Als apothekersassistent zet jij je in om patiënten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Heb jij ervaring in de openbare apotheek, in een klinische of poliklinische setting of misschien wel allemaal? Durf jij met ons deze uitdaging aan te gaan!?
Bij het gebruik van opioïden zoals oxycodon, fentanyl en morfine komt vaak obstipatie als bijwerking voor. Maar als je patiënten een laxans adviseert om dit te voorkomen, slaan ze dit vaak af. Een nieuwe app helpt patiënten om obstipatie tijdig te herkennen. De naam van de app? P.O.E.P: dat staat voor Persoonlijk Obstipatie-Evaluatie-Programma.
Lees meerOm een coloscopie goed te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat patiënten zich goed voorbereiden. Het is daarbij essentieel dat zij de voorschriften omtrent medicijngebruik en dieet strikt opvolgen.
Lees meerIn UA 6 van 2020 verschijnt de laatste bijdrage van onze columniste Anneke. Tien jaar lang schreef zij over haar belevenissen en die van vele collega’s in de apotheek. Over het mooiste vak in de wereld. Dit is haar laatste bijdrage. Dankjewel Anneke, voor al je mooie verhalen!
Een coloscopie is geen pretje. Daarom is er in Nederland niet voor gekozen om mensen periodiek op darmkanker te screenen via zo’n kijkonderzoek van de darm, maar om een voorselectie te maken met een zelfafnametest. Maag-darm-lever (MDL)-arts Marco Mundt (Flevoziekenhuis, Almere) was betrokken bij de opzet van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.
Lees meerVooral in de herfst en winter kan droge kamerlucht leiden tot jeuk en wondjes op de gevoelige hoofdhuid. Aan de DERMASENCE Polaneth-lijn zijn er nu twee nieuwe producten voor de hoofdhuid toegevoegd met een anti-jeukformule. Deze helpen direct én op lange termijn om deze problemen te voorkomen.
Lees meerAlles wat je móet weten over je medicijn, op één A4, in begrijpelijke taal: dat is ‘Medicijn in het kort’.
Lees meerDe Nederlandse overheid wil een lening van 6,5 miljoen euro geven aan InnoGenerics, te gebruiken om Apotex over te nemen. Hiermee zou de productie van medicijnen door dit bedrijf in Nederland kunnen blijven. De Europese Commissie (EC) heeft ingestemd met deze lening.
Lees meerSupermarkten mogen bepaalde zelfzorggeneesmiddelen alleen verkopen als er een (assistent-) drogist in de winkel is. Klanten voorlichting geven via een telefoon- of videogesprek is in strijd met de geneesmiddelenwet.
Lees meerDe klassieke medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard komt te vervallen. Per 1 november 2020 bevat de G-Standaard alleen nog interactiebewaking op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).
Lees meerVandaag - op wereldpsoriasisdag - zijn de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de gevolgen van de impact van de coronacrisis op de zorg voor mensen met psoriasis. Voor patiënten met de ernstigste vormen van psoriasis waren de gevolgen het meest ingrijpend. Soms moest medicatie worden stopgezet.
Lees meerBenieuwd naar de voorgaande edities van UA? Log in en lees UA online.
Lees meerVitamine D suppletie kan mogelijk de impact van het coronavirus minderen, in landen waar een vitamine D-tekort onder de bevolking veel voorkomt. Dat stellen wetenschappers in een opinie, gepubliceerd in de Lancet. In deze opinie gaan zij in op de tot nu toe bekende wetenschappelijke basis voor deze stelling.
Lees meerEind juli verscheen de nieuwe NHG-Standaard Astma bij volwassenen. Wat gaat dat betekenen voor de uitgifte van astmamedicatie en voor de advisering in de apotheek?
Hebben jullie het al ontdekt? In het artikel over stolling in UA5 stond een foutje. De spécialiténamen van edoxaban en apixaban zijn verwisseld.
Service Apotheken hebben voor het vijfde achtereenvolgende jaar de hoogste klantwaardering ontvangt. Hiermee laten ze zien dat zij het hoge serviceniveau en de kwaliteit van farmaceutische zorg ook in coronatijd hebben kunnen vasthouden.
Lees meerBewegen is belangrijk. Maar soms wil je meer dan je lijf aankan. Dan komt het lichaam met het signaal om je daarop te wijzen: pijn. Pijn aan spieren, gewrichten, pezen, ligamenten. Wat is eraan te doen?
Lees meerDe apotheek staat aan de vooravond van veel ontwikkelingen. Wat verandert er bijvoorbeeld na de coronacrisis? Bestaat de apotheek in haar huidige vorm nog jarenlang?
Lees meerHet is weer de tijd van het jaar dat mensen last krijgen van verkoudheidsklachten. Door ‘corona’ zijn we dit jaar alerter op deze klachten. Maar lastig zijn verkoudheidsklachten altijd.
Lees meerBio-Quinon Q10 met vitamine B2, dat helpt bij vermoeidheid en de natuurlijke energie in het lichaam activeert, heeft een anti-oxidatieve werking en helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.
Lees meerApothekersassistenten en ander apotheekpersoneel komen volgens de regeling van het Ministerie van VWS niet in aanmerking voor de zorgbonus. Apotheekassistenten voelen zich miskend en laten dat blijken in een petitie die inmiddels door 11.000 mensen is getekend.
Lees meerElles van Groningen is de grote winnaar van de Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020. Zij was de beste over de gehele test (‘Alle categorieën’). Vandaag - op de Dag van de Apothekersassistent - hebben de organisatoren haar en de winnaars van de afzonderlijke categorieën in hun apotheek verrast om hen te feliciteren en de prijzen en oorkondes uit te reiken.
De huid van zowel baby’s als ouderen vraagt extra aandacht en verzorging. Daarom is het belangrijk om dagelijks de huid goed te reinigen, te verzorgen en te beschermen met Inoli.
Lees meerVastzittende lucht bij baby's is een alledaags, maar gelukkig ook vaak een tijdelijk probleem dat eenvoudig te verhelpen is met Infacol. Infacol helpt namelijk de vastzittende lucht in maag en darmen te bevrijden.
Lees meerHet griepseizoen komt ieder jaar weer voorbij, dus een fikse verkoudheid en een zere keel zijn eigenlijk elk jaar wel een gegeven. Je kan je klanten helpen om voorbereid te zijn. Naast zakdoekjes voor in de tas of de jaszak, kan je ze ook TrachSil adviseren.
Lees meerApotheken komen in aanmerking voor de zorgbonus. Dat staat in de subsidieregeling die minister De Jonge (VWS) heeft bekendgemaakt. De bonus kan vanaf 1 oktober 2020 worden aangevraagd.
Lees meerIn deze tiende jaargang trakteert UA jullie op vijf puzzels met vele prijzen, met dank aan de sponsors die de prijzen ter beschikking hebben gesteld!
In 2021 bestaat UA officieel 10 jaar. Dat betekent een cadeau voor onze lezers, want zonder jullie valt er niets te vieren!
Lees meerEnkele aandoeningen die zich bij mannen en vrouwen verschillend manifesteren: migraine, covid-19, hartaanval, pijn, dementie en auto-immuunziekten
In UA 4-2020 vertellen Marije en Margreth over hun werk in de Hahnemann Apotheek. Hier een verkorte weergave.
Lees meerInterview met 'genderprofessor' Sabine Oertelt: “Zelfs mannelijke en vrouwelijke cellen kunnen verschillend reageren”
Lees meerMargreth Koopman, hoofd Bereiding van de Hahnemann apotheek in Heiloo legt uit: “De homeopathie werkt volgens het Similia-principe."
Lees meerDe ‘comfortainers’ met methotrexaat gaan uit de handel. Moeten reumapatiënten hun medicijnen dan uit een strip halen? ReumaNederland en de Universiteit Twente gaan op zoek naar een reumavriendelijke pilstrip.
(Afbeelding: ReumaNederland)
Geanimeerde instructie Respimat. Kaartjes met QR-codes voor in de apotheek binnenkort beschikbaar. Meer weten? Log in en bekijk het voorbeeld
De Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020 is geaccrediteerd voor
4 nascholingspunten. Een extra reden om mee te doen! Dat kan nog t/m 30 augustus.
Het Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen meldt een doorbraak in behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Bij patiënten met een zogenaamde cytokinestorm kan behandeling met immuunsuppressieve medicatie het herstel versnellen en de prognose verbeteren.
Lees meer“Grote hoeveelheden paracetamol kunnen vervuild zijn met het kankerverwekkende PCA”; dat was het bericht waarmee de krant NRC en het tv-programma Zembla donderdag 9 juli naar buiten kwamen. Krijg je ongeruste patiënten aan de balie? Dan kun je ze geruststellen: de hoeveelheden PCA zitten ver onder de toegestane limiet.
Lees meerDoor vaak de handen te wassen, krijgt bijna iedereen wel last van huidproblemen aan de handen. De meest voorkomende problemen zijn een droge huid, kloven, barsten van de huid en huiduitslag. Wat is eraan te doen?
Lees meerDe combinatie apotheek met een drogisterij; wij zien wat deze samenwerking kan opleveren. Denk aan het aanspreken van een breder publiek en het kunnen bieden van een breder assortiment. Naast medicijnuitgifte richt je je immers ook verkoop van producten.
Lees meerRode gevoelige plekjes tussen de tenen of op de voeten is een veel voorkomend verschijnsel.
Lees meerEr komt een lijst van medicijnen waarbij wisselen ongewenst is. De lijst wordt opgesteld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en is eind dit jaar te verwachten.
Nivel heeft de gevolgen geëvalueerd van de ‘pakketuitstroom’: het niet meer vergoeden van paracetamol en een aantal vitaminen en mineralen. Zoals voorschriften voor duurdere en riskante medicatie. Die gevolgen zijn ongewenst, vindt ook minister Van Rijn.
Lees meerVirusremmer remdesivir is, als eerste medicijn tegen COVID-19, onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Het is bestemd voor patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen.
Als de temperatuur oploopt, is dat niet voor iedereen prettig. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Welke adviezen kun je geven?
Je hebt het natuurlijk gemerkt: door de coronamaatregelen kon geen optimale farmaceutische zorg plaatsvinden. Zo stond de privacy onder druk: de spreekkamer werd minder gebruikt en patiënten moesten harder praten vanwege spatschermen.
Lees meerLuieruitslag is een alledaags fenomeen bij baby’s. Maar ook de oudere, kwetsbare huid die langdurig in contact komt met urine en ontlasting kan last krijgen van zogenaamde incontinentie-uitslag.
Lees meerDe tabletvorm, werking, verpakking en leverancier zijn onveranderd.
Lees meerDit jaar brengen veel mensen de vakantie door in eigen land. En dat vraagt een aangepast advies.
In Nederland is de voorlichting over anticonceptie in vergelijking met andere landen tamelijk goed georganiseerd, maar toch is er wel ruimte voor verbetering, vindt Ineke van der Vlugt, programmamanager bij Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit en reproductieve gezondheid in Utrecht.
Hoest je? Of heb je neusverkoudheid en/of koorts? Dan kun je als apothekersassistent getest worden op covid 19. En dan?
Lees meerBegin mei 2020 verscheen de herziene NHG-Standaard Anticonceptie. Wat is er veranderd?
Lees meerClaudia Zandhuis nam vorig jaar de drogisterij van haar voormalig werkgever over. "Merkbeleving en vertrouwen creëren als zelfstandig drogist, een moeilijke klus zonder assistentie van een formule! Dat was de reden dat ik me aansloot bij DA."
Lees meerMedicijnautoriteit CBG roept patiënten met een corona-infectie en hun zorgverleners op om bijwerkingen te melden. Zowel bijwerkingen van medicijnen voor de behandeling van een corona-infectie (ook off-label), als van medicijnen voor andere aandoeningen.
Lees meerVraagt iemand in de apotheek om ‘masker 19’? Dan is dat een code voor ‘Help mij: ik ben slachtoffer van huiselijk geweld’. De apotheek kan deze persoon dan in contact brengen met hulpverleners. De hulpvraag kan mondeling worden gesteld, maar ook op een briefje.
Lees meerDe malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten (COVID-19), in sommige gevallen met dodelijke afloop. Met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij coronapatiënten.
Lees meerIn het Erasmus MC in Rotterdam kunnen artsen sinds 15 maart jl. hun elektronische recepten door heel Nederland versturen. Dit is een primeur voor Nederland.
Lees meerWelke maatregelen zijn raadzaam in de apotheek om besmetting met Covid-19 te voorkomen?
Lees meerMaandag 30 maart heeft Janssen vaccins in Leiden gekozen met welk mogelijke vaccin tegen Covid-19 verder onderzoek wordt gedaan. Uit tien opties werd het meest veelbelovende gekozen, op basis van de resultaten in dierproeven.
Lees meerOm de sterk groeiende vraag aan geneesmiddelen op de intensive care voor de behandeling van coronapatiënten het hoofd te bieden, gaat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) de coördinatie van de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen landelijk organiseren.
Lees meerLees hier het laatste nieuws over het coronavirus en de behandeling van de infectie
Lees meerHet interpreteren van de maximale doseringen in het Kinderformularium blijkt soms lastig te zijn. Ze worden dan ook wel eens anders opgevat dan ze bedoeld zijn.
Lees de voorbeelden en test je kennis!
In Nederland zijn 1 miljoen patiënten met een huidaandoening. Bijna een derde van hen, 30%, heeft daar psychologische problemen mee.
Lees meerJeuk is erger dan pijn, wordt weleens gezegd. In de zomer zijn er allerlei beestjes, planten en verschijnselen die jeuk kunnen veroorzaken.
Lees meerEen wondje loop je zo op. Uitschieten met een mesje, een valpartij, maar denk ook aan een krab of beet van een huisdier. Er circuleren allerlei ‘wijsheden’ over goede wondzorg. Maar: wat is wijsheid?
Lees meerOok nu de meeste zoveel mogelijk thuis blijven, pakken ze af en toe wel wat zon. Een wandeling, een fietstocht, in de tuin, op het balkon. Wat zit er in zonnebrandmiddelen en hoe maak je een keuze?
Lees meerBio-Seleen+Zink van
Pharma Nord is een van de best onderzochte supplementen op de markt.
In de tijd dat we met Covid-19 hebben te maken, zijn er al diverse theorieën geweest over de verspreiding en risico’s van het virus.
Lees meerDe corona check app, die 16 maart werd gelanceerd door het OLVG in Amsterdam, is inmiddels ook beschikbaar in enkele andere regio’s.
Lees meerMensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. In de Werkgroep Geneesmiddelentekorten zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan.
Lees meerHet bestuur van Optima Farma heeft helaas moeten besluiten het Optima Farma voorjaarscongres van zaterdag 18 april a.s. te verplaatsen naar zaterdag 31 oktober 2020 in de Reehorst te Ede.
Ook in 2020 kun je weer meedoen aan de Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020. Dit jaar kunnen ook apothekersassistenten werkzaam in de Klinische farmacie hun kennis testen.
Lees meerDe voorjaarssymposia van de NVFZ zijn afgelast vanwege de landelijke adviezen die worden gegeven om de verspreiding van het coronavirus in de dammen
Lees meerVeel medicijnen worden geproduceerd in China. Nu China is getroffen door het nieuwe coronavirus COVID-19 liggen veel fabrieken stil. Wat gaat dat betekenen voor de geneesmiddelvoorziening?
Lees meerAmeline Venloo is met veel plezier apothekersassistent. Dat plezier is toegenomen sinds ze bij PharmaLead werkt. “In de openbare apotheek was ik op een gegeven moment toch wel uitgekeken op de antihypertensiva en de cholesterolremmers.”
Lees meerMaken mensen zich zorgen over besmettelijkheid van het coronavirus? Geef ze deze informatie en adviezen.
Lees meerBijwerkingencentrum Lareb ontving 181 meldingen van bijwerkingen bij gebruik van melatonine. De bijwerkingen komen voor bij de melatonine dat een geregistreerd geneesmiddel is, bereid is door de apotheek en als warenproduct te koop is.
Lees meerEtos en Thuisapotheek zijn 25 februari een samenwerking gestart. Met de Etos+-app (Etos-Plus-app) kunnen klanten eenvoudig voorgeschreven geneesmiddelen bestellen en ontvangen. In Haarlem en Overveen loopt nu een pilot van vier maanden.
Lees meerMinder kans op medicatiefouten en meer tijd voor de verpleegkundige aan het bed. Dé voordelen van medicatierobot PillPick, die voortaan voor alle patiënten in het Erasmus MC de medicijnen selecteert en doseert.
Lees meerEen jaar lang puzzelen met UA, vanwege de 10de jaargang! Welke prijzen kun je winnen?
Lees meerAls je denkt aan sterke botten, dan denk je waarschijnlijk meteen aan calcium. Terecht! Maar er zijn ook vitamines die de botgezondheid ondersteunen. En ze werken nog samen ook! We leggen uit hoe het zit met het sterke drietal calcium, vitamine D en vitamine K.
De ‘grote drie’ zou je ze kunnen noemen: reumatoïde artritis (RA), jicht en artrose. De drie reumatische aandoeningen - van de meer dan 150 - die het meest voorkomen. Dr. Marloes van Onna, reumatoloog aan het Maastricht UMC+, gaat in op de overeenkomsten en de verschillen.
Lees meerKunnen mensen met reumatoïde artritis (RA) bij wie de ziekte rustig is, hun behandeling met biologicals veilig afbouwen? Wat is de beste manier van afbouwen en wat vinden mensen zelf belangrijk? Lise Verhoef, onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek, vergeleek verschillende afbouwstrategieën en ondervroeg patiënten.
Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% verlicht de pijn in gewrichten en heeft een grotere concentratie van het werkzame bestanddeel (diclofenac), waardoor de gel slechts om de 12 uur hoeft worden aangebracht. Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% dringt diep en aanhoudend in de huid door.
Lees meerWendy Weller is de eerste van de nieuwe serie 'covergirls'. Deze apothekersassistente werkt in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede op de afdeling Klinische Farmacie. Opnamegesprekken en VTGM zijn haar hoofdtaken.
Lees meerPartijen die overlegden over verantwoord overstappen op andere medicijnen, hebben hierover geen akkoord bereikt. Volgens diverse patiëntenorganisaties hebben de organisaties van apothekers en van zorgverzekeraars geweigerd het akkoord te tekenen.
Lees meerRokers doen steeds vaker een serieuze stoppoging met hulp van medicijnen. Het gebruik van varenicline, bupropion en nortriptyline voor deze indicatie nam in vijf jaar tijd met 35% procent toe.
Lees meerDe nieuwe coverfoto's voor dit jaar zijn geschoten! Op maandag 20 januari werden zeven apothekersassistenten mooi in de visagie gezet en daarna begon hun fotoshoot.
Lees meerGeef jij het juiste advies bij uitgifte van dabigatran etexilaat (Pradaxa)? Innemen met een glas water en na het innemen 30 minuten rechtop blijven staan of zitten, kan slokdarmontsteking voorkomen.
Lees meer
Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2019 nagenoeg verdubbeld: van 769 in 2018 tot 1492 in 2019. In het oog springende tekorten in 2019 waren onder meer crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten, zoals ranitidine. Deze worden door grote patiëntengroepen gebruikt.
Op checkjevlekje.nl kun je in een paar stappen de vlekjes op je huid checken. Deze check, die ook een educatieve tool is, geeft je inzicht in en informatie over de verschillende soorten vlekjes die je kunt hebben. Het Huidfonds wil hiermee bereiken dat mensen zich meer bewust worden van veranderingen van hun huid en hiermee eerder naar hun huisarts stappen.
Lees meerDe hoeveelheid medicijnen in oppervlaktewater is een groot probleem aan het worden. In de hele medicijnketen - van productie tot afvalwaterzuivering - zijn afspraken gemaakt om de lozingen in het riool te beperken en rioolwater te zuiveren. In twee artikelen besteedde UA hier aandacht aan.
Lees meerOp het NVFZ-symposium (2 nov. 2019) vertelden apotheker en apothekersassistente van OLVG-locatie Oost (Amsterdam) over hun ervaringen met de cytostaticarobot. UA nam een kijkje bij de robot.
OLVG-locatie Oost (Amsterdam) heeft een bereidingsrobot voor VTGM van cytostatica. Wat waren de redenen om de robot aan te schaffen?
Lees meerNibjes, mabjes, mibjes, sibjes, clibjes…
Op het symposium van de NVFZ vertelde ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers-Sobels (Haga Ziekenhuis Den Haag en Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer) over de ontwikkelingen in de behandeling van kanker. Wie het gemist heeft kan haar verhaal nalezen in UA (december 2019). Hier een verkorte weergave.
Lees meerIemand die wil stoppen met roken en meer dan 10 sigaretten per dag rookt, kan baat hebben bij een zelfzorgmiddel. Eerste keuze daarbij is een nicotinebevattend product zoals kauwgom, zuigtabletten, mondspray, pleisters.
Welke adviezen geef je daarbij?
Lees meerOp 1 januari zullen weer veel mensen het gaan proberen: stoppen met roken. Hoe kun je een roker helpen om deze stoppoging te laten slagen?
Lees meer“Je zou het niet zeggen, bij een organisatie met meer dan 300 medewerkers, maar bij PharmaLead hebben we echt een gevoel van verbondenheid”, zegt Leontine Bergman-Schoel.
Wat begon als een bescheiden groepje van nog geen 10 apothekersassistenten is uitgegroeid tot een club van 30. Professional Partners Pharma is het afgelopen jaar drie keer zo groot geworden. Wie had dat verwacht? Myrte Groen (r), Agnes Baptist (l) en Nicolette Dinkela (m) bespreken de ervaringen van het afgelopen jaar.
De rechter vindt dat Albert Heijn zelfzorgmiddelen mag verkopen zonder aanwezigheid van een drogist. Een tablet met telefoon is verantwoorde zorg. Dat was het oordeel van rechtbank Midden-Nederland.
Lees meerSinds oktober zijn er protocollen beschikbaar voor het juiste gebruik van neusspray met corticosteroïden.
Lees meerBij het gebruik van methotrexaat bij ontstekingsziekten worden nog steeds fouten gemaakt in de dosering, ondanks eerder genomen maatregelen.
Lees meerEllen de Lange-Bruin combineert werken en leren. Haar werkgever Professional Partners ondersteunt haar bij haar opleiding.
De IGJ en de NVWA gaan strenger controleren op verstrekking van melatonineproducten met een doseringsadvies van meer dan 0,3 mg per dag.
Lees meerApotheek Burgum deed mee aan het OKEE-project. Ze kregen tips en tools om (ouders van) kinderen met eczeem ‘optimaler’ te begeleiden vanuit de apotheek.
MariPharm lanceert CBD-olie, exclusief verkrijgbaar in de Nederlandse apotheek. Met handige displaydozen en informatie.
Lees meer“Ik ben best communicatief, en dat komt in de apotheek goed van pas”, vertelt Emre Koster. En detachering haalt het beste in hem naar boven, merkt hij.
Lees meerEen detacheringsbureau dat zich richt op openbare en ziekenhuisfarmacie. En waar je niet voor enkele dagen wordt gedetacheerd, maar voor langdurige opdrachten. Zo heb je impact en maximaal werkplezier.
Niezen, proesten, snotteren, snuiten, kuchen, rochelen… als de R in de maand zit, komen ook de geluiden van verkoudheid weer terug.
Lees meerNicolien (27) heeft al astma sinds ze het zich kan herinneren. Allergisch astma en inspanningsastma. Ondanks dat - en mede dankzij haar medicatie - kan ze meedoen met sportieve activiteiten.
Lees meerVorige week werd bekend dat een groot deel van de maagzuurremmer ranitidine op de Nederlandse markt wordt teruggeroepen. Ranitidine die op recept is voorgeschreven, wordt teruggehaald door de apotheek. Verzekerden krijgen in plaats daarvan een ander geneesmiddel.
Lees meerRegistratiehouders van maagzuurremmers met de stof ranitidine hebben in overleg met de Inspectie Gezondheid en Jeugd besloten om een groot deel van de ranitidine op de Nederlandse markt terug te roepen. Apotheken en drogisterijen halen dit product dan ook uit de schappen.
Lees meerSinds 1 januari 2019 wordt vitamine D in de dosering van 800 eenheden (20 mcg) niet meer vergoed uit de basisverzekering. Uit onderzoek van Vektis blijkt dat deze maatregel resulteert in een stijging van de kosten.
Lees meerEr is grote variatie in de multivitaminepreparaten voor 50-plussers. De Consumentenbond onderzocht ze.
Lees meerElena van der Hall-Nita (werkzaam bij Apotheek Schanswiel in Den Bosch) is dit jaar de grote winnaar van de Grote Apothekersassistenten Kennistest. Zij had 98% van de vragen goed beantwoord.
Els Schobben-Korpel vindt het heerlijk om op de bereidingsafdeling te werken.
Via PharmaLead kon ze ook in haar nieuwe woonomgeving aan de slag in haar favoriete vakgebied.
Lees meer“We zoeken nog veel apothekersassistenten in het noorden”
Nicolette Dinkela is regiomanager in noord-oost-Nederland voor de farmatak van Professional Partners. “Wil jij persoonlijk het verschil maken binnen de apotheek, kom dan zeker op gesprek”.
De eerste zeven maanden van dit jaar is het aantal verstrekkingen van het opioïd oxycodon in Nederland met enkele procenten gedaald, na jarenlange stijgingen. Maatregelen lijken effect te hebben.
Lees meerDe huid van baby’s is nog zo zacht en teer. Geen wonder dus dat er wel eens problemen kunnen ontstaan. Reden voor een speciale behandeling.
Lees meerPubers met astma die via een app op hun telefoon kunnen chatten met hun apotheker of apothekersassistent, verbeteren daarmee hun therapietrouw.
Lees meerPubers met astma gebruiken niet altijd even trouw hun medicijnen. Richelle Kosse onderzocht of dit te verbeteren is met een app op hun telefoon.
Lees meerAls kinderen weigeren om te eten, maken ouders zich vaak zorgen. Kunnen vitaminen, mineralen en andere supplementen eventueel helpen?
Lees meerNieuwe functie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg): farmadiëtist
Lees meerFampyra (fampridine) wordt per 1 september 2019 opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit geneesmiddel verbetert het loopvermogen bij multipele sclerose.
Lees meer“Informeer altijd je arts of apotheker als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt”
Lees meerIris Roorda is een van de ca. 300 apothekersassistenten die zich via PharmaLead laten detacheren. Ze heeft hier bewust voor gekozen, omdat ze het benauwend vond om jaren in dezelfde apotheek te staan.
Lees meerDe vakantie staat voor de deur - of is voor sommigen al begonnen en we hebben ook al behoorlijk warme dagen gehad vorige week. Wijs jij je patiënten ook op de tips voor hitte en vakantie?
Lees meerHet gerechtshof van Arnhem heeft in hoger beroep geoordeeld dat zorgverzekeraar Menzis terecht weigert het combinatiemiddel Atozet te vergoeden. Het middel was twintig keer zo duur geworden als de combinatie van de twee losse medicijnen.
Lees meerHet Huidfonds heeft in juni vijf nieuwe ‘Huidhelden’ geïntroduceerd: allemaal mensen met verschillende vormen van huidkanker. Hiermee vraagt het Huidfonds aandacht voor de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: huidkanker.
Lees meerIn UA nr. 2 van dit jaar was Huidfonds-info gewijd aan hidradenitis suppurativa oftewel acne inversa (pag. 34). Huidheld Esther is tientallen keren geopereerd aan de ontstekingen die dit veroorzaakt. Esther heeft dus geen huidkanker, zoals ten onrechte boven haar portret stond.
Lees meerAls farmabuddy werk je als vaste contactpersoon voor een patiënt die complexe zorg krijgt. Drie farmabuddy’s vertellen.
Hoofdassistent Productie Quint van Eekeres had een apothekersassistent nodig en werd door Professional Partners ‘gekoppeld’ aan Annemiek Bakker. Beiden zijn supertevreden over de service.
Lees meerHet Portaal voor Patiëntveiligheid ontving in 2018 deze melding over het verkeerd lezen van de geneesmiddelnaam estradiol, waardoor een verkeerd geneesmiddel werd afgeleverd.
Lees meerPijn bij het fietsen, pijn bij het vrijen, pijn bij het afvegen na het plassen… Dat zijn mogelijke gevolgen van de verlaagde oestrogeenspiegel.
Lees meerKinderen zijn een uitdagende doelgroep in de apotheek. Een kinderlichaam reageert namelijk anders op medicijnen dan dat van een volwassene.
Lees meerZo krijgt 70% van de zwangere vrouwen zwangerschapsstriemen of striae. Hoe ontstaan die eigenlijk en wat kun je eraan doen?
Lees meerWelke veranderingen kunnen er tijdens de zwangerschap in huid en haar optreden?
Lees meerStriae of (zwangerschaps)striemen. Wat kun je daarbij adviseren?
Lees meerWie medicijnen gebruikt, kan te maken krijgen met bijwerkingen. Over het algemeen blijkt dat vrouwen een groter risico hebben op het krijgen van een bijwerking dan mannen.
Lees meerIn de regio Zuid Holland zijn we op zoek naar een Teammanager Apothekersassistenten voor 32-40 uur per week.
Lees meerMensen die voor een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden de huisarts bellen, kunnen worden doorverwezen naar een drogisterij. In het project Proeftuinen Zelfzorg (in de regio Brummen-Tiel) wordt onderzocht hoe samenwerking tussen drogisten en de zorgaanbieders in de eerste lijn bijdraagt aan doelmatige zorg.
Lees meerHet begint nu echt te rommelen in apotheekland. Als gevolg van de vele regels en verklaringen over ‘andere doosjes’ of ‘niet leverbare medicijnen’ kom je als apothekersassistent niet meer toe aan een goede uitleg. Hierdoor komt de patiëntveiligheid in het gedrang, stelt Optima Farma, de beroepsorganisatie van apothekersassistenten. De vereniging stelde een petitie op, die je online kunt tekenen.
Lees meerIn het Gooi bleef op 1 mei ’s morgens de helft van de veertig apotheken dicht. Een protestactie tegen de medicijntekorten, waarvoor apothekersassistenten de figuurlijke Kop van Jut zijn.
Hoeveel maken Nederlanders gebruik van online mogelijkheden in de zorg? CBS zocht het uit.
Lees meerDe landelijke ‘dubbel controleren-lijst’ is onlangs geactualiseerd. Enkele geneesmiddelen zijn van de lijst gehaald, andere zijn toegevoegd.
Lees meerMeer medewerkers in de apotheek, die meer uren werken. Leidt dat tot minder werkdruk?
Lees meerVanaf 6 mei is het alweer ramadan. Hoe ga je hier in de apotheek mee om?
Lees meerHet slikken van geneesmiddelen kan effect hebben op de vitamine- en mineraalstatus. Ook kunnen vitamines en kruiden de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden.
Lees meerVerkleurde, ruwe huidplekjes op plekken waar jarenlang veel zonlicht is gekomen. Onschuldig zijn ze niet: ‘AK’ geeft een verhoogde kans op huidkanker.
Lees meerWelke mogelijke adviezen kun je geven voor medicatie tijdens de ramadan?
Lees meerMet een breed scala aan vakinhoudelijke en persoonlijke trainings- en ontwikkelmogelijkheden voorziet PharmaLead in de ontwikkelbehoefte van apothekersassistenten. Een leven lang leren, zowel qua persoonlijke ontwikkeling als in je werk, is tegenwoordig de norm, daar investeren we graag in.
Lees meerDe apothekersassistenten van Professional Partners Pharma doen dat zeker!
Dit komt doordat we continu investeren in opleidingen, gericht op kennis, als ook op persoonlijke ontwikkeling en competenties. Naast inhoudelijke (online) cursussen, krijgen onze professionals 4 keer per jaar een specifieke masterclass. Een interactieve training gericht op de soft skills. Daar maken onze assistenten het verschil! Onlangs heeft onze interne trainer ze meegenomen in de wereld van de communicatie.
Lees meer
Hoe zat het ook alweer met contactlenzen en oogmedicatie? Contactlenzen in of uit? Na hoeveel tijd inzetten? UA vroeg het aan oogarts Annette Geerards van het Oogziekenhuis Rotterdam.
Honderdduizenden Nederlanders kopen weleens online receptmedicijnen zonder dat ze daarvoor een doktersvoorschrift hebben, meldt de Consumentenbond.
Lees meerTwee apothekersassistenten, Lindita Gjafa en Fermalia de Klerk Wolters, werkten samen bij een openbare apotheek en hebben nu allebei gekozen voor een baan bij Professional Partners Pharma.
Lees meerEen inkijkje in het toetssysteem in het Zaans Medisch Centrum.
Lees meerHoe blijven de apothekersassistenten op de bereidingsafdeling gekwalificeerd voor het uitvoeren van aseptische handelingen? En hoe kun je dat toetsen en aantonen? Een inkijkje in het toetssysteem in het Zaans Medisch Centrum.
Lees meerIn Amerika overlijden meer mensen aan de gevolgen van oxycodonverslaving dan in het verkeer. Ook Nederland kampt met problemen met opiaten. Staan ons ook – relatief – zoveel doden te wachten als in Amerika?
Lees meerApotheker Harm Sanders van Apotheek Elderveld (Arnhem) vindt dat apothekersassistenten voor zichzelf - en voor hun beroep - moeten opkomen
Lees meerIn Amerika overlijden meer mensen aan de gevolgen van oxycodonverslaving dan in het verkeer. Moeten we ons zorgen maken?
Lees meerWerken via detachering is dé manier om meer afwisseling in je baan te krijgen. Of om juist eens rond te kijken welk soort werk je het best bevalt.
Lees meerMinister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl terug te dringen.
Lees meerEen nieuwe, ultramoderne bereidingsruimte boven de Transvaal Apotheek in Den Haag, waar de apothekers dure medicijnen tegen een lagere prijs willen maken.
Lees meerNet als elk nieuw jaar, zijn er met ingang van 2019, een aantal veranderingen in de (apotheek)zorg.
Lees meerVoor het tweede achtereenvolgende jaar is PharmaLead verkozen tot beste werkgever in de zorg. Een enorm compliment, vindt HR-manager Andre Peschar. “Dat betekent dat we het goed doen.”
Lees meerDe maatstrepen op de doseerspuit bij het medicijn Xyrem (natriumoxybaat) kunnen na gebruik vervagen. Dat geeft een risico op onder- of overdosering.
Zijn patiënt- en medicatieveiligheid ook jouw speerpunten in je werk als apothekersassistent en wil je jouw kennis en ervaring graag inzetten binnen onze ziekenhuisapotheek?
Lees meerEr zijn weer vervuilde batches met valsartan op de markt gekomen. IGJ vindt dat patiënten hun vervuilde middel toch kunnen gebruiken; apothekers zijn het daar niet mee eens.
Lees meerLangzaamaan komt de levering van de meestgebruikte anticonceptiepil weer op gang. Maar veel middelen zijn niet leverbaar. Hoe is dat te voorkomen?
Lees meerMet ingang van 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen niet meer vergoed als ze in de betreffende sterkte ook als zelfzorgproduct beschikbaar zijn.
Lees meerMet ingang van 1 januari 2019 wordt de eigen bijdrage voor patiënten maximaal € 250,-
Lees meerWanneer iemand diabetes heeft, is het belangrijk om extra goed te letten op de huid en de huidverzorging. Wat doet diabetes met de huid? En welke adviezen over huidverzorging kun je geven aan iemand die aan diabetes lijdt?
Lees meerDe juiste medicatie vinden is voor mensen met Inflammatory Bowel Diseases (IBD) vaak een enorme zoektocht.
Lees meerFokkelien Krijtenburg won dit jaar de Grote Apothekersassistenten Kennistest. Mooie reclame voor haar werkgever PharmaLead, die voortdurende opleiding van de medewerkers hoog in het vaandel heeft staan.
Lees meerGids voor probiotica winnaar in categorie toepassing
Lees meerFoliumzuur 5 mg blijft vergoed worden in het basispakket. Het leek erop dat dit niet het geval zou zijn.
Lees meerIn de inspirerende omgeving geboden door het Inspyrium te Cuijk vond zaterdag 3 november jl. het najaarscongres van Optima Farma plaats.
Lees meerOp 3 november jl. vond het najaarssymposium van de NVFZ (Nederlandse Vereniging voor Farmaciemedewerkers in Ziekenhuizen) plaats.
Lees meerAfgelopen zaterdag was het zover: de winnaar van de Grote Apothekersassistenten Kennistest 2018 werd bekendgemaakt én de top-6 werd in het zonnetje gezet.
Lees meerNa een operatie, verbranding of een ander trauma kan de huid genezen met een litteken. De huid ter plaatse houdt dan een andere structuur. Hoe komt dat en kun je voorkomen dat het litteken lelijk wordt?
Lees meeren andere veranderingen in de richtlijn Psoriasis van de NVDV
Lees meerIn de nieuwe richtlijn Psoriasis van de NVDV (2017) is het stappenplan niet veranderd.
Lees meerEen aantal praktische tips voor de rol van apothekersassistenten bij psoriasispatënten.
Lees meerBacteriën die resistent worden voor antibiotica zijn een groeiend probleem voor de gezondheidszorg. Om dat te lijf te gaan, zijn in alle ziekenhuizen ‘A-teams’ ingesteld.
Lees meerRode plekken en pukkeltjes, irritatie, hevige jeuk en droogheid met schilfers zijn de belangrijkste kenmerken van atopisch eczeem. Vooral de jeuk is irritant.
Lees meerDe vragen zijn gemaakt, de uitslagen zijn bekeken, de punten zijn gescoord… Vandaag - op de dag van de apothekersassistent - kunnen we de uitslag bekendmaken van de Grote Apothekersassistenten Kennistest van 2018.
Lees meerDe cao Apotheken verkeert nog altijd in een impasse. Daardoor werken apothekersassistenten nog steeds op basis van de cao 2016-2017.
Lees meerDe meeste patiënten (93%) die biologicals gebruiken, bewaren die medicijnen niet goed. Dat vond Niels Vlieland van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in zijn onderzoek, waarop hij 13 september promoveert.
Lees meerBij vrouwen wordt een hartinfarct vaak niet - of pas laat - herkend. Ook de oorzaken en de behandeling zijn verschillend. Dat zorgt wel eens voor vragen in de apotheek.
Lees meerKrampende pijn in de buik, uitstralend naar de rug of de benen… Ruim de helft van de vrouwen heeft er last van voor of tijdens de menstruatie. Wat kun je dan adviseren?
Lees meerBij het kiezen van een anticonceptiemethode weegt een vrouw natuurlijk goed af wat voor haar de voor- en nadelen zijn. Maar helaas spelen er vaak ‘fabels’ mee. Verhalen die de ronde doen, maar die niet kloppen. Wat is waar en wat is niet waar?
Lees meerHuisartsen en apothekers worden in hun werk beperkt door de medicijntekorten. Onlangs sprak het tv-programma Nieuwsuur (NOS) met huisarts Bart Timmers uit ’s Heerenberg en met Gerben Klein Nulent van de KNMP.
Lees meerMet name de NSAID’s (naproxen, ibuprofen diclofenac en ketoprofen) zijn effectieve pijnstillers bij menstruatiepijn. Wat is het doseringsadvies?
Lees meerHet is vaak een gewoonte: de zonnebrandcrème die afgelopen zomer niet op is gegaan bewaar je vaak nog voor het jaar erop. Hoeveel mensen doen dat, en is de SPF dan nog werkzaam?
Lees meerGoedgekeurde en geteste medicijnen tegen zeldzame ziekten blijken in de praktijk vaak niet te werken. Er zijn te weinig patiënten om de werkzaamheid goed vast te stellen.
Lees meerApothekersassistenten in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie werken ‘frontoffice’ of ‘backoffice’.
Lees meerBij geriaters zit het ingebakken in hun werkwijze, bij huisartsen minder: ouderen laten stóppen met medicatie
Lees meerDroge ogen zijn vervelend, maar soms is het probleem makkelijk op te lossen.
Lees meerDe kenmerken van de oudere huid zijn bekend: vooral rimpels en ouderdomsvlekken vallen op. Maar de huid wordt ook dun en beschadigt daardoor gemakkelijk.
Lees meerDarmen kunnen het zwaar hebben als je op vakantie bent. De twee bekendste en meest voorkomende darmklachten zijn diarree en verstopping.
Lees meerWat kun je adviseren bij diarree, bij verstopping en voor preventie hiervan?
Lees meerHet is je ongetwijfeld niet ontgaan: sinds 25 mei jl. is er een nieuwe wet van kracht, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wat betekent dit voor jouw account bij UA?
Lees meerNiet alle zonnebrandsprays met factor 30 op het etiket geven de beloofde bescherming, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Lees meerFarmakundestudent Samira Zouitni onderzocht onlangs hoe apothekersassistenten medicatie-incidenten melden en hoe dat verbeterd zou kunnen worden. Haar onderzoek is nu afgerond. De resultaten uit de enquête bieden een hoop nieuwe inzichten en ideeën op voor de Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/ CMR (PvP).
Lees meerEr is een nieuwe NHG-Standaard Allergische en niet-allergische rinitis. Deze richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) komt in plaats van de eerdere versie uit 2006. In de nieuwe Standaard is de ernst van de klachten bepalend voor het medicamenteuze beleid.
Lees meerDe Europese commissie komt met een plan om de vaccinatiegraad in de EU in 2020 boven de 95% te krijgen. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om zichzelf of hun kinderen niet te laten inenten. Hoe minder mensen zich laten inenten, hoe groter de kans op een uitbraak met ernstige gevolgen.
Lees meerVoor gezondheidsproducten (bijvoorbeeld voedingssupplementen en kruidenpreparaten die niet als geneesmiddel zijn geregistreerd), is het verboden om ‘medische claims’ te voeren.
Lees meerEen gezamenlijk fonds van de Europese Unie en de farmaceutische industrie stelt 130 miljoen euro beschikbaar om een netwerk op te zetten voor medicijnonderzoek bij kinderen. Door dit onderzoek krijgen artsen in de toekomst meer kennis over de effectiviteit, werkzaamheid en geschikte doseringen van medicijnen bij kinderen. EU en de farmaceutische industrie delen de kosten.
Lees meerMaandag 16 april is De Week van de Tekenbeet van start gegaan. Vanaf april neemt het aantal teken in Nederland weer toe en moeten mensen dus extra oppassen voor dit beestje. We zetten de gevolgen van een tekenbeet en hoe je de beet kunt voorkomen nog even..
Lees meer“Als iemand aan de balie een onrustig plekje laat zien en om een verzachtend zalfje vraagt, denk dan twee keer na. Ga niet op de stoel van de dokter zitten.” Dermatoloog Ellen de Haas over huidkanker en verdachte plekjes.
Lees meer
We zetten de zonbeschermingsadviezen nog eens op een rij. Welke huidtypes zijn er en hoe herken je ze? Kun je ook verbranden achter glas? Welke SPF moet je aanraden?
Lees meerHet gebruik van het voedingssupplement MMS kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's. Onderzoek* in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat uitgewezen, zo laat de toezichthouder donderdag weten. De NVWA heeft de verkoop van het middel in Nederland daarom verboden.
Lees meerZorgverzekeraars hebben besloten om per 1 maart aanstaande 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen te schrappen. Geneesmiddelen waar de minister vergoedingsvoorwaarden aan stelt, staan op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
Lees meerPijn - meestal is het een signaal dat er iets mis. Maar soms wordt pijn de ziekte zélf. Pijn is meer dan een prikkel in je hersenen, vertelt pijnspecialist Bart van Wijck (UMC Utrecht).
Lees meerNu ook huisartsen DOAC’s voorschrijven volgens de NHG-Standaard Atriumfibrilleren, kun je in de openbare apotheek meer recepten voor deze middelen verwachten.
Lees meerContinue pijnstilling en dan plotseling tóch een pijnscheut die enige tijd aanhoudt. Dat kan heel belastend en onaangenaam zijn. Het komt vooral voor bij gevorderde kanker.
Lees meerBijwerkingencentrum Lareb heeft sinds mei 2017 zeven meldingen ontvangen over het verbrokkelen/verpulveren van levodopa/carbidopa tabletten van het merk Bristol.
Lees meerEen bijsluiter is voor patiënten zonder geneeskundige opleiding niet meer te volgen, zei Ton de Boer...
Lees meerDe consument leest voor het eerste gebruik van een zelfzorggeneesmiddel bijna altijd de bijsluiter: 91% van de gebruikers leest de bijsluiter helemaal, of ten minste de belangrijkste informatie.
Lees meerMensen die kanker krijgen, hebben tegenwoordig een aanmerkelijk grotere kans dat ze vijf of tien jaar later nog in leven zijn dan 50 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Lees meerDe Oncotheek-AVL is een speciale afdeling van de ziekenhuisapotheek in het Antoni van Leeuwenhoek waar patiënten orale oncolytica voor thuisgebruik kunnen ophalen. Apothekersassistente Jessica Erkelens vertelt over haar werk.
Lees meerJe zal er als kankerpatiënt maar mee te maken krijgen: een interactie waardoor je veel meer bijwerkingen ervaart van je antitumortherapie. Of erger nog: waardoor je therapie onvoldoende effectief is.
Lees meerHuisartsen geven aan dat zij willen overleggen met andere huisartsen en apothekers over het medicatiebeleid voor ouderen met meerdere ziekten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Judith Sinnige.
Lees meerTussen de 15.000 en 30.000 mensen die de huisarts bezoeken hebben in de winter last van chronische wintertenen en -handen, ofwel chronische perniones.
Lees meerDe campagne Wijs met medicijnen is opnieuw leven ingeblazen. Het boekje met deze titel is geheel herzien. Seniorenorganisatie KBO-PCOB en de KNMP organiseren op 1 november de aftrap.
Lees meerOnderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben een succesvolle methode ontwikkeld om het medicijngebruik in verpleeghuizen te verminderen.
Lees meerOp de laatste dag van haar ministerschap heeft Edith Schippers besloten om een duur medicijn tegen taaislijmziekte (cystic fibrose) vanuit de basisverzekering te vergoeden.
Lees meerHuisartsen mogen toch geen abortuspil verstrekken aan vrouwen die hun vroege zwangerschap willen afbreken.
Lees meerPlan voor betere therapietrouw bij gebruik inhalatiemedicatie.
Lees meerZeker wanneer een geneesmiddel langdurig gebruikt moet worden, kan dat effect hebben op de kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld als er sprake is van smaakstoornissen.
Lees meerAls apothekersassistent in de openbare farmacie heb je te maken met een verandering van het kwaliteitsregister. Het KAOF-register is per 1 juli 2017 ondergebracht bij KABIZ.
Lees meerNog voordat de thermometer uitsluitsel geeft, voelen ouders vaak al aan hun theewater dat hun kind verhoging of koorts heeft.
Lees meerADHD is géén mode, géén hype, géén gevolg van een slechte opvoeding, ADHD is een bestaande aandoening met diagnostische criteria en overwegend biologische oorzaken.
Lees meerIn Italië komt een inentingsplicht van kinderen en tieners onder de zeventien jaar. Dat heeft het Italiaanse parlement besloten vanwege een mazelenepidemie die begin dit jaar uitbrak.
Lees meerVoor de behandeling van diabetes mellitus type 2 zijn er combinaties beschikbaar van een lang of ultralang werkend insuline met een GLP-1-agonist.
Lees meerOok voor mensen met diabetes geldt: een gezonde basisvoeding bevat alles wat je nodig hebt. Toch verdient een aantal vitamines en mineralen wel extra aandacht.
Lees meerJe hebt je goed ingesmeerd en gaat in het zonnetje zitten. Hoe kan het dan dat je huid begint te jeuken, rood ziet en blaasjes vertoont?
Lees meerIn februari werd bekend dat de kwaliteitsregisters KAOF en KAA* in gesprek zijn om te komen tot één kwaliteitsregister voor apothekersassistenten.
Lees meerOpvallend: Dermatoloog professor Peter van de Kerkhof noemt eerst een voordeel van psoriasis. Dat hoor je niet vaak. Maar hij noemt ook nadelen en risico’s.
Lees meerVrouwen die de anticonceptiepil slikken zouden voor een lange periode beschermd zijn tegen bepaalde kankervormen.
Lees meer“Bij uitgifte van NOAC’s is héél goede uitleg nodig. Apothekersassistenten kunnen dat beter dan wie dan ook.” Dat zegt Margreet Warlé-van Herwaarden, ‘kaderapotheker’ antistolling van Apothekersvereniging het Rijk van Nijmegen.
Lees meerAgnes Kant is directeur van Bijwerkingencentrum Lareb. Ze is bezorgd. Het aantal meldingen van bijwerkingen vanuit de apotheken loopt namelijk terug.
Lees meerHet is bekend dat gezond leven diverse gezondheidsrisico’s verkleint, waaronder het risico op hart- en vaatziekten.
Lees meerDe Gezondheidsraad waarschuwt voor het gebruik van desinfectiemiddelen. Het effect is niet bewezen.
Lees meerWerd hoofdluis voorheen vooral beschouwd als iets dat voorkomt bij kinderen in de basisschoolleeftijd, ze komen ook voor op middelbare scholen.
Lees meerMethylfenidaat werkt in de hersenen van kinderen anders dan bij volwassenen. Bij kinderen verhoogt het de doorbloeding in de hersenen.
Lees meer“Vrouwen in de overgang die last hebben van opvliegers en vaginale droogheid kunnen tijdens de overgang baat hebben bij het eten van sojarijke voeding en rode klaver of voedingssupplementen met extracten hiervan.”
Lees meerBuikpijn, darmkrampen, dunne ontlasting of juist verstopping, een opgeblazen gevoel… dat zijn de typische symptomen van een prikkelbare darm of ‘het prikkelbaredarmsyndroom’ (PDS).
Lees meerZie je er ouder of jonger uit dan je bent? Daar kun je weinig aan doen. Het zit in je genen, ontdekten onderzoekers van Erasmus MC.
Lees meerVeel vrouwen hebben er last van, maar ze praten er weinig over. Het lijkt zelfs nog een taboe te zijn.
Lees meerGewoon genieten van de zon. Dat advies zou je het liefste willen geven. Maar ‘gewoon genieten’ lukt het beste als je weet dat je ook voldoende beschermd bent tegen te veel UV-straling.
Lees meerHooikoorts heeft een nadelige invloed op de rijvaardigheid, doordat de automobilisten met deze allergie minder scherp zijn.
Lees meerIntensieve medicatiebegeleiding heeft de afgelopen jaren de zorg voor nier- en dialysepatiënten in het Catharina Ziekenhuis sterk verbeterd.
Lees meer“Je poep wil je iets vertellen.” Posters, brochures, tv- en radiospotjes lieten ons de afgelopen maanden weten dat we vaker achterom moeten kijken na de toiletgang.
Lees meerIn de apotheek staan we niet vaak stil bij mondgezondheid. Dat lijkt meer iets voor de tandarts. Toch verdienen mondproblemen ook in de apotheek aandacht, vooral bij patiënten die wat dat aangaat een risico lopen. Mensen met diabetes bijvoorbeeld.
Lees meerAan de binnenkant van de mond zit het mondslijmvlies. Een mooie rode vochtige laag, die voorkomt dat ziekteverwekkers of stoffen rechtstreeks uit de mond het weefsel kunnen binnendringen. Maar soms raakt die barrière beschadigd.
Lees meerIedereen heeft wel eens een wondje. De huid heeft een vernuftig systeem om zich te herstellen, waardoor je na een paar weken vaak niets meer van zo’n beschadiging ziet.
Lees meerNa de vakantie is het op de scholen weer oppassen geblazen voor hoofdluis. Dit keer bekijken we het diertje eens van dichtbij: van kop (waarmee ze bloed opzuigen) tot teen (waarmee ze zich vastklampen aan de haren), en nog verder: het achterlijf waaruit al die neten komen.
Lees meer"Mijn kind heeft allemaal vlekjes en het jeukt. Ga er maar aan staan; dat kan van alles zijn!
Lees meerPigmentvlekken laten je ouder lijken dan je bent. Gezien het ruime aanbod aan ‘skin-lightening’-producten zou je haast geloven dat die vervelende vlekken eenvoudig weg te smeren zijn. Maar zo makkelijk gaat dat niet. Wat is er te doen aan pigmentvlekken?
Lees meerWat zijn virussen ook alweer precies? Hoe zien ze eruit, hoe werken ze en wat zijn de verschillen met andere infectieuze organismen? Een biologieles.
Lees meerHepatitis - oftewel leverontsteking - is een aandoening met veel mogelijke oorzaken en soms ernstige gevolgen, vooral op de lange termijn.
Lees meerHuidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Cijfers wijzen uit dat één op de vijf mensen ermee geconfronteerd wordt.
Lees meerHet Huid- en Melanoom Centrum is een multidisciplinair centrum van het Antoni van Leeuwenhoek. Het centrum is bedoeld voor mensen met (verdenking op) een vorm van huidkanker.
Lees meerUA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten