag 30 oktober vond het jaarlijkse najaarscongres van Optima Farma plaats in de Reehorst te Ede. Benieuwd naar onze samenvatting van deze dag?

Lees meer

Gebruik paracetamol tijdens zwangerschap alleen als het nodig is

Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller tijdens de zwangerschap. Toch weten we nog niet precies hoe veilig paracetamol tijdens de zwangerschap is. Een groep van experts doet daarom een oproep voor beter onderzoek en extra voorzichtigheid. Paracetamol is tijdens de zwangerschap nog wel de beste keus bij hevige pijn en koorts. Gebruik het dan zo kort als nodig is en overleg met je zorgverlener als de klachten niet overgaan.

Lees meer

Aankondiging: Educated drugdealer boek - Een kijkje in het leven van de apothekersassistent

Van lotions voor waterpokken tot gefluisterde vragen om Viagra, als apothekersassistent maak je het allemaal mee.

Lees meer

Enquête: 'de rol van de apothekersassistente bij preventie, gezondheidsbescherming en -bevordering'

Marianna Abadier, auteur van o.a. 'Word ook preventionista!' in UA5 doet onderzoek en wil graag jouw mening weten. Klik hier en maak kans op 1 van de 3 Rituals pakketten die verloot worden onder de deelnemers aan deze enquête.

Lees meer

Betere therapietrouw en werkplezier

In UA5 (26 okt '21) lees je hoe de apothekersassistenten van de Utrechtse apotheken Kanaleneiland en Marco Polo de terugvraagmethode toepassen. Stichting Health Base ontwikkelde een handleiding voor het toepassen van begrijpelijke etiketteksten.

Laat je inspireren door de bijbehorende video, klik hier om deze te bekijken.

Lees meer

Onderzoeksresultaten Echinacea UA5

In UA 5 (26 okt '21) lees je op pagina 38 en 39 over het onderzoek Echinacea purpurea. Het lijkt een goed idee preparaten te gebruiken om infecties minder kans te geven. Een gerandomiseerd klinisch onderzoek gaf verrassende resultaten. Het zou zelfs zorgen voor minder antibiotica gebruik. LET OP: dit artikel is alleen beschikbaar voor de vakgroep en daarom achter inlog.

Lees meer

Word ook preventionista!

In UA 5 (26 okt '21) lees je het pleidooi van arts en apotheker Marianna Abadier voor meer preventie en gezondheidsbevordering in de apotheek. Ze bespreekt ook de gevolgen van het groeiend aantal mensen met een chronische (vermijdbare) aandoening. Hier lees je verder hoe obesitas en insuline(resistentie) leiden tot metabole ontregeling.

Lees meer

Nieuw bij Bipharma: Chloorhexidine mondspoeling 0,12% mét 0,05% CPC.

De chloorhexidine mondspoeling 0,12% bevat 0,05% CPC. Daarbij bevat de mondspoeling geen alcohol, waardoor deze mild is in de mond. De mondspoeling ondersteunt de mondhygiëne en helpt het tandvlees te verzorgen.

Lees meer

Hebben al jouw patiënten dit jaar al een nieuwe voorzetkamer gekregen?

Belangrijk: vervang een voorzetkamer ieder jaar. Voor de veiligheid en vanwege de hygiëne wordt aangeraden om een voorzetkamer maximaal één jaar te gebruiken1. Jaarlijks vervangen is belangrijk om een optimale werking te kunnen garanderen. Daarom vergoed iedere zorgverzekeraar ook minimaal 1 voorzetkamer per kalenderjaar.

Lees meer

Teva heeft slimme vernieuwde verpakkingen

Zorg voor de juiste informatie in de apotheek. Wij begrijpen dat een omzetting van verpakking vragen kan oproepen bij de patiënt. Teva wil de patiënt en de apotheek hierbij ondersteunen en daarvoor zijn verschillende materialen beschikbaar. Hiermee zorg je voor optimale communicatie in de apotheek.

Lees meer

Vacature: Medewerker kwaliteitsafdeling QC

Werk jij als verpleegkundige of apothekersassistent en ben je toe aan een nieuwe stap in jouw loopbaan? Spreekt het werken voor een organisatie die verschil maakt voor mensen in lage-en middeninkomenslanden jou aan? Bij Imres bewaak je in deze rol de kwaliteit van onze producten en processen. Een cruciale rol, want wij leveren alleen producten van gegarandeerde kwaliteit.

Lees meer

Ibrance tabletten per oktober beschikbaar

De Ibrance capsules worden vervangen door tabletten.

Lees meer

Nieuw hulpmiddel bij keuze inhalator astma en COPD

De NHG heeft tabellen ontwikkeld met een overzicht voor volwassenen. Ze bevatten de belangrijkste kenmerken en zijn gebaseerd op de NHG-Standaarden.

Lees meer

GAAK2021 En de winnaar is...Ryanne Dijkslag!

Met een score van 100% op farmaceutische kennis een meer dan terechte winnaar. Van harte gefeliciteerd!

Lees meer

Syndroom van Klinefelter

Het syndroom van Klinefelter is een aangeboren vorm van testosterontekort, waarbij de testikels door een chromosoomafwijking heel weinig testosteron produceren.

Lees meer

Terugroepactie losartan, valsartan en irbesartan

In genoemde medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen zit een onzuiverheid. De fabrikanten van deze medicijnen roepen de partijen terug die niet voldoen. Het merendeel van de geteste medicijnen voldoet wel aan de limiet en hoeft niet teruggeroepen te worden. Er is geen direct risico voor patiënten.

Lees meer

Enstilar® weer vergoed na kort geding tegen VGZ

Sinds enkele maanden vergoedde VGZ Enstilar® niet meer. VGZ had Enstilar® geclusterd met calcipotriol/betamethason zalf en deze laatste als preferent middel aangewezen.

Lees meer

Relatie tussen darmmicrobioom en gezondheid is meer dan onderbuikgevoel

Lees meer

Gefeliciteerd Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer!

Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer heeft in 2020 de hoogste score behaald in het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken (OKA) van onderzoeksbureau AMP te Vught en mag zich daarom een jaar lang 'Beste Apotheek van Nederland' noemen.

Lees meer

Aangepaste adviezen venetoclax

Venetoclax wordt gebruikt bij de behandeling van volwassen patiënten met chronische lymfatische leukemie (CLL), een vorm van bloedkanker, al of niet in combinatie met andere medicijnen. Patiënten die het leukemiemiddel Venclyxto (venetoclax) gebruiken, lopen ook met de laagst toegestane hoeveelheid van dit middel het risico op het tumorlysissyndroom (TLS). Bij TLS komen in korte tijd heel veel afbraakstoffen van dode kankercellen vrij. Het lichaam kan deze niet goed wegwerken.

Lees meer

An apple a day… over pro-, pre-, syn- en postbiotica

De termen antibiotica en probiotica komen in de dagelijkse praktijk van de apotheek regelmatig voorbij. Dat antibiotica worden ingezet bij een keur van bacteriële infecties en ontstekingen, is ook geen nieuws. Maar weet jij ook het verschil tussen pro- en prebiotica? En wat syn- en postbiotica zijn? En hoe deze het darmbioom kunnen ondersteunen?

Lees meer

WO≠MEN

Op woensdag 21 april 2021 vond het Voorjaarsdagcongres plaats, georganiseerd door de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) met als thema WO≠MEN: Gelijk behandelen betekent ongelijke farmacotherapeutische behandeling. Aan dit online event namen ruim 350 zorgprofessionals deel.

Lees meer

MFB Nierfunctie: amoxicilline/clavulaanzuur vervalt

Het aanpassen van de orale dosering van amoxicilline/clavulaanzuur bij verminderde nierfunctie en dialyse is niet langer nodig meldt de KNMP.

Lees meer

CBG lijst medicijnen 'Wisselen ongewenst' - update

In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het CBG een lijst opgesteld van medicijnen waarbij wisselen niet wenselijk is. Het gaat hier om medicijnen waarbij een verkeerde inname leidt tot ernstige problemen voor de patiënt.

Lees meer

Huidaandoeningen en COVID-19

In november 2020 hield Huid Nederland een webinar over de relatie tussen covid-19, immuunaan doe nin -gen, medicatie en de psychische gevolgen van deze combinatie.

Lees meer

De ernst van decubitus beoordelen

De ernst van decubitus wordt beoordeeld met een classificatieschaal op basis van wond kenmerken. Een veelgebruikte schaal is het NPIAP/EPUAP-decubitus-classificatie systeem, met zes categorieën van decubitus. Bij 1 t/m 4 wordt de wond steeds dieper, bij 5 en 6 is de diepte onbekend.

Lees meer

Antigeen zelftest alleen bij GEEN klachten

Het is heel mooi dat de antigeen zelftesten verkrijgbaar zijn bij de apotheek en drogist. Als we uit voorzorg zelf kunnen testen, helpen we de verspreiding van covid-19 voorkomen. Maar PAS OP!

Lees meer

Optimale bescherming van Hansaplast

Een wondje, een snee of een schaafwond? Hansaplast pleisters heeft een volledig assortiment en biedt de juiste pleister voor verschillende soorten wonden.

Lees meer

Winnaars Copper inside neusmasker

Dit mondneusmasker is een EU-gecertificeerd en gepatenteerd medisch hulpmiddel met koperoxide dat virusdeeltjes in minder dan een minuut elimineert – en dat blijft doen. Hierdoor kan het masker tot wel vijftig uur herhaaldelijk worden gedragen, zonder tussentijds te wassen.

Lees meer

Effecten tegelijk gebruiken medicijnen en supplementen

Het gebruik van medicijnen kan leiden tot vitamine- en mineralentekorten en voedingssupplementen kunnen de werking van sommige medicijnen beïnvloeden.
De NPN heeft in samenwerking met Universiteit Maastricht informatiebladen voor zorgprofessionals ontwikkeld.

Lees meer

Online magazines

Benieuwd naar de voorgaande edities van UA en het online magazine? Log in en lees UA online.

Lees meer

Algoritme voor slimmer vaccineren

Een algoritme is een wiskundige formule die wordt geschreven om problemen te kunnen oplossen. Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben er een ontwikkeld die voor patiënten van elke huisartspraktijk aan de hand van leeftijd, geslacht, onderliggende aandoeningen en woonomgeving het risico op ziekenhuisopname en overlijden door infectie met het coronavirus berekent.

Lees meer

Verslag NVFZ webinar BCG-vaccin 

Apothekersassistenten in 22 ziekenhuizen werkten mee aan de BCG-PRIME studie. Zou dit vaccin de weerstand bij kwetsbare ouderen zodanig verhogen dat ze minder kans hebben op een (ernstig beloop van) een covid-19 besmetting? Je leest hier het verslag dat onze redacteur Winifred Hazelhoff Roelfzema schreef.

Lees meer

Dokters van morgen (AVROTROS)

Dat gezond leven belangrijk is voor het behoud van een (zo) gezond (mogelijk) lichaam, is voor niemand nieuw. Veel mensen lijken zich meer dan ooit bewust van het belang van gezond zijn en - proberen te - blijven.

Lees meer

Orale antistolling vergeleken

Een bloedpropje kan ernstige gevolgen hebben. Daar zijn de meeste mensen van wel doordrongen. Hoe ernstig is afhankelijk van waar dat bloedpropje zit: in een been of arm, in de buik, in de longen, het hart of de hersenen. Meer over oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden.

Lees meer

FIT challenge: use it or lose it

Met de huidige coronacrisis en de maatregelen die daarbij horen is gezond leven en lekker bewegen actueler dan ooit. Het belang van vitaliteit wordt door artsen steeds nadrukkelijker genoemd.

Lees meer

P.O.E.P.-app helpt patiënten obstipatie door opioïden te herkennen

Bij het gebruik van opioïden zoals oxycodon, fentanyl en morfine komt vaak obstipatie als bijwerking voor. Maar als je patiënten een laxans adviseert om dit te voorkomen, slaan ze dit vaak af. Een nieuwe app helpt patiënten om obstipatie tijdig te herkennen. De naam van de app? P.O.E.P: dat staat voor Persoonlijk Obstipatie-Evaluatie-Programma.

Lees meer

Alles over het kijkonderzoek van de dikke darm

Om een coloscopie goed te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat patiënten zich goed voorbereiden. Het is daarbij essentieel dat zij de voorschriften omtrent medicijngebruik en dieet strikt opvolgen.

Lees meer

MDL-arts Marco Mundt: “Opsporen en verwijderen van poliepen kan darmkanker voorkomen”

Een coloscopie is geen pretje. Daarom is er in Nederland niet voor gekozen om mensen periodiek op darmkanker te screenen via zo’n kijkonderzoek van de darm, maar om een voorselectie te maken met een zelfafnametest. Maag-darm-lever (MDL)-arts Marco Mundt (Flevoziekenhuis, Almere) was betrokken bij de opzet van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Lees meer

DERMASENCE Polaneth: helpt jeuk op het hoofd verminderen

Vooral in de herfst en winter kan droge kamerlucht leiden tot jeuk en wondjes op de gevoelige hoofdhuid. Aan de DERMASENCE Polaneth-lijn zijn er nu twee nieuwe producten voor de hoofdhuid toegevoegd met een anti-jeukformule. Deze helpen direct én op lange termijn om deze problemen te voorkomen.

Lees meer

Medicijn in het kort: in één oogopslag inzicht in medicijn

Alles wat je móet weten over je medicijn, op één A4, in begrijpelijke taal: dat is ‘Medicijn in het kort’.

Lees meer

Lening voor behoud Apotex

De Nederlandse overheid wil een lening van 6,5 miljoen euro geven aan InnoGenerics, te gebruiken om Apotex over te nemen. Hiermee zou de productie van medicijnen door dit bedrijf in Nederland kunnen blijven. De Europese Commissie (EC) heeft ingestemd met deze lening.

Lees meer

‘Drogist op afstand’ in strijd met de wet

Supermarkten mogen bepaalde zelfzorggeneesmiddelen alleen verkopen als er een (assistent-) drogist in de winkel is. Klanten voorlichting geven via een telefoon- of videogesprek is in strijd met de geneesmiddelenwet.

Lees meer

Medicatiebewaking op interacties in G-Standaard veranderd

De klassieke medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard komt te vervallen. Per 1 november 2020 bevat de G-Standaard alleen nog interactiebewaking op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).

Lees meer

Wat ervaren patiënten met psoriasis tijdens de corona-epidemie?

Vandaag - op wereldpsoriasisdag - zijn de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de gevolgen van de impact van de coronacrisis op de zorg voor mensen met psoriasis. Voor patiënten met de ernstigste vormen van psoriasis waren de gevolgen het meest ingrijpend. Soms moest medicatie worden stopgezet.

Lees meer

Beschermt vitamine D tegen corona?

Vitamine D suppletie kan mogelijk de impact van het coronavirus minderen, in landen waar een vitamine D-tekort onder de bevolking veel voorkomt. Dat stellen wetenschappers in een opinie, gepubliceerd in de Lancet. In deze opinie gaan zij in op de tot nu toe bekende wetenschappelijke basis voor deze stelling.

Lees meer

Nieuwe NHG-Standaard Astma bij volwassenen - “Bij astma moet je de ontsteking behandelen”

Eind juli 2020 verscheen de nieuwe NHG-Standaard Astma bij volwassenen. Wat gaat dat betekenen voor de uitgifte van astmamedicatie en voor de advisering in de apotheek?

Lees meer

Sorry... foutje

Hebben jullie het al ontdekt? In het artikel over stolling in UA5 stond een foutje. De spécialiténamen van edoxaban en apixaban zijn verwisseld.

Lees meer

Service Apotheken vijf jaar op rij de beste apotheken

Service Apotheken hebben voor het vijfde achtereenvolgende jaar de hoogste klantwaardering ontvangt. Hiermee laten ze zien dat zij het hoge serviceniveau en de kwaliteit van farmaceutische zorg ook in coronatijd hebben kunnen vasthouden.

Lees meer

Tips bij spierpijn en gewrichtspijn

Bewegen is belangrijk. Maar soms wil je meer dan je lijf aankan. Dan komt het lichaam met het signaal om je daarop te wijzen: pijn. Pijn aan spieren, gewrichten, pezen, ligamenten. Wat is eraan te doen?

Lees meer

Succesvol de toekomst tegemoet

De apotheek staat aan de vooravond van veel ontwikkelingen. Wat verandert er bijvoorbeeld na de coronacrisis? Bestaat de apotheek in haar huidige vorm nog jarenlang?

Lees meer

Verkouden - Wat doe je eraan?

Het is weer de tijd van het jaar dat mensen last krijgen van verkoudheidsklachten. Door ‘corona’ zijn we dit jaar alerter op deze klachten. Maar lastig zijn verkoudheidsklachten altijd.

Lees meer

Apotheekmedewerkers komen in aanmerking voor een zorgbonus

Apotheken komen in aanmerking voor de zorgbonus. Dat staat in de subsidieregeling die minister De Jonge (VWS) heeft bekendgemaakt. De bonus kan vanaf 1 oktober 2020 worden aangevraagd.

Lees meer

Aandoeningen bij mannen en vrouwen

Enkele aandoeningen die zich bij mannen en vrouwen verschillend manifesteren: migraine, covid-19, hartaanval, pijn, dementie en auto-immuunziekten

Lees meer

Hahnemann in Heiloo, een homeopathische apotheek

In UA 4-2020 vertellen Marije en Margreth over hun werk in de Hahnemann Apotheek. Hier een verkorte weergave.

Lees meer

Sekse- en genderverschillen in de gezondheidszorg

Interview met 'genderprofessor' Sabine Oertelt: “Zelfs mannelijke en vrouwelijke cellen kunnen verschillend reageren”

Lees meer

Het Similia-principe, de basis van de homeopathie

Margreth Koopman, hoofd Bereiding van de Hahnemann apotheek in Heiloo legt uit: “De homeopathie werkt volgens het Similia-principe."

Lees meer

Op zoek naar een reumavriendelijke pilstrip

De ‘comfortainers’ met methotrexaat gaan uit de handel. Moeten reumapatiënten hun medicijnen dan uit een strip halen? ReumaNederland en de Universiteit Twente gaan op zoek naar een reumavriendelijke pilstrip.
(Afbeelding: ReumaNederland)

Lees meer

Vrouwen met migraine zijn jaloerser en hebben vaker last van koude voeten

Lees meer

Snelle afweeronderdrukking helpt ernstig zieke coronapatiënten

Het Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen meldt een doorbraak in behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Bij patiënten met een zogenaamde cytokinestorm kan behandeling met immuunsuppressieve medicatie het herstel versnellen en de prognose verbeteren.

Lees meer

Paracetamol vervuild: hoe ernstig is dat?

“Grote hoeveelheden paracetamol kunnen vervuild zijn met het kankerverwekkende PCA”; dat was het bericht waarmee de krant NRC en het tv-programma Zembla donderdag 9 juli naar buiten kwamen. Krijg je ongeruste patiënten aan de balie? Dan kun je ze geruststellen: de hoeveelheden PCA zitten ver onder de toegestane limiet.

Lees meer

Tips tegen huidproblemen van de handen

Door vaak de handen te wassen, krijgt bijna iedereen wel last van huidproblemen aan de handen. De meest voorkomende problemen zijn een droge huid, kloven, barsten van de huid en huiduitslag. Wat is eraan te doen?

Lees meer

Krachten bundelen

De combinatie apotheek met een drogisterij; wij zien wat deze samenwerking kan opleveren. Denk aan het aanspreken van een breder publiek en het kunnen bieden van een breder assortiment. Naast medicijnuitgifte richt je je immers ook verkoop van producten.

Lees meer

Geneesmiddelenoverzicht ‘Wisselen Ongewenst’ op komst

Er komt een lijst van medicijnen waarbij wisselen ongewenst is. De lijst wordt opgesteld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en is eind dit jaar te verwachten.

Lees meer

Ongewenste substitutie door pakketuitstroom

Nivel heeft de gevolgen geëvalueerd van de ‘pakketuitstroom’: het niet meer vergoeden van paracetamol en een aantal vitaminen en mineralen. Zoals voorschriften voor duurdere en riskante medicatie. Die gevolgen zijn ongewenst, vindt ook minister Van Rijn.

Lees meer

Remdesivir als eerste medicijn goedgekeurd tegen COVID-19

Virusremmer remdesivir is, als eerste medicijn tegen COVID-19, onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Het is bestemd voor patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen.Lees meer

Hitte en medicijnen

Als de temperatuur oploopt, is dat niet voor iedereen prettig. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Welke adviezen kun je geven?


Lees meer

ADHD-medicatie krijgt nieuwe naam

De tabletvorm, werking, verpakking en leverancier zijn onveranderd.

Lees meer

Adviezen voor vakantie in eigen land

Dit jaar brengen veel mensen de vakantie door in eigen land. En dat vraagt een aangepast advies.

Lees meer

Anticonceptie: Keuzevrijheid van de vrouw staat voorop

In Nederland is de voorlichting over anticonceptie in vergelijking met andere landen tamelijk goed georganiseerd, maar toch is er wel ruimte voor verbetering, vindt Ineke van der Vlugt, programmamanager bij Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit en reproductieve gezondheid in Utrecht.

Lees meer

Covid-19-testen ook voor apothekersassistenten

Hoest je? Of heb je neusverkoudheid en/of koorts? Dan kun je als apothekersassistent getest worden op covid 19. En dan?

Lees meer

Nieuwe NHG-Standaard Anticonceptie, nieuwe adviezen voor vergeten pillen

Begin mei 2020 verscheen de herziene NHG-Standaard Anticonceptie. Wat is er veranderd?

Lees meer

"Samen kunnen we nog veel groeien"

Claudia Zandhuis nam vorig jaar de drogisterij van haar voormalig werkgever over. "Merkbeleving en vertrouwen creëren als zelfstandig drogist, een moeilijke klus zonder assistentie van een formule! Dat was de reden dat ik me aansloot bij DA."

Lees meer

Oproep: meld bijwerkingen van medicijnen bij een corona-infectie

Medicijnautoriteit CBG roept patiënten met een corona-infectie en hun zorgverleners op om bijwerkingen te melden. Zowel bijwerkingen van medicijnen voor de behandeling van een corona-infectie (ook off-label), als van medicijnen voor andere aandoeningen.

Lees meer

'Masker 19' als codewoord voor huiselijk geweld

Vraagt iemand in de apotheek om ‘masker 19’? Dan is dat een code voor ‘Help mij: ik ben slachtoffer van huiselijk geweld’. De apotheek kan deze persoon dan in contact brengen met hulpverleners. De hulpvraag kan mondeling worden gesteld, maar ook op een briefje.

Lees meer

Risico op ernstige hartritmestoornissen door chloroquine en hydroxychloroquine bij coronapatiënten

De malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten (COVID-19), in sommige gevallen met dodelijke afloop. Met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij coronapatiënten.

Lees meer

Erasmus MC verstuurt elektronische recepten in heel Nederland

In het Erasmus MC in Rotterdam kunnen artsen sinds 15 maart jl. hun elektronische recepten door heel Nederland versturen. Dit is een primeur voor Nederland.

Lees meer

Maatregelen in de apotheek

Welke maatregelen zijn raadzaam in de apotheek om besmetting met Covid-19 te voorkomen?

Lees meer

Janssen vaccins: 'Eerste resultaten coronavaccin zijn echt positief'

Maandag 30 maart heeft Janssen vaccins in Leiden gekozen met welk mogelijke vaccin tegen Covid-19 verder onderzoek wordt gedaan. Uit tien opties werd het meest veelbelovende gekozen, op basis van de resultaten in dierproeven.

Lees meer

Landelijk coördinatiecentrum geneesmiddelen voor coronapatiënten op intensive care

Om de sterk groeiende vraag aan geneesmiddelen op de intensive care voor de behandeling van coronapatiënten het hoofd te bieden, gaat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) de coördinatie van de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen landelijk organiseren.

Lees meer

Coronanieuws

Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus en de behandeling van de infectie

Lees meer

De maximale dosering in het Kinderformularium: wat wordt er bedoeld?

Het interpreteren van de maximale doseringen in het Kinderformularium blijkt soms lastig te zijn. Ze worden dan ook wel eens anders opgevat dan ze bedoeld zijn.

Lees de voorbeelden en test je kennis!

Lees meer

Dermatoloog Patrick Kemperman: “Kwetsende reacties zijn dramatisch voor je zelfbeeld”

In Nederland zijn 1 miljoen patiënten met een huidaandoening. Bijna een derde van hen, 30%, heeft daar psychologische problemen mee.

Lees meer

Huidnieuws

Diverse huidnieuwtjes uit UA2-2020

Lees meer

Jeuk in de zomer

Jeuk is erger dan pijn, wordt weleens gezegd. In de zomer zijn er allerlei beestjes, planten en verschijnselen die jeuk kunnen veroorzaken.

Lees meer

Acht vragen over zonnebrandmiddelen

Ook nu de meeste zoveel mogelijk thuis blijven, pakken ze af en toe wel wat zon. Een wandeling, een fietstocht, in de tuin, op het balkon. Wat zit er in zonnebrandmiddelen en hoe maak je een keuze?

Lees meer

Bio-Seleen+Zink van Pharma Nord

Bio-Seleen+Zink van
Pharma Nord is een van de best onderzochte supplementen op de markt.

Lees meer

UPDATE: Veranderende inzichten in corona

In de tijd dat we met Covid-19 hebben te maken, zijn er al diverse theorieën geweest over de verspreiding en risico’s van het virus.

Lees meer

OLVG corona check app wordt breder beschikbaar

De corona check app, die 16 maart werd gelanceerd door het OLVG in Amsterdam, is inmiddels ook beschikbaar in enkele andere regio’s.

Lees meer

Maatregelen tegen medicijnhamsteraars

Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. In de Werkgroep Geneesmiddelentekorten zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan.

Lees meer

‘Corona’ kan tekorten vergroten

Veel medicijnen worden geproduceerd in China. Nu China is getroffen door het nieuwe coronavirus COVID-19 liggen veel fabrieken stil. Wat gaat dat betekenen voor de geneesmiddelvoorziening?

Lees meer

Ameline Venloo werkt bij PharmaLead. “Ze luisteren, dat is fijn”

Ameline Venloo is met veel plezier apothekersassistent. Dat plezier is toegenomen sinds ze bij PharmaLead werkt. “In de openbare apotheek was ik op een gegeven moment toch wel uitgekeken op de antihypertensiva en de cholesterolremmers.”

Lees meer

Jouw advies over het Coronavirus

Maken mensen zich zorgen over besmettelijkheid van het coronavirus? Geef ze deze informatie en adviezen.

Lees meer

Bijwerkingen bij gebruik melatonine

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 181 meldingen van bijwerkingen bij gebruik van melatonine. De bijwerkingen komen voor bij de melatonine dat een geregistreerd geneesmiddel is, bereid is door de apotheek en als warenproduct te koop is.

Lees meer

Samenwerking Etos en Thuisapotheek

Etos en Thuisapotheek zijn 25 februari een samenwerking gestart. Met de Etos+-app (Etos-Plus-app) kunnen klanten eenvoudig voorgeschreven geneesmiddelen bestellen en ontvangen. In Haarlem en Overveen loopt nu een pilot van vier maanden.

Lees meer

Robot regelt medicijnen in ErasmusMC

Minder kans op medicatiefouten en meer tijd voor de verpleegkundige aan het bed. Dé voordelen van medicatierobot PillPick, die voortaan voor alle patiënten in het Erasmus MC de medicijnen selecteert en doseert.

Lees meer

Calcium, vitamine D en vitamine K: een sterk drietal!

Als je denkt aan sterke botten, dan denk je waarschijnlijk meteen aan calcium. Terecht! Maar er zijn ook vitamines die de botgezondheid ondersteunen. En ze werken nog samen ook! We leggen uit hoe het zit met het sterke drietal calcium, vitamine D en vitamine K.

Lees meer

Spier- en gewrichtspijn - wat kun je eraan doen?

Wat kan iemand zelf doen bij blessures?

Lees meer

De grote drie van de reumatologie

De ‘grote drie’ zou je ze kunnen noemen: reumatoïde artritis (RA), jicht en artrose. De drie reumatische aandoeningen - van de meer dan 150 - die het meest voorkomen. Dr. Marloes van Onna, reumatoloog aan het Maastricht UMC+, gaat in op de overeenkomsten en de verschillen.

Lees meer

Biologicals stapsgewijs afbouwen

Kunnen mensen met reumatoïde artritis (RA) bij wie de ziekte rustig is, hun behandeling met biologicals veilig afbouwen? Wat is de beste manier van afbouwen en wat vinden mensen zelf belangrijk? Lise Verhoef, onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek, vergeleek verschillende afbouwstrategieën en ondervroeg patiënten.

Lees meer

Geen akkoord Verantwoord Wisselen

Partijen die overlegden over verantwoord overstappen op andere medicijnen, hebben hierover geen akkoord bereikt. Volgens diverse patiëntenorganisaties hebben de organisaties van apothekers en van zorgverzekeraars geweigerd het akkoord te tekenen.

Lees meer

Medicijngebruik voor hulp bij stoppen met roken toegenomen

Rokers doen steeds vaker een serieuze stoppoging met hulp van medicijnen. Het gebruik van varenicline, bupropion en nortriptyline voor deze indicatie nam in vijf jaar tijd met 35% procent toe.

Lees meer

Advies bij gebruik van Pradaxa

Geef jij het juiste advies bij uitgifte van dabigatran etexilaat (Pradaxa)? Innemen met een glas water en na het innemen 30 minuten rechtop blijven staan of zitten, kan slokdarmontsteking voorkomen.

Lees meer

1492 geneesmiddelentekorten in 2019!Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2019 nagenoeg verdubbeld: van 769 in 2018 tot 1492 in 2019. In het oog springende tekorten in 2019 waren onder meer crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten, zoals ranitidine. Deze worden door grote patiëntengroepen gebruikt.

Lees meer

Check jouw huid op checkjevlekje.nl

Op checkjevlekje.nl kun je in een paar stappen de vlekjes op je huid checken. Deze check, die ook een educatieve tool is, geeft je inzicht in en informatie over de verschillende soorten vlekjes die je kunt hebben. Het Huidfonds wil hiermee bereiken dat mensen zich meer bewust worden van veranderingen van hun huid en hiermee eerder naar hun huisarts stappen.

Lees meer

Voorwaarden winacties

Lees meer

Medicijnresten in water

De hoeveelheid medicijnen in oppervlaktewater is een groot probleem aan het worden. In de hele medicijnketen - van productie tot afvalwaterzuivering - zijn afspraken gemaakt om de lozingen in het riool te beperken en rioolwater te zuiveren. In twee artikelen besteedde UA hier aandacht aan.

Lees meer

“Kymo maakt ons werk veiliger”

Op het NVFZ-symposium (2 nov. 2019) vertelden apotheker en apothekersassistente van OLVG-locatie Oost (Amsterdam) over hun ervaringen met de cytostaticarobot. UA nam een kijkje bij de robot.

Lees meer

Waarom een robot?

OLVG-locatie Oost (Amsterdam) heeft een bereidingsrobot voor VTGM van cytostatica. Wat waren de redenen om de robot aan te schaffen?

Lees meer

Nieuwe behandelingen bij kanker

Nibjes, mabjes, mibjes, sibjes, clibjes…

Op het symposium van de NVFZ vertelde ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers-Sobels (Haga Ziekenhuis Den Haag en Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer) over de ontwikkelingen in de behandeling van kanker. Wie het gemist heeft kan haar verhaal nalezen in UA (december 2019). Hier een verkorte weergave.

Lees meer

Jouw advies bij nicotinevervangende producten

Iemand die wil stoppen met roken en meer dan 10 sigaretten per dag rookt, kan baat hebben bij een zelfzorgmiddel. Eerste keuze daarbij is een nicotinebevattend product zoals kauwgom, zuigtabletten, mondspray, pleisters.

Welke adviezen geef je daarbij?

Lees meer

Goede voornemens: stoppen met roken

Op 1 januari zullen weer veel mensen het gaan proberen: stoppen met roken. Hoe kun je een roker helpen om deze stoppoging te laten slagen?

Lees meer

Leontine Bergman-Schoel: “PharmaLead voelt als een warm bad”

“Je zou het niet zeggen, bij een organisatie met meer dan 300 medewerkers, maar bij PharmaLead hebben we echt een gevoel van verbondenheid”, zegt Leontine Bergman-Schoel.

Lees meer

Nieuw: protocollen voor corticosteroïd-neusspray

Sinds oktober zijn er protocollen beschikbaar voor het juiste gebruik van neusspray met corticosteroïden.

Lees meer

Extra maatregelen voor methotrexaat

Bij het gebruik van methotrexaat bij ontstekingsziekten worden nog steeds fouten gemaakt in de dosering, ondanks eerder genomen maatregelen.

Lees meer

Strenger toezicht op melatonine-producten

De IGJ en de NVWA gaan strenger controleren op verstrekking van melatonineproducten met een doseringsadvies van meer dan 0,3 mg per dag.

Lees meer

“Mensen moeten niet bang zijn voor hormoonzalf”

Apotheek Burgum deed mee aan het OKEE-project. Ze kregen tips en tools om (ouders van) kinderen met eczeem ‘optimaler’ te begeleiden vanuit de apotheek.

Lees meer

Alle vragen over CBD en cannabis….

MariPharm lanceert CBD-olie, exclusief verkrijgbaar in de Nederlandse apotheek. Met handige displaydozen en informatie.

Lees meer

Emre Koster: “Als gedetacheerde word ik meer uitgedaagd”

“Ik ben best communicatief, en dat komt in de apotheek goed van pas”, vertelt Emre Koster. En detachering haalt het beste in hem naar boven, merkt hij.

Lees meer

DNFS: “Betrokkenheid en werkplezier, daar gaat het om”

Een detacheringsbureau dat zich richt op openbare en ziekenhuisfarmacie. En waar je niet voor enkele dagen wordt gedetacheerd, maar voor langdurige opdrachten. Zo heb je impact en maximaal werkplezier.

Lees meer

Haaaa……. tsjie!

Niezen, proesten, snotteren, snuiten, kuchen, rochelen… als de R in de maand zit, komen ook de geluiden van verkoudheid weer terug.

Lees meer

Nicolien: “Astma is meer dan af en toe benauwd zijn”

Nicolien (27) heeft al astma sinds ze het zich kan herinneren. Allergisch astma en inspanningsastma. Ondanks dat - en mede dankzij haar medicatie - kan ze meedoen met sportieve activiteiten.

Lees meer

Hogere kosten door schrappen vitamine D uit basisverzekering

Sinds 1 januari 2019 wordt vitamine D in de dosering van 800 eenheden (20 mcg) niet meer vergoed uit de basisverzekering. Uit onderzoek van Vektis blijkt dat deze maatregel resulteert in een stijging van de kosten.

Lees meer

Multivitaminen voor 50-plussers onderzocht

Er is grote variatie in de multivitaminepreparaten voor 50-plussers. De Consumentenbond onderzocht ze.

Lees meer

Jouw advies bij verkoudheid

Wat kun je iemand bij verkoudheid adviseren?

Lees meer

Gebruik opioïden lijkt te dalen

De eerste zeven maanden van dit jaar is het aantal verstrekkingen van het opioïd oxycodon in Nederland met enkele procenten gedaald, na jarenlange stijgingen. Maatregelen lijken effect te hebben.

Lees meer

Verzorging van de babyhuid

De huid van baby’s is nog zo zacht en teer. Geen wonder dus dat er wel eens problemen kunnen ontstaan. Reden voor een speciale behandeling.

Lees meer

Dr. Richelle Kosse: “Therapietrouw verbetert door chatten met apotheek”

Pubers met astma die via een app op hun telefoon kunnen chatten met hun apotheker of apothekersassistent, verbeteren daarmee hun therapietrouw.

Lees meer

Verbetert een app de therapietrouw bij pubers?

Pubers met astma gebruiken niet altijd even trouw hun medicijnen. Richelle Kosse onderzocht of dit te verbeteren is met een app op hun telefoon.

Lees meer

Advies over kindervitaminen

Als kinderen weigeren om te eten, maken ouders zich vaak zorgen. Kunnen vitaminen, mineralen en andere supplementen eventueel helpen?

Lees meer

Meer aandacht voor interacties met voeding

Nieuwe functie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg): farmadiëtist

Lees meer

MS-middel Fampyra in basispakket

Fampyra (fampridine) wordt per 1 september 2019 opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit geneesmiddel verbetert het loopvermogen bij multipele sclerose.

Lees meer

Campagne over wisselwerking tussen medicijnen en kruiden

“Informeer altijd je arts of apotheker als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt”

Lees meer

Iris Roorda: “Ik heb een vaste baan, maar ik zit niet vast”

Iris Roorda is een van de ca. 300 apothekersassistenten die zich via PharmaLead laten detacheren. Ze heeft hier bewust voor gekozen, omdat ze het benauwend vond om jaren in dezelfde apotheek te staan.

Lees meer

Vakantie, hitte en medicijnen

De vakantie staat voor de deur - of is voor sommigen al begonnen en we hebben ook al behoorlijk warme dagen gehad vorige week. Wijs jij je patiënten ook op de tips voor hitte en vakantie?

Lees meer

“Weigering vergoeding Atozet terecht”

Het gerechtshof van Arnhem heeft in hoger beroep geoordeeld dat zorgverzekeraar Menzis terecht weigert het combinatiemiddel Atozet te vergoeden. Het middel was twintig keer zo duur geworden als de combinatie van de twee losse medicijnen.

Lees meer

Vijf nieuwe Huidhelden met huidkanker

Het Huidfonds heeft in juni vijf nieuwe ‘Huidhelden’ geïntroduceerd: allemaal mensen met verschillende vormen van huidkanker. Hiermee vraagt het Huidfonds aandacht voor de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: huidkanker.

Lees meer

Farmabuddy’s: sterke schakel tussen apotheek en mantelzorgers

Als farmabuddy werk je als vaste contactpersoon voor een patiënt die complexe zorg krijgt. Drie farmabuddy’s vertellen.

Lees meer

Pas op voor naamsverwisseling tussen estriol en estradiol

Het Portaal voor Patiëntveiligheid ontving in 2018 deze melding over het verkeerd lezen van de geneesmiddelnaam estradiol, waardoor een verkeerd geneesmiddel werd afgeleverd.

Lees meer

Vaginale klachten na de menopauze

Pijn bij het fietsen, pijn bij het vrijen, pijn bij het afvegen na het plassen… Dat zijn mogelijke gevolgen van de verlaagde oestrogeenspiegel.

Lees meer

Zebrabuik

Zo krijgt 70% van de zwangere vrouwen zwangerschapsstriemen of striae. Hoe ontstaan die eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Lees meer

De zwangere huid

Welke veranderingen kunnen er tijdens de zwangerschap in huid en haar optreden?

Lees meer

Advies en behandeling bij striae

Striae of (zwangerschaps)striemen. Wat kun je daarbij adviseren?

Lees meer

Meer bijwerkingen gemeld bij vrouwen

Wie medicijnen gebruikt, kan te maken krijgen met bijwerkingen. Over het algemeen blijkt dat vrouwen een groter risico hebben op het krijgen van een bijwerking dan mannen.

Lees meer

Jouw advies voor de vagina

Lees meer

Huisartsen verwijzen patiënten met kleine kwalen naar… de drogist

Mensen die voor een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden de huisarts bellen, kunnen worden doorverwezen naar een drogisterij. In het project Proeftuinen Zelfzorg (in de regio Brummen-Tiel) wordt onderzocht hoe samenwerking tussen drogisten en de zorgaanbieders in de eerste lijn bijdraagt aan doelmatige zorg.

Lees meer

Twintig apotheken staakten op 1 mei

In het Gooi bleef op 1 mei ’s morgens de helft van de veertig apotheken dicht. Een protestactie tegen de medicijntekorten, waarvoor apothekersassistenten de figuurlijke Kop van Jut zijn.

Lees meer

20% bestelt herhaalrecept online

Hoeveel maken Nederlanders gebruik van online mogelijkheden in de zorg? CBS zocht het uit.

Lees meer

Dubbel-controleren-lijst geactualiseerd

De landelijke ‘dubbel controleren-lijst’ is onlangs geactualiseerd. Enkele geneesmiddelen zijn van de lijst gehaald, andere zijn toegevoegd.

Lees meer

Aantal apotheekmedewerkers stijgt verder

Meer medewerkers in de apotheek, die meer uren werken. Leidt dat tot minder werkdruk?

Lees meer

Tips voor de ramadan

Vanaf 6 mei is het alweer ramadan. Hoe ga je hier in de apotheek mee om?

Lees meer

Ook bij kruiden en voedingssupplementen: let op interacties

Het slikken van geneesmiddelen kan effect hebben op de vitamine- en mineraalstatus. Ook kunnen vitamines en kruiden de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden.

Lees meer

Actinitische keratose

Verkleurde, ruwe huidplekjes op plekken waar jarenlang veel zonlicht is gekomen. Onschuldig zijn ze niet: ‘AK’ geeft een verhoogde kans op huidkanker.

Lees meer

Tips voor de ramadan - medicatieadviezen

Welke mogelijke adviezen kun je geven voor medicatie tijdens de ramadan?

Lees meer

Oogmedicatie en contactlenzen


Hoe zat het ook alweer met contactlenzen en oogmedicatie? Contactlenzen in of uit? Na hoeveel tijd inzetten? UA vroeg het aan oogarts Annette Geerards van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Lees meer

Medicijnen via internet: riskant maar makkelijk te bestellen

Honderdduizenden Nederlanders kopen weleens online receptmedicijnen zonder dat ze daarvoor een doktersvoorschrift hebben, meldt de Consumentenbond.

Lees meer

Kwalificatiesysteem Aseptische handelingen

Een inkijkje in het toetssysteem in het Zaans Medisch Centrum.

Lees meer

“Ons kwalificatiesysteem Aseptische handelingen zorgt voor verbeteringen”

Hoe blijven de apothekersassistenten op de bereidingsafdeling gekwalificeerd voor het uitvoeren van aseptische handelingen? En hoe kun je dat toetsen en aantonen? Een inkijkje in het toetssysteem in het Zaans Medisch Centrum.

Lees meer

Bart van Wijck: “Zolang iemand pijn heeft, blijft hij ademen”

In Amerika overlijden meer mensen aan de gevolgen van oxycodonverslaving dan in het verkeer. Ook Nederland kampt met problemen met opiaten. Staan ons ook – relatief – zoveel doden te wachten als in Amerika?

Lees meer

“Organiseer je!” Arnhemse apotheker maakt zijn team lid van Optima Farma

Apotheker Harm Sanders van Apotheek Elderveld (Arnhem) vindt dat apothekersassistenten voor zichzelf - en voor hun beroep - moeten opkomen

Lees meer

Verslaving aan opiaten: drie factoren spelen een rol

In Amerika overlijden meer mensen aan de gevolgen van oxycodonverslaving dan in het verkeer. Moeten we ons zorgen maken?

Lees meer

Minister Bruins wil gebruik sterke opiaten terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl terug te dringen.

Lees meer

Nieuw bereidingslab Transvaal Apotheek

Een nieuwe, ultramoderne bereidingsruimte boven de Transvaal Apotheek in Den Haag, waar de apothekers dure medicijnen tegen een lagere prijs willen maken.

Lees meer

Veranderingen in de zorg

Net als elk nieuw jaar, zijn er met ingang van 2019, een aantal veranderingen in de (apotheek)zorg.

Lees meer

Andre Peschar: “We willen het werkgeluk terugbrengen in de zorg”

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is PharmaLead verkozen tot beste werkgever in de zorg. Een enorm compliment, vindt HR-manager Andre Peschar. “Dat betekent dat we het goed doen.”

Lees meer

Vervaagde maatstrepen

De maatstrepen op de doseerspuit bij het medicijn Xyrem (natriumoxybaat) kunnen na gebruik vervagen. Dat geeft een risico op onder- of overdosering.

Lees meer

Veranderde vergoedingen: gevolgen voor jouw advies

Met ingang van 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen niet meer vergoed als ze in de betreffende sterkte ook als zelfzorgproduct beschikbaar zijn (Lees meer). Hoe speel je hierop in?

Lees meer

MMC (Veldhoven) zoekt Apothekersassistenten (24-36 u/week)

Zijn patiënt- en medicatieveiligheid ook jouw speerpunten in je werk als apothekersassistent en wil je jouw kennis en ervaring graag inzetten binnen onze ziekenhuisapotheek?

Lees meer

Apothekers roepen valsartan terug

Er zijn weer vervuilde batches met valsartan op de markt gekomen. IGJ vindt dat patiënten hun vervuilde middel toch kunnen gebruiken; apothekers zijn het daar niet mee eens.

Lees meer

Medicijntekorten voorkomen

Langzaamaan komt de levering van de meestgebruikte anticonceptiepil weer op gang. Maar veel middelen zijn niet leverbaar. Hoe is dat te voorkomen?

Lees meer

Uitstroom paracetamol, vitaminen en mineralen

Met ingang van 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen niet meer vergoed als ze in de betreffende sterkte ook als zelfzorgproduct beschikbaar zijn.

Lees meer

Maximering van de eigen bijdrage

Met ingang van 1 januari 2019 wordt de eigen bijdrage voor patiënten maximaal € 250,-

Lees meer

Huidverzorging bij diabetes

Wanneer iemand diabetes heeft, is het belangrijk om extra goed te letten op de huid en de huidverzorging. Wat doet diabetes met de huid? En welke adviezen over huidverzorging kun je geven aan iemand die aan diabetes lijdt?

Lees meer

Crohn en CU – Zoeken naar behandeling

De juiste medicatie vinden is voor mensen met Inflammatory Bowel Diseases (IBD) vaak een enorme zoektocht.

Lees meer

Foliumzuur 5 mg blijft in de vergoeding

Foliumzuur 5 mg blijft vergoed worden in het basispakket. Het leek erop dat dit niet het geval zou zijn.

Lees meer

Nooit meer zoals het was…

Na een operatie, verbranding of een ander trauma kan de huid genezen met een litteken. De huid ter plaatse houdt dan een andere structuur. Hoe komt dat en kun je voorkomen dat het litteken lelijk wordt?

Lees meer

Veranderde dosering MTX en foliumzuur

en andere veranderingen in de richtlijn Psoriasis van de NVDV

Lees meer

Stappenplan bij psoriasis

In de nieuwe richtlijn Psoriasis van de NVDV (2017) is het stappenplan niet veranderd.

Lees meer

Jouw rol bij psoriasispatiënten

Een aantal praktische tips voor de rol van apothekersassistenten bij psoriasispatënten.

Lees meer

A-teams tegen onjuist gebruik van antibiotica

Bacteriën die resistent worden voor antibiotica zijn een groeiend probleem voor de gezondheidszorg. Om dat te lijf te gaan, zijn in alle ziekenhuizen ‘A-teams’ ingesteld.

Lees meer

Atopisch eczeem: een jeukende, droge huid

Rode plekken en pukkeltjes, irritatie, hevige jeuk en droogheid met schilfers zijn de belangrijkste kenmerken van atopisch eczeem. Vooral de jeuk is irritant.

Lees meer

Jouw advies bij atopisch eczeem

‘Vet en gehydrateerd houden’ is de boodschap.

Lees meer

Toepassing van siliconen bij littekens

Lees meer

Biologicals thuis vaak verkeerd bewaard

De meeste patiënten (93%) die biologicals gebruiken, bewaren die medicijnen niet goed. Dat vond Niels Vlieland van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in zijn onderzoek, waarop hij 13 september promoveert.

Lees meer

‘Vrouwencardioloog’ Angela Maas: “Oestrogeen beschermt tegen hartziekten, tot de menopauze”

Bij vrouwen wordt een hartinfarct vaak niet - of pas laat - herkend. Ook de oorzaken en de behandeling zijn verschillend. Dat zorgt wel eens voor vragen in de apotheek.

Lees meer

Maandelijkse kwelling

Krampende pijn in de buik, uitstralend naar de rug of de benen… Ruim de helft van de vrouwen heeft er last van voor of tijdens de menstruatie. Wat kun je dan adviseren?

Lees meer

Fabels en feiten over anticonceptie

Bij het kiezen van een anticonceptiemethode weegt een vrouw natuurlijk goed af wat voor haar de voor- en nadelen zijn. Maar helaas spelen er vaak ‘fabels’ mee. Verhalen die de ronde doen, maar die niet kloppen. Wat is waar en wat is niet waar?

Lees meer

Medicijntekorten beperken de zorg

Huisartsen en apothekers worden in hun werk beperkt door de medicijntekorten. Onlangs sprak het tv-programma Nieuwsuur (NOS) met huisarts Bart Timmers uit ’s Heerenberg en met Gerben Klein Nulent van de KNMP.

Lees meer

Doseringen van pijnstillers bij menstruatiepijn

Met name de NSAID’s (naproxen, ibuprofen diclofenac en ketoprofen) zijn effectieve pijnstillers bij menstruatiepijn. Wat is het doseringsadvies?

Lees meer

Oude zonnebrandcrème, werkt dat nog wel?

Het is vaak een gewoonte: de zonnebrandcrème die afgelopen zomer niet op is gegaan bewaar je vaak nog voor het jaar erop. Hoeveel mensen doen dat, en is de SPF dan nog werkzaam?

Lees meer

Peperdure medicijnen tegen zeldzame ziektes blijken vaak niet te werken

Goedgekeurde en geteste medicijnen tegen zeldzame ziekten blijken in de praktijk vaak niet te werken. Er zijn te weinig patiënten om de werkzaamheid goed vast te stellen.

Lees meer

Frontoffice of backoffice - De apotheek van het Prinses Máxima Centrum

Apothekersassistenten in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie werken ‘frontoffice’ of ‘backoffice’.

Lees meer

Weer meer lymepatiënten

Het aantal mensen met de ziekte van Lyme blijft maar groeien.

Lees meer

Geriater en klinisch farmacoloog Wilma Knol: “Stoppen met medicatie is ook behandelen”

Bij geriaters zit het ingebakken in hun werkwijze, bij huisartsen minder: ouderen laten stóppen met medicatie

Lees meer

Alles over droge ogen

Droge ogen zijn vervelend, maar soms is het probleem makkelijk op te lossen.

Lees meer

Meer over droge ogen

Hier vind je extra informatie over droge ogen

Lees meer

Meer over kunsttranen

Lees meer

Jouw advies bij droge ogen

Wat kun je iemand met droge ogen adviseren?

Lees meer

Problemen van de oudere huid

De kenmerken van de oudere huid zijn bekend: vooral rimpels en ouderdomsvlekken vallen op. Maar de huid wordt ook dun en beschadigt daardoor gemakkelijk.

Lees meer

Darmen op vakantie

Darmen kunnen het zwaar hebben als je op vakantie bent. De twee bekendste en meest voorkomende darmklachten zijn diarree en verstopping.

Lees meer

Jouw advies bij darmproblemen op vakantie

Wat kun je adviseren bij diarree, bij verstopping en voor preventie hiervan?

Lees meer

UA en de AVG: log in en controleer jouw instellingen!

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan: sinds 25 mei jl. is er een nieuwe wet van kracht, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wat betekent dit voor jouw account bij UA?

Lees meer

Consumentenbond: ‘Niet alle zonnebrandsprays bieden de beloofde bescherming’

Niet alle zonnebrandsprays met factor 30 op het etiket geven de beloofde bescherming, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Lees meer

Herziene NHG-Standaard Rinitis

Er is een nieuwe NHG-Standaard Allergische en niet-allergische rinitis. Deze richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) komt in plaats van de eerdere versie uit 2006. In de nieuwe Standaard is de ernst van de klachten bepalend voor het medicamenteuze beleid.

Lees meer

EU-Plan tegen ‘vaccinatieweerzin’

De Europese commissie komt met een plan om de vaccinatiegraad in de EU in 2020 boven de 95% te krijgen. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om zichzelf of hun kinderen niet te laten inenten. Hoe minder mensen zich laten inenten, hoe groter de kans op een uitbraak met ernstige gevolgen.

Lees meer

Reclame Code Commissie scherpt verbod medische claims aan

Voor gezondheidsproducten (bijvoorbeeld voedingssupplementen en kruidenpreparaten die niet als geneesmiddel zijn geregistreerd), is het verboden om ‘medische claims’ te voeren.

Lees meer

EU geeft geld voor medicijnonderzoek bij kinderen

Een gezamenlijk fonds van de Europese Unie en de farmaceutische industrie stelt 130 miljoen euro beschikbaar om een netwerk op te zetten voor medicijnonderzoek bij kinderen. Door dit onderzoek krijgen artsen in de toekomst meer kennis over de effectiviteit, werkzaamheid en geschikte doseringen van medicijnen bij kinderen. EU en de farmaceutische industrie delen de kosten.

Lees meer

De Week van de Tekenbeet

Maandag 16 april is De Week van de Tekenbeet van start gegaan. Vanaf april neemt het aantal teken in Nederland weer toe en moeten mensen dus extra oppassen voor dit beestje. We zetten de gevolgen van een tekenbeet en hoe je de beet kunt voorkomen nog even..

Lees meer

“Beginnende huidkanker kan er bedrieglijk onschuldig uitzien”

“Als iemand aan de balie een onrustig plekje laat zien en om een verzachtend zalfje vraagt, denk dan twee keer na. Ga niet op de stoel van de dokter zitten.” Dermatoloog Ellen de Haas over huidkanker en verdachte plekjes.

Lees meer

Alles over goede zonbescherming

We zetten de zonbeschermingsadviezen nog eens op een rij. Welke huidtypes zijn er en hoe herken je ze? Kun je ook verbranden achter glas? Welke SPF moet je aanraden?

Lees meer

Het gebruik van het voedingssupplement MMS kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's. Onderzoek* in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat uitgewezen, zo laat de toezichthouder donderdag weten. De NVWA heeft de verkoop van het middel in Nederland daarom verboden.

Lees meer

Zorgverzekeraars schrappen groot aantal formulieren voor geneesmiddelen

Zorgverzekeraars hebben besloten om per 1 maart aanstaande 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen te schrappen. Geneesmiddelen waar de minister vergoedingsvoorwaarden aan stelt, staan op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.

Lees meer

Welkom op de nieuwe website!

Klik rechts bovenin op 'inloggen' om aan te melden met je mailadres. Daarna kun je jouw gegevens invullen, controleren en/of aanpassen. Heb je hulp nodig? Stuur ons een e-mail!

Lees meer

Anesthesioloog-pijnspecialist Bart van Wijck: “Pijn zit altíjd tussen de oren”

Pijn - meestal is het een signaal dat er iets mis. Maar soms wordt pijn de ziekte zélf. Pijn is meer dan een prikkel in je hersenen, vertelt pijnspecialist Bart van Wijck (UMC Utrecht).

Lees meer

Ook huisartsen schrijven nu DOAC’s voor - Waarop letten bij de uitgifte?

Nu ook huisartsen DOAC’s voorschrijven volgens de NHG-Standaard Atriumfibrilleren, kun je in de openbare apotheek meer recepten voor deze middelen verwachten.

Lees meer

Zeer snel werkende opioïden bij doorbraakpijn

Continue pijnstilling en dan plotseling tóch een pijnscheut die enige tijd aanhoudt. Dat kan heel belastend en onaangenaam zijn. Het komt vooral voor bij gevorderde kanker.

Lees meer

Verpulveren van tabletten levodopa/carbidopa

Bijwerkingencentrum Lareb heeft sinds mei 2017 zeven meldingen ontvangen over het verbrokkelen/verpulveren van levodopa/carbidopa tabletten van het merk Bristol.

Lees meer

"Maak medicijnbijsluiter duidelijker en simpeler"

Een bijsluiter is voor patiënten zonder geneeskundige opleiding niet meer te volgen, zei Ton de Boer...

Lees meer

Bijsluiter belangrijk voor zelfzorgconsument

De consument leest voor het eerste gebruik van een zelfzorggeneesmiddel bijna altijd de bijsluiter: 91% van de gebruikers leest de bijsluiter helemaal, of ten minste de belangrijkste informatie.

Lees meer

Langere overleving kanker

Mensen die kanker krijgen, hebben tegenwoordig een aanmerkelijk grotere kans dat ze vijf of tien jaar later nog in leven zijn dan 50 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Lees meer

"Bij de Oncotheek-AVL ervaa