Nieuws & achtergrond

Lees waarom jij wil werken bij Professional Partners Pharma

Als apothekersassistent zet jij je in om patiënten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Heb jij ervaring in de openbare apotheek, in een klinische of poliklinische setting of misschien wel allemaal? Durf jij met ons deze uitdaging aan te gaan!?

Lees meer

Petitie voor zorgbonus voor apothekersassistenten

Apothekersassistenten en ander apotheekpersoneel komen volgens de regeling van het Ministerie van VWS niet in aanmerking voor de zorgbonus. Apotheekassistenten voelen zich miskend en laten dat blijken in een petitie die inmiddels door 11.000 mensen is getekend.

Lees meer

Bekijk de vorige nummers online

Benieuwd naar de voorgaande edities van UA? Log in en lees UA online.

Lees meer

Wie zijn de prijswinnaars van de Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020?

Elles van Groningen is de grote winnaar van de Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020. Zij was de beste over de gehele test (‘Alle categorieën’). Vandaag - op de Dag van de Apothekersassistent - hebben de organisatoren haar en de winnaars van de afzonderlijke categorieën in hun apotheek verrast om hen te feliciteren en de prijzen en oorkondes uit te reiken.


Lees meer

Bescherm de kwetsbare huid!

De huid van zowel baby’s als ouderen vraagt extra aandacht en verzorging. Daarom is het belangrijk om dagelijks de huid goed te reinigen, te verzorgen en te beschermen met Inoli.

Lees meer

Vastzittende lucht? Een tijdelijk ongemak!

Vastzittende lucht bij baby's is een alledaags, maar gelukkig ook vaak een tijdelijk probleem dat eenvoudig te verhelpen is met Infacol. Infacol helpt namelijk de vastzittende lucht in maag en darmen te bevrijden.

Lees meer

NIEUW: Krachtig tegen keelpijn: TrachSil met een unieke 3-IN-1 combinatie

Het griepseizoen komt ieder jaar weer voorbij, dus een fikse verkoudheid en een zere keel zijn eigenlijk elk jaar wel een gegeven. Je kan je klanten helpen om voorbereid te zijn. Naast zakdoekjes voor in de tas of de jaszak, kan je ze ook TrachSil adviseren.

Lees meer

Apotheekmedewerkers komen in aanmerking voor een zorgbonus

Apotheken komen in aanmerking voor de zorgbonus. Dat staat in de subsidieregeling die minister De Jonge (VWS) heeft bekendgemaakt. De bonus kan vanaf 1 oktober 2020 worden aangevraagd.

Lees meer

Een jaar lang puzzelen met UA!

UA is de tiende jaargang ingegaan. Dat is wel een feestje waard. Daarom trakteren we jullie op vijf puzzels met vele prijzen, met dank aan de sponsors die de prijzen ter beschikking hebben gesteld!

Lees meer

UA 6x bij jou thuis voor een tientje

Aanstaande januari bestaat UA officieel 10 jaar. Dat betekent een cadeau voor onze lezers, want zonder jullie valt er niets te vieren!

Lees meer

Aandoeningen bij mannen en vrouwen

Enkele aandoeningen die zich bij mannen en vrouwen verschillend manifesteren: migraine, covid-19, hartaanval, pijn, dementie en auto-immuunziekten

Lees meer

Hahnemann in Heiloo, een homeopathische apotheek

In UA 4-2020 vertellen Marije en Margreth over hun werk in de Hahnemann Apotheek. Hier een verkorte weergave.

Lees meer

Sekse- en genderverschillen in de gezondheidszorg

Interview met 'genderprofessor' Sabine Oertelt: “Zelfs mannelijke en vrouwelijke cellen kunnen verschillend reageren”

Lees meer

Het Similia-principe, de basis van de homeopathie

Margreth Koopman, hoofd Bereiding van de Hahnemann apotheek in Heiloo legt uit: “De homeopathie werkt volgens het Similia-principe."

Lees meer

Op zoek naar een reumavriendelijke pilstrip

De ‘comfortainers’ met methotrexaat gaan uit de handel. Moeten reumapatiënten hun medicijnen dan uit een strip halen? ReumaNederland en de Universiteit Twente gaan op zoek naar een reumavriendelijke pilstrip.
(Afbeelding: ReumaNederland)

Lees meer

Vrouwen met migraine zijn jaloerser en hebben vaker last van koude voeten

Lees meer

Apothekersassistenten Terug naar de Schoolbanken - zaterdag 3 oktober

Op zaterdag 3 oktober 2020 is er weer een nieuwe editie van ‘Terug naar de Schoolbanken’. Een mooie gelegenheid om samen met collega’s verschillende aspecten binnen jouw vakgebied weer eens op te frissen.

Lees meer

Nog t/m 30 augustus kun je meedoen met de Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020!

De Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020 is geaccrediteerd voor
4 nascholingspunten. Een extra reden om mee te doen! Dat kan nog t/m 30 augustus.

Lees meer

Snelle afweeronderdrukking helpt ernstig zieke coronapatiënten

Het Zuyderland Medisch Centrum Sittard-Geleen meldt een doorbraak in behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. Bij patiënten met een zogenaamde cytokinestorm kan behandeling met immuunsuppressieve medicatie het herstel versnellen en de prognose verbeteren.

Lees meer

Paracetamol vervuild: hoe ernstig is dat?

“Grote hoeveelheden paracetamol kunnen vervuild zijn met het kankerverwekkende PCA”; dat was het bericht waarmee de krant NRC en het tv-programma Zembla donderdag 9 juli naar buiten kwamen. Krijg je ongeruste patiënten aan de balie? Dan kun je ze geruststellen: de hoeveelheden PCA zitten ver onder de toegestane limiet.

Lees meer

Tips tegen huidproblemen van de handen

Door vaak de handen te wassen, krijgt bijna iedereen wel last van huidproblemen aan de handen. De meest voorkomende problemen zijn een droge huid, kloven, barsten van de huid en huiduitslag. Wat is eraan te doen?

Lees meer

Krachten bundelen

De combinatie apotheek met een drogisterij; wij zien wat deze samenwerking kan opleveren. Denk aan het aanspreken van een breder publiek en het kunnen bieden van een breder assortiment. Naast medicijnuitgifte richt je je immers ook verkoop van producten.

Lees meer

Voetenleed

Rode gevoelige plekjes tussen de tenen of op de voeten is een veel voorkomend verschijnsel.

Lees meer

Geneesmiddelenoverzicht ‘Wisselen Ongewenst’ op komst

Er komt een lijst van medicijnen waarbij wisselen ongewenst is. De lijst wordt opgesteld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en is eind dit jaar te verwachten.

Lees meer

Ongewenste substitutie door pakketuitstroom

Nivel heeft de gevolgen geëvalueerd van de ‘pakketuitstroom’: het niet meer vergoeden van paracetamol en een aantal vitaminen en mineralen. Zoals voorschriften voor duurdere en riskante medicatie. Die gevolgen zijn ongewenst, vindt ook minister Van Rijn.

Lees meer

Remdesivir als eerste medicijn goedgekeurd tegen COVID-19

Virusremmer remdesivir is, als eerste medicijn tegen COVID-19, onder voorwaarden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten. Het is bestemd voor patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen.Lees meer

Hitte en medicijnen

Als de temperatuur oploopt, is dat niet voor iedereen prettig. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Welke adviezen kun je geven?


Lees meer

Minder farmaceutische zorg tijdens coronacrisis

Je hebt het natuurlijk gemerkt: door de coronamaatregelen kon geen optimale farmaceutische zorg plaatsvinden. Zo stond de privacy onder druk: de spreekkamer werd minder gebruikt en patiënten moesten harder praten vanwege spatschermen.

Lees meer

Sudocrem heet nu Sudocrem Multi-Expert

Luieruitslag is een alledaags fenomeen bij baby’s. Maar ook de oudere, kwetsbare huid die langdurig in contact komt met urine en ontlasting kan last krijgen van zogenaamde incontinentie-uitslag.

Lees meer

ADHD-medicatie krijgt nieuwe naam

De tabletvorm, werking, verpakking en leverancier zijn onveranderd.

Lees meer

Adviezen voor vakantie in eigen land

Dit jaar brengen veel mensen de vakantie door in eigen land. En dat vraagt een aangepast advies.

Lees meer

Anticonceptie: Keuzevrijheid van de vrouw staat voorop

In Nederland is de voorlichting over anticonceptie in vergelijking met andere landen tamelijk goed georganiseerd, maar toch is er wel ruimte voor verbetering, vindt Ineke van der Vlugt, programmamanager bij Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit en reproductieve gezondheid in Utrecht.

Lees meer

Inschrijving Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020 van start

Schrijf je nu in!

Lees meer

Covid-19-testen ook voor apothekersassistenten

Hoest je? Of heb je neusverkoudheid en/of koorts? Dan kun je als apothekersassistent getest worden op covid 19. En dan?

Lees meer

Nieuwe NHG-Standaard Anticonceptie, nieuwe adviezen voor vergeten pillen

Begin mei 2020 verscheen de herziene NHG-Standaard Anticonceptie. Wat is er veranderd?

Lees meer

"Samen kunnen we nog veel groeien"

Claudia Zandhuis nam vorig jaar de drogisterij van haar voormalig werkgever over. "Merkbeleving en vertrouwen creëren als zelfstandig drogist, een moeilijke klus zonder assistentie van een formule! Dat was de reden dat ik me aansloot bij DA."

Lees meer

Oproep: meld bijwerkingen van medicijnen bij een corona-infectie

Medicijnautoriteit CBG roept patiënten met een corona-infectie en hun zorgverleners op om bijwerkingen te melden. Zowel bijwerkingen van medicijnen voor de behandeling van een corona-infectie (ook off-label), als van medicijnen voor andere aandoeningen.

Lees meer

'Masker 19' als codewoord voor huiselijk geweld

Vraagt iemand in de apotheek om ‘masker 19’? Dan is dat een code voor ‘Help mij: ik ben slachtoffer van huiselijk geweld’. De apotheek kan deze persoon dan in contact brengen met hulpverleners. De hulpvraag kan mondeling worden gesteld, maar ook op een briefje.

Lees meer

Risico op ernstige hartritmestoornissen door chloroquine en hydroxychloroquine bij coronapatiënten

De malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten (COVID-19), in sommige gevallen met dodelijke afloop. Met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij coronapatiënten.

Lees meer

Erasmus MC verstuurt elektronische recepten in heel Nederland

In het Erasmus MC in Rotterdam kunnen artsen sinds 15 maart jl. hun elektronische recepten door heel Nederland versturen. Dit is een primeur voor Nederland.

Lees meer

Maatregelen in de apotheek

Welke maatregelen zijn raadzaam in de apotheek om besmetting met Covid-19 te voorkomen?

Lees meer

Janssen vaccins: 'Eerste resultaten coronavaccin zijn echt positief'

Maandag 30 maart heeft Janssen vaccins in Leiden gekozen met welk mogelijke vaccin tegen Covid-19 verder onderzoek wordt gedaan. Uit tien opties werd het meest veelbelovende gekozen, op basis van de resultaten in dierproeven.

Lees meer

Landelijk coördinatiecentrum geneesmiddelen voor coronapatiënten op intensive care

Om de sterk groeiende vraag aan geneesmiddelen op de intensive care voor de behandeling van coronapatiënten het hoofd te bieden, gaat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) de coördinatie van de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen landelijk organiseren.

Lees meer

Coronanieuws

Lees hier het laatste nieuws over het coronavirus en de behandeling van de infectie

Lees meer

De maximale dosering in het Kinderformularium: wat wordt er bedoeld?

Het interpreteren van de maximale doseringen in het Kinderformularium blijkt soms lastig te zijn. Ze worden dan ook wel eens anders opgevat dan ze bedoeld zijn.

Lees de voorbeelden en test je kennis!

Lees meer

Dermatoloog Patrick Kemperman: “Kwetsende reacties zijn dramatisch voor je zelfbeeld”

In Nederland zijn 1 miljoen patiënten met een huidaandoening. Bijna een derde van hen, 30%, heeft daar psychologische problemen mee.

Lees meer

Huidnieuws

Diverse huidnieuwtjes uit UA2-2020

Lees meer

Jeuk in de zomer

Jeuk is erger dan pijn, wordt weleens gezegd. In de zomer zijn er allerlei beestjes, planten en verschijnselen die jeuk kunnen veroorzaken.

Lees meer

Feiten en fabels over wondverzorging

Een wondje loop je zo op. Uitschieten met een mesje, een valpartij, maar denk ook aan een krab of beet van een huisdier. Er circuleren allerlei ‘wijsheden’ over goede wondzorg. Maar: wat is wijsheid?

Lees meer

Acht vragen over zonnebrandmiddelen

Ook nu de meeste zoveel mogelijk thuis blijven, pakken ze af en toe wel wat zon. Een wandeling, een fietstocht, in de tuin, op het balkon. Wat zit er in zonnebrandmiddelen en hoe maak je een keuze?

Lees meer

Bio-Seleen+Zink van Pharma Nord

Bio-Seleen+Zink van
Pharma Nord is een van de best onderzochte supplementen op de markt.

Lees meer

UPDATE: Veranderende inzichten in corona

In de tijd dat we met Covid-19 hebben te maken, zijn er al diverse theorieën geweest over de verspreiding en risico’s van het virus.

Lees meer

OLVG corona check app wordt breder beschikbaar

De corona check app, die 16 maart werd gelanceerd door het OLVG in Amsterdam, is inmiddels ook beschikbaar in enkele andere regio’s.

Lees meer

Verplaatst naar 3oktober 2020: Apothekersassistenten Terug naar de Schoolbanken

Mark Two Academy organiseert op zaterdag 3 oktober 2020 een nieuwe editie van ‘Apothekersassistenten Terug naar de Schoolbanken’. Een mooie gelegenheid om samen met collega’s verschillende aspecten binnen jouw vakgebied weer eens op te frissen.

Lees meer

Maatregelen tegen medicijnhamsteraars

Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. In de Werkgroep Geneesmiddelentekorten zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan.

Lees meer

Congres Optima Farma verzet naar 31 oktober

Het bestuur van Optima Farma heeft helaas moeten besluiten het Optima Farma voorjaarscongres van zaterdag 18 april a.s. te verplaatsen naar zaterdag 31 oktober 2020 in de Reehorst te Ede.

Lees meer

Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020, nu met categorie Ziekenhuisfarmacie

Ook in 2020 kun je weer meedoen aan de Grote Apothekersassistenten Kennistest 2020. Dit jaar kunnen ook apothekersassistenten werkzaam in de Klinische farmacie hun kennis testen.

Lees meer

NVFZ-symposia afgelast

De voorjaarssymposia van de NVFZ zijn afgelast vanwege de landelijke adviezen die worden gegeven om de verspreiding van het coronavirus in de dammen

Lees meer

‘Corona’ kan tekorten vergroten

Veel medicijnen worden geproduceerd in China. Nu China is getroffen door het nieuwe coronavirus COVID-19 liggen veel fabrieken stil. Wat gaat dat betekenen voor de geneesmiddelvoorziening?

Lees meer

Ameline Venloo werkt bij PharmaLead. “Ze luisteren, dat is fijn”

Ameline Venloo is met veel plezier apothekersassistent. Dat plezier is toegenomen sinds ze bij PharmaLead werkt. “In de openbare apotheek was ik op een gegeven moment toch wel uitgekeken op de antihypertensiva en de cholesterolremmers.”

Lees meer

Jouw advies over het Coronavirus

Maken mensen zich zorgen over besmettelijkheid van het coronavirus? Geef ze deze informatie en adviezen.

Lees meer

Bijwerkingen bij gebruik melatonine

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 181 meldingen van bijwerkingen bij gebruik van melatonine. De bijwerkingen komen voor bij de melatonine dat een geregistreerd geneesmiddel is, bereid is door de apotheek en als warenproduct te koop is.

Lees meer

Samenwerking Etos en Thuisapotheek

Etos en Thuisapotheek zijn 25 februari een samenwerking gestart. Met de Etos+-app (Etos-Plus-app) kunnen klanten eenvoudig voorgeschreven geneesmiddelen bestellen en ontvangen. In Haarlem en Overveen loopt nu een pilot van vier maanden.

Lees meer

Robot regelt medicijnen in ErasmusMC

Minder kans op medicatiefouten en meer tijd voor de verpleegkundige aan het bed. Dé voordelen van medicatierobot PillPick, die voortaan voor alle patiënten in het Erasmus MC de medicijnen selecteert en doseert.

Lees meer

Puzzelprijzen

Een jaar lang puzzelen met UA, vanwege de 10de jaargang! Welke prijzen kun je winnen?

Lees meer

Calcium, vitamine D en vitamine K: een sterk drietal!

Als je denkt aan sterke botten, dan denk je waarschijnlijk meteen aan calcium. Terecht! Maar er zijn ook vitamines die de botgezondheid ondersteunen. En ze werken nog samen ook! We leggen uit hoe het zit met het sterke drietal calcium, vitamine D en vitamine K.

Lees meer

Spier- en gewrichtspijn - wat kun je eraan doen?

Wat kan iemand zelf doen bij blessures?

Lees meer

De grote drie van de reumatologie

De ‘grote drie’ zou je ze kunnen noemen: reumatoïde artritis (RA), jicht en artrose. De drie reumatische aandoeningen - van de meer dan 150 - die het meest voorkomen. Dr. Marloes van Onna, reumatoloog aan het Maastricht UMC+, gaat in op de overeenkomsten en de verschillen.

Lees meer

Biologicals stapsgewijs afbouwen

Kunnen mensen met reumatoïde artritis (RA) bij wie de ziekte rustig is, hun behandeling met biologicals veilig afbouwen? Wat is de beste manier van afbouwen en wat vinden mensen zelf belangrijk? Lise Verhoef, onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek, vergeleek verschillende afbouwstrategieën en ondervroeg patiënten.

Lees meer

Nieuw van Voltaren

Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% verlicht de pijn in gewrichten en heeft een grotere concentratie van het werkzame bestanddeel (diclofenac), waardoor de gel slechts om de 12 uur hoeft worden aangebracht. Voltaren Emulgel Extra Sterk 2,32% dringt diep en aanhoudend in de huid door.

Lees meer

Covergirl Wendy Weller

Wendy Weller is de eerste van de nieuwe serie 'covergirls'. Deze apothekersassistente werkt in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede op de afdeling Klinische Farmacie. Opnamegesprekken en VTGM zijn haar hoofdtaken.

Lees meer

Geen akkoord Verantwoord Wisselen

Partijen die overlegden over verantwoord overstappen op andere medicijnen, hebben hierover geen akkoord bereikt. Volgens diverse patiëntenorganisaties hebben de organisaties van apothekers en van zorgverzekeraars geweigerd het akkoord te tekenen.

Lees meer

Medicijngebruik voor hulp bij stoppen met roken toegenomen

Rokers doen steeds vaker een serieuze stoppoging met hulp van medicijnen. Het gebruik van varenicline, bupropion en nortriptyline voor deze indicatie nam in vijf jaar tijd met 35% procent toe.

Lees meer

Flitsende fotoshoot voor UA

De nieuwe coverfoto's voor dit jaar zijn geschoten! Op maandag 20 januari werden zeven apothekersassistenten mooi in de visagie gezet en daarna begon hun fotoshoot.

Lees meer

Advies bij gebruik van Pradaxa

Geef jij het juiste advies bij uitgifte van dabigatran etexilaat (Pradaxa)? Innemen met een glas water en na het innemen 30 minuten rechtop blijven staan of zitten, kan slokdarmontsteking voorkomen.

Lees meer

1492 geneesmiddelentekorten in 2019!Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2019 nagenoeg verdubbeld: van 769 in 2018 tot 1492 in 2019. In het oog springende tekorten in 2019 waren onder meer crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten, zoals ranitidine. Deze worden door grote patiëntengroepen gebruikt.

Lees meer

Check jouw huid op checkjevlekje.nl

Op checkjevlekje.nl kun je in een paar stappen de vlekjes op je huid checken. Deze check, die ook een educatieve tool is, geeft je inzicht in en informatie over de verschillende soorten vlekjes die je kunt hebben. Het Huidfonds wil hiermee bereiken dat mensen zich meer bewust worden van veranderingen van hun huid en hiermee eerder naar hun huisarts stappen.

Lees meer

Voorwaarden winacties

Lees meer

Medicijnresten in water

De hoeveelheid medicijnen in oppervlaktewater is een groot probleem aan het worden. In de hele medicijnketen - van productie tot afvalwaterzuivering - zijn afspraken gemaakt om de lozingen in het riool te beperken en rioolwater te zuiveren. In twee artikelen besteedde UA hier aandacht aan.

Lees meer

“Kymo maakt ons werk veiliger”

Op het NVFZ-symposium (2 nov. 2019) vertelden apotheker en apothekersassistente van OLVG-locatie Oost (Amsterdam) over hun ervaringen met de cytostaticarobot. UA nam een kijkje bij de robot.

Lees meer

Waarom een robot?

OLVG-locatie Oost (Amsterdam) heeft een bereidingsrobot voor VTGM van cytostatica. Wat waren de redenen om de robot aan te schaffen?

Lees meer

Nieuwe behandelingen bij kanker

Nibjes, mabjes, mibjes, sibjes, clibjes…

Op het symposium van de NVFZ vertelde ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers-Sobels (Haga Ziekenhuis Den Haag en Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer) over de ontwikkelingen in de behandeling van kanker. Wie het gemist heeft kan haar verhaal nalezen in UA (december 2019). Hier een verkorte weergave.

Lees meer

Jouw advies bij nicotinevervangende producten

Iemand die wil stoppen met roken en meer dan 10 sigaretten per dag rookt, kan baat hebben bij een zelfzorgmiddel. Eerste keuze daarbij is een nicotinebevattend product zoals kauwgom, zuigtabletten, mondspray, pleisters.

Welke adviezen geef je daarbij?

Lees meer

Goede voornemens: stoppen met roken

Op 1 januari zullen weer veel mensen het gaan proberen: stoppen met roken. Hoe kun je een roker helpen om deze stoppoging te laten slagen?

Lees meer

Leontine Bergman-Schoel: “PharmaLead voelt als een warm bad”

“Je zou het niet zeggen, bij een organisatie met meer dan 300 medewerkers, maar bij PharmaLead hebben we echt een gevoel van verbondenheid”, zegt Leontine Bergman-Schoel.

Lees meer

Professional Partners Pharma, een terugblik op het afgelopen jaar

Wat begon als een bescheiden groepje van nog geen 10 apothekersassistenten is uitgegroeid tot een club van 30. Professional Partners Pharma is het afgelopen jaar drie keer zo groot geworden. Wie had dat verwacht? Myrte Groen (r), Agnes Baptist (l) en Nicolette Dinkela (m) bespreken de ervaringen van het afgelopen jaar.

Lees meer

Verkoop zelfzorgmiddelen bij AH mag met drogist op afstand

De rechter vindt dat Albert Heijn zelfzorgmiddelen mag verkopen zonder aanwezigheid van een drogist. Een tablet met telefoon is verantwoorde zorg. Dat was het oordeel van rechtbank Midden-Nederland.

Lees meer

Nieuw: protocollen voor corticosteroïd-neusspray

Sinds oktober zijn er protocollen beschikbaar voor het juiste gebruik van neusspray met corticosteroïden.

Lees meer

Extra maatregelen voor methotrexaat

Bij het gebruik van methotrexaat bij ontstekingsziekten worden nog steeds fouten gemaakt in de dosering, ondanks eerder genomen maatregelen.

Lees meer

“Fijn dat Professional Partners me deze kans geeft”

Ellen de Lange-Bruin combineert werken en leren. Haar werkgever Professional Partners ondersteunt haar bij haar opleiding.

Lees meer

Strenger toezicht op melatonine-producten

De IGJ en de NVWA gaan strenger controleren op verstrekking van melatonineproducten met een doseringsadvies van meer dan 0,3 mg per dag.

Lees meer

“Mensen moeten niet bang zijn voor hormoonzalf”

Apotheek Burgum deed mee aan het OKEE-project. Ze kregen tips en tools om (ouders van) kinderen met eczeem ‘optimaler’ te begeleiden vanuit de apotheek.

Lees meer

Alle vragen over CBD en cannabis….

MariPharm lanceert CBD-olie, exclusief verkrijgbaar in de Nederlandse apotheek. Met handige displaydozen en informatie.

Lees meer

Emre Koster: “Als gedetacheerde word ik meer uitgedaagd”

“Ik ben best communicatief, en dat komt in de apotheek goed van pas”, vertelt Emre Koster. En detachering haalt het beste in hem naar boven, merkt hij.

Lees meer

DNFS: “Betrokkenheid en werkplezier, daar gaat het om”

Een detacheringsbureau dat zich richt op openbare en ziekenhuisfarmacie. En waar je niet voor enkele dagen wordt gedetacheerd, maar voor langdurige opdrachten. Zo heb je impact en maximaal werkplezier.

Lees meer

Haaaa……. tsjie!

Niezen, proesten, snotteren, snuiten, kuchen, rochelen… als de R in de maand zit, komen ook de geluiden van verkoudheid weer terug.

Lees meer

Nicolien: “Astma is meer dan af en toe benauwd zijn”

Nicolien (27) heeft al astma sinds ze het zich kan herinneren. Allergisch astma en inspanningsastma. Ondanks dat - en mede dankzij haar medicatie - kan ze meedoen met sportieve activiteiten.

Lees meer

Terugroepactie ranitidine: verzekerden kosteloos omgezet naar ander geneesmiddel

Vorige week werd bekend dat een groot deel van de maagzuurremmer ranitidine op de Nederlandse markt wordt teruggeroepen. Ranitidine die op recept is voorgeschreven, wordt teruggehaald door de apotheek. Verzekerden krijgen in plaats daarvan een ander geneesmiddel.

Lees meer

Terugroepactie maagzuurremmers met ranitidine

Registratiehouders van maagzuurremmers met de stof ranitidine hebben in overleg met de Inspectie Gezondheid en Jeugd besloten om een groot deel van de ranitidine op de Nederlandse markt terug te roepen. Apotheken en drogisterijen halen dit product dan ook uit de schappen.

Lees meer

Hogere kosten door schrappen vitamine D uit basisverzekering

Sinds 1 januari 2019 wordt vitamine D in de dosering van 800 eenheden (20 mcg) niet meer vergoed uit de basisverzekering. Uit onderzoek van Vektis blijkt dat deze maatregel resulteert in een stijging van de kosten.

Lees meer

Multivitaminen voor 50-plussers onderzocht

Er is grote variatie in de multivitaminepreparaten voor 50-plussers. De Consumentenbond onderzocht ze.

Lees meer

Jouw advies bij verkoudheid

Wat kun je iemand bij verkoudheid adviseren?

Lees meer

Winnaars van de Grote Apothekersassistenten Kennistest van 2019 bekend!

Elena van der Hall-Nita (werkzaam bij Apotheek Schanswiel in Den Bosch) is dit jaar de grote winnaar van de Grote Apothekersassistenten Kennistest. Zij had 98% van de vragen goed beantwoord.

Lees meer

Els Schobben-Korpel: “Hier zit ik helemaal op mijn plek”

Els Schobben-Korpel vindt het heerlijk om op de bereidingsafdeling te werken.

Via PharmaLead kon ze ook in haar nieuwe woonomgeving aan de slag in haar favoriete vakgebied.

Lees meer

Nicolette Dinkela van Professional Partners Pharma:

“We zoeken nog veel apothekersassistenten in het noorden”

Nicolette Dinkela is regiomanager in noord-oost-Nederland voor de farmatak van Professional Partners. “Wil jij persoonlijk het verschil maken binnen de apotheek, kom dan zeker op gesprek”.


Lees meer

Gebruik opioïden lijkt te dalen

De eerste zeven maanden van dit jaar is het aantal verstrekkingen van het opioïd oxycodon in Nederland met enkele procenten gedaald, na jarenlange stijgingen. Maatregelen lijken effect te hebben.

Lees meer

Verzorging van de babyhuid

De huid van baby’s is nog zo zacht en teer. Geen wonder dus dat er wel eens problemen kunnen ontstaan. Reden voor een speciale behandeling.

Lees meer

Dr. Richelle Kosse: “Therapietrouw verbetert door chatten met apotheek”

Pubers met astma die via een app op hun telefoon kunnen chatten met hun apotheker of apothekersassistent, verbeteren daarmee hun therapietrouw.

Lees meer

Verbetert een app de therapietrouw bij pubers?

Pubers met astma gebruiken niet altijd even trouw hun medicijnen. Richelle Kosse onderzocht of dit te verbeteren is met een app op hun telefoon.

Lees meer

Advies over kindervitaminen

Als kinderen weigeren om te eten, maken ouders zich vaak zorgen. Kunnen vitaminen, mineralen en andere supplementen eventueel helpen?

Lees meer

Meer aandacht voor interacties met voeding

Nieuwe functie in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg): farmadiëtist

Lees meer

MS-middel Fampyra in basispakket

Fampyra (fampridine) wordt per 1 september 2019 opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit geneesmiddel verbetert het loopvermogen bij multipele sclerose.

Lees meer

Campagne over wisselwerking tussen medicijnen en kruiden

“Informeer altijd je arts of apotheker als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt”

Lees meer

Iris Roorda: “Ik heb een vaste baan, maar ik zit niet vast”

Iris Roorda is een van de ca. 300 apothekersassistenten die zich via PharmaLead laten detacheren. Ze heeft hier bewust voor gekozen, omdat ze het benauwend vond om jaren in dezelfde apotheek te staan.

Lees meer

Vakantie, hitte en medicijnen

De vakantie staat voor de deur - of is voor sommigen al begonnen en we hebben ook al behoorlijk warme dagen gehad vorige week. Wijs jij je patiënten ook op de tips voor hitte en vakantie?

Lees meer

“Weigering vergoeding Atozet terecht”

Het gerechtshof van Arnhem heeft in hoger beroep geoordeeld dat zorgverzekeraar Menzis terecht weigert het combinatiemiddel Atozet te vergoeden. Het middel was twintig keer zo duur geworden als de combinatie van de twee losse medicijnen.

Lees meer

Vijf nieuwe Huidhelden met huidkanker

Het Huidfonds heeft in juni vijf nieuwe ‘Huidhelden’ geïntroduceerd: allemaal mensen met verschillende vormen van huidkanker. Hiermee vraagt het Huidfonds aandacht voor de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: huidkanker.

Lees meer

Rectificatie: Huidheld Esther

In UA nr. 2 van dit jaar was Huidfonds-info gewijd aan hidradenitis suppurativa oftewel acne inversa (pag. 34). Huidheld Esther is tientallen keren geopereerd aan de ontstekingen die dit veroorzaakt. Esther heeft dus geen huidkanker, zoals ten onrechte boven haar portret stond.

Lees meer

Farmabuddy’s: sterke schakel tussen apotheek en mantelzorgers

Als farmabuddy werk je als vaste contactpersoon voor een patiënt die complexe zorg krijgt. Drie farmabuddy’s vertellen.

Lees meer

Gekoppeld via Professional Partners: een goede match

Hoofdassistent Productie Quint van Eekeres had een apothekersassistent nodig en werd door Professional Partners ‘gekoppeld’ aan Annemiek Bakker. Beiden zijn supertevreden over de service.

Lees meer

Pas op voor naamsverwisseling tussen estriol en estradiol

Het Portaal voor Patiëntveiligheid ontving in 2018 deze melding over het verkeerd lezen van de geneesmiddelnaam estradiol, waardoor een verkeerd geneesmiddel werd afgeleverd.

Lees meer

Vaginale klachten na de menopauze

Pijn bij het fietsen, pijn bij het vrijen, pijn bij het afvegen na het plassen… Dat zijn mogelijke gevolgen van de verlaagde oestrogeenspiegel.

Lees meer

13 september 2019: Studiedag Farmacotherapie bij kinderen

Kinderen zijn een uitdagende doelgroep in de apotheek. Een kinderlichaam reageert namelijk anders op medicijnen dan dat van een volwassene.

Lees meer

Zebrabuik

Zo krijgt 70% van de zwangere vrouwen zwangerschapsstriemen of striae. Hoe ontstaan die eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Lees meer

De zwangere huid

Welke veranderingen kunnen er tijdens de zwangerschap in huid en haar optreden?

Lees meer

Advies en behandeling bij striae

Striae of (zwangerschaps)striemen. Wat kun je daarbij adviseren?

Lees meer

Meer bijwerkingen gemeld bij vrouwen

Wie medicijnen gebruikt, kan te maken krijgen met bijwerkingen. Over het algemeen blijkt dat vrouwen een groter risico hebben op het krijgen van een bijwerking dan mannen.

Lees meer

Jouw advies voor de vagina

Lees meer

Teammanager Apothekersassistenten (32-40 uur)

In de regio Zuid Holland zijn we op zoek naar een Teammanager Apothekersassistenten voor 32-40 uur per week.

Lees meer

Huisartsen verwijzen patiënten met kleine kwalen naar… de drogist

Mensen die voor een huis-tuin-en-keukenkwaal zoals buikpijn, verkoudheid of schaafwonden de huisarts bellen, kunnen worden doorverwezen naar een drogisterij. In het project Proeftuinen Zelfzorg (in de regio Brummen-Tiel) wordt onderzocht hoe samenwerking tussen drogisten en de zorgaanbieders in de eerste lijn bijdraagt aan doelmatige zorg.

Lees meer

Optima farma zet petitie online

Het begint nu echt te rommelen in apotheekland. Als gevolg van de vele regels en verklaringen over ‘andere doosjes’ of ‘niet leverbare medicijnen’ kom je als apothekersassistent niet meer toe aan een goede uitleg. Hierdoor komt de patiëntveiligheid in het gedrang, stelt Optima Farma, de beroepsorganisatie van apothekersassistenten. De vereniging stelde een petitie op, die je online kunt tekenen.

Lees meer

Twintig apotheken staakten op 1 mei

In het Gooi bleef op 1 mei ’s morgens de helft van de veertig apotheken dicht. Een protestactie tegen de medicijntekorten, waarvoor apothekersassistenten de figuurlijke Kop van Jut zijn.

Lees meer

20% bestelt herhaalrecept online

Hoeveel maken Nederlanders gebruik van online mogelijkheden in de zorg? CBS zocht het uit.

Lees meer

Dubbel-controleren-lijst geactualiseerd

De landelijke ‘dubbel controleren-lijst’ is onlangs geactualiseerd. Enkele geneesmiddelen zijn van de lijst gehaald, andere zijn toegevoegd.

Lees meer

Aantal apotheekmedewerkers stijgt verder

Meer medewerkers in de apotheek, die meer uren werken. Leidt dat tot minder werkdruk?

Lees meer

Tips voor de ramadan

Vanaf 6 mei is het alweer ramadan. Hoe ga je hier in de apotheek mee om?

Lees meer

Ook bij kruiden en voedingssupplementen: let op interacties

Het slikken van geneesmiddelen kan effect hebben op de vitamine- en mineraalstatus. Ook kunnen vitamines en kruiden de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden.

Lees meer

Actinitische keratose

Verkleurde, ruwe huidplekjes op plekken waar jarenlang veel zonlicht is gekomen. Onschuldig zijn ze niet: ‘AK’ geeft een verhoogde kans op huidkanker.

Lees meer

Tips voor de ramadan - medicatieadviezen

Welke mogelijke adviezen kun je geven voor medicatie tijdens de ramadan?

Lees meer

PharmaLead biedt apothekersassistenten veel ontwikkelmogelijkheden

Met een breed scala aan vakinhoudelijke en persoonlijke trainings- en ontwikkelmogelijkheden voorziet PharmaLead in de ontwikkelbehoefte van apothekersassistenten. Een leven lang leren, zowel qua persoonlijke ontwikkeling als in je werk, is tegenwoordig de norm, daar investeren we graag in.

Lees meer

Zet jij net dat stapje meer?

De apothekersassistenten van Professional Partners Pharma doen dat zeker!

Dit komt doordat we continu investeren in opleidingen, gericht op kennis, als ook op persoonlijke ontwikkeling en competenties. Naast inhoudelijke (online) cursussen, krijgen onze professionals 4 keer per jaar een specifieke masterclass. Een interactieve training gericht op de soft skills. Daar maken onze assistenten het verschil! Onlangs heeft onze interne trainer ze meegenomen in de wereld van de communicatie.

Lees meer

Oogmedicatie en contactlenzen


Hoe zat het ook alweer met contactlenzen en oogmedicatie? Contactlenzen in of uit? Na hoeveel tijd inzetten? UA vroeg het aan oogarts Annette Geerards van het Oogziekenhuis Rotterdam.

Lees meer

Medicijnen via internet: riskant maar makkelijk te bestellen

Honderdduizenden Nederlanders kopen weleens online receptmedicijnen zonder dat ze daarvoor een doktersvoorschrift hebben, meldt de Consumentenbond.

Lees meer

Werken bij Professional Partners Pharma - “Ik houd van afwisseling, zo wordt het nooit saai”

Twee apothekersassistenten, Lindita Gjafa en Fermalia de Klerk Wolters, werkten samen bij een openbare apotheek en hebben nu allebei gekozen voor een baan bij Professional Partners Pharma.

Lees meer

Kwalificatiesysteem Aseptische handelingen

Een inkijkje in het toetssysteem in het Zaans Medisch Centrum.

Lees meer

“Ons kwalificatiesysteem Aseptische handelingen zorgt voor verbeteringen”

Hoe blijven de apothekersassistenten op de bereidingsafdeling gekwalificeerd voor het uitvoeren van aseptische handelingen? En hoe kun je dat toetsen en aantonen? Een inkijkje in het toetssysteem in het Zaans Medisch Centrum.

Lees meer

Bart van Wijck: “Zolang iemand pijn heeft, blijft hij ademen”

In Amerika overlijden meer mensen aan de gevolgen van oxycodonverslaving dan in het verkeer. Ook Nederland kampt met problemen met opiaten. Staan ons ook – relatief – zoveel doden te wachten als in Amerika?

Lees meer

“Organiseer je!” Arnhemse apotheker maakt zijn team lid van Optima Farma

Apotheker Harm Sanders van Apotheek Elderveld (Arnhem) vindt dat apothekersassistenten voor zichzelf - en voor hun beroep - moeten opkomen

Lees meer

Verslaving aan opiaten: drie factoren spelen een rol

In Amerika overlijden meer mensen aan de gevolgen van oxycodonverslaving dan in het verkeer. Moeten we ons zorgen maken?

Lees meer

Professional Partners Pharma detacheert en leidt op

Werken via detachering is dé manier om meer afwisseling in je baan te krijgen. Of om juist eens rond te kijken welk soort werk je het best bevalt.

Lees meer

Minister Bruins wil gebruik sterke opiaten terugdringen

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt maatregelen om het groeiende gebruik van zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl terug te dringen.

Lees meer

Nieuw bereidingslab Transvaal Apotheek

Een nieuwe, ultramoderne bereidingsruimte boven de Transvaal Apotheek in Den Haag, waar de apothekers dure medicijnen tegen een lagere prijs willen maken.

Lees meer

Veranderingen in de zorg

Net als elk nieuw jaar, zijn er met ingang van 2019, een aantal veranderingen in de (apotheek)zorg.

Lees meer

Andre Peschar: “We willen het werkgeluk terugbrengen in de zorg”

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is PharmaLead verkozen tot beste werkgever in de zorg. Een enorm compliment, vindt HR-manager Andre Peschar. “Dat betekent dat we het goed doen.”

Lees meer

Vervaagde maatstrepen

De maatstrepen op de doseerspuit bij het medicijn Xyrem (natriumoxybaat) kunnen na gebruik vervagen. Dat geeft een risico op onder- of overdosering.

Lees meer

Veranderde vergoedingen: gevolgen voor jouw advies

Met ingang van 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen niet meer vergoed als ze in de betreffende sterkte ook als zelfzorgproduct beschikbaar zijn (Lees meer). Hoe speel je hierop in?

Lees meer

MMC (Veldhoven) zoekt Apothekersassistenten (24-36 u/week)

Zijn patiënt- en medicatieveiligheid ook jouw speerpunten in je werk als apothekersassistent en wil je jouw kennis en ervaring graag inzetten binnen onze ziekenhuisapotheek?

Lees meer

Apothekers roepen valsartan terug

Er zijn weer vervuilde batches met valsartan op de markt gekomen. IGJ vindt dat patiënten hun vervuilde middel toch kunnen gebruiken; apothekers zijn het daar niet mee eens.

Lees meer

Medicijntekorten voorkomen

Langzaamaan komt de levering van de meestgebruikte anticonceptiepil weer op gang. Maar veel middelen zijn niet leverbaar. Hoe is dat te voorkomen?

Lees meer

Uitstroom paracetamol, vitaminen en mineralen

Met ingang van 1 januari 2019 worden paracetamol, vitaminen en mineralen niet meer vergoed als ze in de betreffende sterkte ook als zelfzorgproduct beschikbaar zijn.

Lees meer

Maximering van de eigen bijdrage

Met ingang van 1 januari 2019 wordt de eigen bijdrage voor patiënten maximaal € 250,-

Lees meer

Huidverzorging bij diabetes

Wanneer iemand diabetes heeft, is het belangrijk om extra goed te letten op de huid en de huidverzorging. Wat doet diabetes met de huid? En welke adviezen over huidverzorging kun je geven aan iemand die aan diabetes lijdt?

Lees meer

Crohn en CU – Zoeken naar behandeling

De juiste medicatie vinden is voor mensen met Inflammatory Bowel Diseases (IBD) vaak een enorme zoektocht.

Lees meer

Fokkelien Krijtenburg: “Ik durf die titel wel te dragen”

Fokkelien Krijtenburg won dit jaar de Grote Apothekersassistenten Kennistest. Mooie reclame voor haar werkgever PharmaLead, die voortdurende opleiding van de medewerkers hoog in het vaandel heeft staan.

Lees meer

Vitamine D en K onderzoek wint James Lind Prijs 2018

Gids voor probiotica winnaar in categorie toepassing

Lees meer

Foliumzuur 5 mg blijft in de vergoeding

Foliumzuur 5 mg blijft vergoed worden in het basispakket. Het leek erop dat dit niet het geval zou zijn.

Lees meer

Najaarscongres Optima Farma geslaagd

In de inspirerende omgeving geboden door het Inspyrium te Cuijk vond zaterdag 3 november jl. het najaarscongres van Optima Farma plaats.

Lees meer

Boeiende onderwerpen op NVFZ-symposium

Op 3 november jl. vond het najaarssymposium van de NVFZ (Nederlandse Vereniging voor Farmaciemedewerkers in Ziekenhuizen) plaats.

Lees meer

Winnaars van de Grote Apothekers-assistenten Kennistest in het zonnetje gezet

Afgelopen zaterdag was het zover: de winnaar van de Grote Apothekersassistenten Kennistest 2018 werd bekendgemaakt én de top-6 werd in het zonnetje gezet.

Lees meer

Nooit meer zoals het was…

Na een operatie, verbranding of een ander trauma kan de huid genezen met een litteken. De huid ter plaatse houdt dan een andere structuur. Hoe komt dat en kun je voorkomen dat het litteken lelijk wordt?

Lees meer

Veranderde dosering MTX en foliumzuur

en andere veranderingen in de richtlijn Psoriasis van de NVDV

Lees meer

Stappenplan bij psoriasis

In de nieuwe richtlijn Psoriasis van de NVDV (2017) is het stappenplan niet veranderd.

Lees meer

Jouw rol bij psoriasispatiënten

Een aantal praktische tips voor de rol van apothekersassistenten bij psoriasispatënten.

Lees meer

A-teams tegen onjuist gebruik van antibiotica

Bacteriën die resistent worden voor antibiotica zijn een groeiend probleem voor de gezondheidszorg. Om dat te lijf te gaan, zijn in alle ziekenhuizen ‘A-teams’ ingesteld.

Lees meer

Atopisch eczeem: een jeukende, droge huid

Rode plekken en pukkeltjes, irritatie, hevige jeuk en droogheid met schilfers zijn de belangrijkste kenmerken van atopisch eczeem. Vooral de jeuk is irritant.

Lees meer

Jouw advies bij atopisch eczeem

‘Vet en gehydrateerd houden’ is de boodschap.

Lees meer

Toepassing van siliconen bij littekens

Lees meer

Wie zijn de winnaars van de Grote Apothekersassistenten Kennistest van 2018?

De vragen zijn gemaakt, de uitslagen zijn bekeken, de punten zijn gescoord… Vandaag - op de dag van de apothekersassistent - kunnen we de uitslag bekendmaken van de Grote Apothekersassistenten Kennistest van 2018.

Lees meer

Waar blijft onze cao?

De cao Apotheken verkeert nog altijd in een impasse. Daardoor werken apothekersassistenten nog steeds op basis van de cao 2016-2017.

Lees meer

Biologicals thuis vaak verkeerd bewaard

De meeste patiënten (93%) die biologicals gebruiken, bewaren die medicijnen niet goed. Dat vond Niels Vlieland van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in zijn onderzoek, waarop hij 13 september promoveert.

Lees meer

‘Vrouwencardioloog’ Angela Maas: “Oestrogeen beschermt tegen hartziekten, tot de menopauze”

Bij vrouwen wordt een hartinfarct vaak niet - of pas laat - herkend. Ook de oorzaken en de behandeling zijn verschillend. Dat zorgt wel eens voor vragen in de apotheek.

Lees meer

Maandelijkse kwelling

Krampende pijn in de buik, uitstralend naar de rug of de benen… Ruim de helft van de vrouwen heeft er last van voor of tijdens de menstruatie. Wat kun je dan adviseren?

Lees meer

Fabels en feiten over anticonceptie

Bij het kiezen van een anticonceptiemethode weegt een vrouw natuurlijk goed af wat voor haar de voor- en nadelen zijn. Maar helaas spelen er vaak ‘fabels’ mee. Verhalen die de ronde doen, maar die niet kloppen. Wat is waar en wat is niet waar?

Lees meer

Medicijntekorten beperken de zorg

Huisartsen en apothekers worden in hun werk beperkt door de medicijntekorten. Onlangs sprak het tv-programma Nieuwsuur (NOS) met huisarts Bart Timmers uit ’s Heerenberg en met Gerben Klein Nulent van de KNMP.

Lees meer

Doseringen van pijnstillers bij menstruatiepijn

Met name de NSAID’s (naproxen, ibuprofen diclofenac en ketoprofen) zijn effectieve pijnstillers bij menstruatiepijn. Wat is het doseringsadvies?

Lees meer

Oude zonnebrandcrème, werkt dat nog wel?

Het is vaak een gewoonte: de zonnebrandcrème die afgelopen zomer niet op is gegaan bewaar je vaak nog voor het jaar erop. Hoeveel mensen doen dat, en is de SPF dan nog werkzaam?

Lees meer

Peperdure medicijnen tegen zeldzame ziektes blijken vaak niet te werken

Goedgekeurde en geteste medicijnen tegen zeldzame ziekten blijken in de praktijk vaak niet te werken. Er zijn te weinig patiënten om de werkzaamheid goed vast te stellen.

Lees meer

Frontoffice of backoffice - De apotheek van het Prinses Máxima Centrum

Apothekersassistenten in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie werken ‘frontoffice’ of ‘backoffice’.

Lees meer

Weer meer lymepatiënten

Het aantal mensen met de ziekte van Lyme blijft maar groeien.

Lees meer

Geriater en klinisch farmacoloog Wilma Knol: “Stoppen met medicatie is ook behandelen”

Bij geriaters zit het ingebakken in hun werkwijze, bij huisartsen minder: ouderen laten stóppen met medicatie

Lees meer

Alles over droge ogen

Droge ogen zijn vervelend, maar soms is het probleem makkelijk op te lossen.

Lees meer

Meer over droge ogen

Hier vind je extra informatie over droge ogen

Lees meer

Meer over kunsttranen

Lees meer

Jouw advies bij droge ogen

Wat kun je iemand met droge ogen adviseren?

Lees meer

Problemen van de oudere huid

De kenmerken van de oudere huid zijn bekend: vooral rimpels en ouderdomsvlekken vallen op. Maar de huid wordt ook dun en beschadigt daardoor gemakkelijk.

Lees meer

Darmen op vakantie

Darmen kunnen het zwaar hebben als je op vakantie bent. De twee bekendste en meest voorkomende darmklachten zijn diarree en verstopping.

Lees meer

Jouw advies bij darmproblemen op vakantie

Wat kun je adviseren bij diarree, bij verstopping en voor preventie hiervan?

Lees meer

UA en de AVG: log in en controleer jouw instellingen!

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan: sinds 25 mei jl. is er een nieuwe wet van kracht, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Wat betekent dit voor jouw account bij UA?

Lees meer

Consumentenbond: ‘Niet alle zonnebrandsprays bieden de beloofde bescherming’

Niet alle zonnebrandsprays met factor 30 op het etiket geven de beloofde bescherming, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Lees meer

Melden van medicatie-incidenten

Farmakundestudent Samira Zouitni onderzocht onlangs hoe apothekersassistenten medicatie-incidenten melden en hoe dat verbeterd zou kunnen worden. Haar onderzoek is nu afgerond. De resultaten uit de enquête bieden een hoop nieuwe inzichten en ideeën op voor de Stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/ CMR (PvP).

Lees meer

Herziene NHG-Standaard Rinitis

Er is een nieuwe NHG-Standaard Allergische en niet-allergische rinitis. Deze richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) komt in plaats van de eerdere versie uit 2006. In de nieuwe Standaard is de ernst van de klachten bepalend voor het medicamenteuze beleid.

Lees meer

EU-Plan tegen ‘vaccinatieweerzin’

De Europese commissie komt met een plan om de vaccinatiegraad in de EU in 2020 boven de 95% te krijgen. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om zichzelf of hun kinderen niet te laten inenten. Hoe minder mensen zich laten inenten, hoe groter de kans op een uitbraak met ernstige gevolgen.

Lees meer

Reclame Code Commissie scherpt verbod medische claims aan

Voor gezondheidsproducten (bijvoorbeeld voedingssupplementen en kruidenpreparaten die niet als geneesmiddel zijn geregistreerd), is het verboden om ‘medische claims’ te voeren.

Lees meer

EU geeft geld voor medicijnonderzoek bij kinderen

Een gezamenlijk fonds van de Europese Unie en de farmaceutische industrie stelt 130 miljoen euro beschikbaar om een netwerk op te zetten voor medicijnonderzoek bij kinderen. Door dit onderzoek krijgen artsen in de toekomst meer kennis over de effectiviteit, werkzaamheid en geschikte doseringen van medicijnen bij kinderen. EU en de farmaceutische industrie delen de kosten.

Lees meer

De Week van de Tekenbeet

Maandag 16 april is De Week van de Tekenbeet van start gegaan. Vanaf april neemt het aantal teken in Nederland weer toe en moeten mensen dus extra oppassen voor dit beestje. We zetten de gevolgen van een tekenbeet en hoe je de beet kunt voorkomen nog even..

Lees meer

“Beginnende huidkanker kan er bedrieglijk onschuldig uitzien”

“Als iemand aan de balie een onrustig plekje laat zien en om een verzachtend zalfje vraagt, denk dan twee keer na. Ga niet op de stoel van de dokter zitten.” Dermatoloog Ellen de Haas over huidkanker en verdachte plekjes.

Lees meer

Alles over goede zonbescherming

We zetten de zonbeschermingsadviezen nog eens op een rij. Welke huidtypes zijn er en hoe herken je ze? Kun je ook verbranden achter glas? Welke SPF moet je aanraden?

Lees meer

Het gebruik van het voedingssupplement MMS kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's. Onderzoek* in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat uitgewezen, zo laat de toezichthouder donderdag weten. De NVWA heeft de verkoop van het middel in Nederland daarom verboden.

Lees meer

Zorgverzekeraars schrappen groot aantal formulieren voor geneesmiddelen

Zorgverzekeraars hebben besloten om per 1 maart aanstaande 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen te schrappen. Geneesmiddelen waar de minister vergoedingsvoorwaarden aan stelt, staan op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.

Lees meer

Welkom op de nieuwe website!

Klik rechts bovenin op 'inloggen' om aan te melden met je mailadres. Daarna kun je jouw gegevens invullen, controleren en/of aanpassen. Heb je hulp nodig? Stuur ons een e-mail!

Lees meer

Anesthesioloog-pijnspecialist Bart van Wijck: “Pijn zit altíjd tussen de oren”

Pijn - meestal is het een signaal dat er iets mis. Maar soms wordt pijn de ziekte zélf. Pijn is meer dan een prikkel in je hersenen, vertelt pijnspecialist Bart van Wijck (UMC Utrecht).

Lees meer

Ook huisartsen schrijven nu DOAC’s voor - Waarop letten bij de uitgifte?

Nu ook huisartsen DOAC’s voorschrijven volgens de NHG-Standaard Atriumfibrilleren, kun je in de openbare apotheek meer recepten voor deze middelen verwachten.

Lees meer

Zeer snel werkende opioïden bij doorbraakpijn

Continue pijnstilling en dan plotseling tóch een pijnscheut die enige tijd aanhoudt. Dat kan heel belastend en onaangenaam zijn. Het komt vooral voor bij gevorderde kanker.

Lees meer

Verpulveren van tabletten levodopa/carbidopa

Bijwerkingencentrum Lareb heeft sinds mei 2017 zeven meldingen ontvangen over het verbrokkelen/verpulveren van levodopa/carbidopa tabletten van het merk Bristol.

Lees meer

"Maak medicijnbijsluiter duidelijker en simpeler"

Een bijsluiter is voor patiënten zonder geneeskundige opleiding niet meer te volgen, zei Ton de Boer...

Lees meer

Bijsluiter belangrijk voor zelfzorgconsument

De consument leest voor het eerste gebruik van een zelfzorggeneesmiddel bijna altijd de bijsluiter: 91% van de gebruikers leest de bijsluiter helemaal, of ten minste de belangrijkste informatie.

Lees meer

Langere overleving kanker

Mensen die kanker krijgen, hebben tegenwoordig een aanmerkelijk grotere kans dat ze vijf of tien jaar later nog in leven zijn dan 50 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Lees meer

"Bij de Oncotheek-AVL ervaar je vooral veel dankbaarheid"

De Oncotheek-AVL is een speciale afdeling van de ziekenhuisapotheek in het Antoni van Leeuwenhoek waar patiënten orale oncolytica voor thuisgebruik kunnen ophalen. Apothekersassistente Jessica Erkelens vertelt over haar werk.

Lees meer

Interacties met oncolytica

Je zal er als kankerpatiënt maar mee te maken krijgen: een interactie waardoor je veel meer bijwerkingen ervaart van je antitumortherapie. Of erger nog: waardoor je therapie onvoldoende effectief is.

Lees meer

Huisartsen willen overleggen

Huisartsen geven aan dat zij willen overleggen met andere huisartsen en apothekers over het medicatiebeleid voor ouderen met meerdere ziekten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Judith Sinnige.

Lees meer

Chronische wintertenen

Tussen de 15.000 en 30.000 mensen die de huisarts bezoeken hebben in de winter last van chronische wintertenen en -handen, ofwel chronische perniones.

Lees meer

Weer wijs met medicijnen

De campagne Wijs met medicijnen is opnieuw leven ingeblazen. Het boekje met deze titel is geheel herzien. Seniorenorganisatie KBO-PCOB en de KNMP organiseren op 1 november de aftrap.

Lees meer

3MR: effectiever voor vermindering medicijngebruik in verpleeghuis

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben een succesvolle methode ontwikkeld om het medicijngebruik in verpleeghuizen te verminderen.

Lees meer

Kostbaar middel tegen taaislijmziekte toch vergoed

Op de laatste dag van haar ministerschap heeft Edith Schippers besloten om een duur medicijn tegen taaislijmziekte (cystic fibrose) vanuit de basisverzekering te vergoeden.

Lees meer

Abortuspil niet via de huisarts

Huisartsen mogen toch geen abortuspil verstrekken aan vrouwen die hun vroege zwangerschap willen afbreken.

Lees meer

Peter Wognum: "Stem je instructie af op degene tegenover je"

Plan voor betere therapietrouw bij gebruik inhalatiemedicatie.

Lees meer

Bijwerking belicht: smaakstoornissen

Zeker wanneer een geneesmiddel langdurig gebruikt moet worden, kan dat effect hebben op de kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld als er sprake is van smaakstoornissen.

Lees meer

Alle apothekersassistenten in één groot kwaliteitsregister.

Als apothekersassistent in de openbare farmacie heb je te maken met een verandering van het kwaliteitsregister. Het KAOF-register is per 1 juli 2017 ondergebracht bij KABIZ.

Lees meer

Kinderen met koorts

Nog voordat de thermometer uitsluitsel geeft, voelen ouders vaak al aan hun theewater dat hun kind verhoging of koorts heeft.

Lees meer

Kinderpsychiater dr. Pieter de Nijs: "ADHD-medicatie is goed onderzocht"

ADHD is géén mode, géén hype, géén gevolg van een slechte opvoeding, ADHD is een bestaande aandoening met diagnostische criteria en overwegend biologische oorzaken.

Lees meer

150.000 medicatierollen per week

Achter de schermen bij GDS-apotheek Voorzorg

Lees meer

Mazelenepidemie in Italië leidt tot inentingsplicht

In Italië komt een inentingsplicht van kinderen en tieners onder de zeventien jaar. Dat heeft het Italiaanse parlement besloten vanwege een mazelenepidemie die begin dit jaar uitbrak.

Lees meer

Nieuwe combinaties van insuline met GLP-1-agonist

Voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 zijn er combinaties beschikbaar van een lang of ultralang werkend insuline met een GLP-1-agonist.

Lees meer

"VIMmen wordt gelukkig steeds meer de cultuur"

In gesprek met Henriëtte Leenders

Lees meer

Vitamines en mineralen bij diabetes

Ook voor mensen met diabetes geldt: een gezonde basisvoeding bevat alles wat je nodig hebt. Toch verdient een aantal vitamines en mineralen wel extra aandacht.

Lees meer

Overgevoelig voor zonlicht

Je hebt je goed ingesmeerd en gaat in het zonnetje zitten. Hoe kan het dan dat je huid begint te jeuken, rood ziet en blaasjes vertoont?

Lees meer

Trudy van Geffen: "Kwaliteitsregistratie is een investering in jezelf!"

In februari werd bekend dat de kwaliteitsregisters KAOF en KAA* in gesprek zijn om te komen tot één kwaliteitsregister voor apothekersassistenten.

Lees meer

Dermatoloog Peter van de Kerkhof: "Bij psoriasis ben je er niet met een quick fix"

Opvallend: Dermatoloog professor Peter van de Kerkhof noemt eerst een voordeel van psoriasis. Dat hoor je niet vaak. Maar hij noemt ook nadelen en risico’s.

Lees meer

Anticonceptiepil beschermt tegen bepaalde kankervormen

Vrouwen die de anticonceptiepil slikken zouden voor een lange periode beschermd zijn tegen bepaalde kankervormen.

Lees meer

Apotheker Margreet Warlé: "NOAC's zijn een gelijkwaardig alternatief"

“Bij uitgifte van NOAC’s is héél goede uitleg nodig. Apothekersassistenten kunnen dat beter dan wie dan ook.” Dat zegt Margreet Warlé-van Herwaarden, ‘kaderapotheker’ antistolling van Apothekersvereniging het Rijk van Nijmegen.

Lees meer

"Veranker het melden van bijwerkingen in het werkproces in de apotheek"

Agnes Kant is directeur van Bijwerkingencentrum Lareb. Ze is bezorgd. Het aantal meldingen van bijwerkingen vanuit de apotheken loopt namelijk terug.

Lees meer

Onderzoek naar 'volhouden gezonde leefstijl'

Het is bekend dat gezond leven diverse gezondheidsrisico’s verkleint, waaronder het risico op hart- en vaatziekten.

Lees meer

Antibacteriële zeep ontraden

De Gezondheidsraad waarschuwt voor het gebruik van desinfectiemiddelen. Het effect is niet bewezen.

Lees meer

Hoofdluis ook op middelbare scholen

Werd hoofdluis voorheen vooral beschouwd als iets dat voorkomt bij kinderen in de basisschoolleeftijd, ze komen ook voor op middelbare scholen.

Lees meer

Kinderhersenen reageren anders op methylfenidaat

Methylfenidaat werkt in de hersenen van kinderen anders dan bij volwassenen. Bij kinderen verhoogt het de doorbloeding in de hersenen.

Lees meer

Eén opvlieger minder

“Vrouwen in de overgang die last hebben van opvliegers en vaginale droogheid kunnen tijdens de overgang baat hebben bij het eten van sojarijke voeding en rode klaver of voedingssupplementen met extracten hiervan.”

Lees meer

Prikkelbare darmen

Buikpijn, darmkrampen, dunne ontlasting of juist verstopping, een opgeblazen gevoel… dat zijn de typische symptomen van een prikkelbare darm of ‘het prikkelbaredarmsyndroom’ (PDS).

Lees meer

Er oud of jong uit zien zit in je genen

Zie je er ouder of jonger uit dan je bent? Daar kun je weinig aan doen. Het zit in je genen, ontdekten onderzoekers van Erasmus MC.

Lees meer

Vaginale ongemakken

Veel vrouwen hebben er last van, maar ze praten er weinig over. Het lijkt zelfs nog een taboe te zijn.

Lees meer

Wees royaal met zonnebrandcrème

Gewoon genieten van de zon. Dat advies zou je het liefste willen geven. Maar ‘gewoon genieten’ lukt het beste als je weet dat je ook voldoende beschermd bent tegen te veel UV-straling.

Lees meer

Hooikoorts beïnvloedt rijvaardigheid

Hooikoorts heeft een nadelige invloed op de rijvaardigheid, doordat de automobilisten met deze allergie minder scherp zijn.

Lees meer

75% minder medicatiefouten bij nierpatiënten in Catharina Ziekenhuis

Intensieve medicatiebegeleiding heeft de afgelopen jaren de zorg voor nier- en dialysepatiënten in het Catharina Ziekenhuis sterk verbeterd.

Lees meer

Ontlasting - wat heeft dat te vertellen?

“Je poep wil je iets vertellen.” Posters, brochures, tv- en radiospotjes lieten ons de afgelopen maanden weten dat we vaker achterom moeten kijken na de toiletgang.

Lees meer

Mondgezondheid bij diabetes

In de apotheek staan we niet vaak stil bij mondgezondheid. Dat lijkt meer iets voor de tandarts. Toch verdienen mondproblemen ook in de apotheek aandacht, vooral bij patiënten die wat dat aangaat een risico lopen. Mensen met diabetes bijvoorbeeld.

Lees meer

Het mondslijmvlies - onze 'waker'

Aan de binnenkant van de mond zit het mondslijmvlies. Een mooie rode vochtige laag, die voorkomt dat ziekteverwekkers of stoffen rechtstreeks uit de mond het weefsel kunnen binnendringen. Maar soms raakt die barrière beschadigd.

Lees meer

Littekens en hun verzorging

Iedereen heeft wel eens een wondje. De huid heeft een vernuftig systeem om zich te herstellen, waardoor je na een paar weken vaak niets meer van zo’n beschadiging ziet.

Lees meer

De hoofdluis, een selectieve gast

Na de vakantie is het op de scholen weer oppassen geblazen voor hoofdluis. Dit keer bekijken we het diertje eens van dichtbij: van kop (waarmee ze bloed opzuigen) tot teen (waarmee ze zich vastklampen aan de haren), en nog verder: het achterlijf waaruit al die neten komen.

Lees meer

Kinderziektes

"Mijn kind heeft allemaal vlekjes en het jeukt. Ga er maar aan staan; dat kan van alles zijn!

Lees meer

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken laten je ouder lijken dan je bent. Gezien het ruime aanbod aan ‘skin-lightening’-producten zou je haast geloven dat die vervelende vlekken eenvoudig weg te smeren zijn. Maar zo makkelijk gaat dat niet. Wat is er te doen aan pigmentvlekken?

Lees meer

Virussen: de hackers van de biologie

Wat zijn virussen ook alweer precies? Hoe zien ze eruit, hoe werken ze en wat zijn de verschillen met andere infectieuze organismen? Een biologieles.

Lees meer

Hepatitis: storing in de fabriek

Hepatitis - oftewel leverontsteking - is een aandoening met veel mogelijke oorzaken en soms ernstige gevolgen, vooral op de lange termijn.

Lees meer

Huidkanker... wees alert!

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Cijfers wijzen uit dat één op de vijf mensen ermee geconfronteerd wordt.

Lees meer

Huid- en Melanoom Centrum Antoni van Leeuwenhoek

Het Huid- en Melanoom Centrum is een multidisciplinair centrum van het Antoni van Leeuwenhoek. Het centrum is bedoeld voor mensen met (verdenking op) een vorm van huidkanker.

Lees meer

UA is uitsluitend voor apotheekmedewerkers en is niet bedoeld voor consumenten