Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op www.ua.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter adviseren!

Patiƫnten gaven hun apotheek begin 2016 gemiddeld een 8! Waarover waren ze tevreden en wat valt er nog te verbeteren?bit.ly/1syVXNn

     
 
Optimafarma

Home>Verzorging>Wees royaal met zonnebrandcrème

Verzorging

Wees royaal met zonnebrandcrème

08 april 2016
Deel met je vrienden
 
Wees royaal met zonnebrandcrème

Gewoon genieten van de zon. Dat advies zou je het liefste willen geven. Maar ‘gewoon genieten’ lukt het beste als je weet dat je ook voldoende beschermd bent tegen te veel UV-straling.

Hoe mooi een beetje kleur ook mag zijn of hoe gezond het ook mag lijken, in feite is het bruin worden van de huid een beschermingsmechanisme. De natuurlijke pigmentatie biedt bescherming tegen UV-stralen. Die pigmentatie wordt geleidelijk opgebouwd als de huid in de zon komt, afhankelijk van het huidtype. Hoe lichter de huid, hoe meer bescherming nodig is. Het lichaam beschermt zich in reactie op de aantasting van het erfelijk materiaal. Elke keer dat je een verbranding oploopt, bouwt zich zonneschade op, totdat het niet meer mogelijk is om de huid te repareren. Dat veroorzaakt op de lange termijn huidveroudering en een groter risico op huidkanker.

Misverstand

Veel mensen denken dat ze langer kunnen zonnebaden als ze zich maar flink insmeren. Dit is een hardnekkig misverstand. Zonbeschermingsproducten beperken vooral de risico’s van blootstelling aan UV-straling en bieden enigszins bescherming tegen de nadelige effecten ervan.

SPF

Zonbeschermingsproducten moeten een breedspectrumbescherming bieden tegen UVB-stralen, die verantwoordelijk zijn voor de verbranding van de huid, en tegen UVA-stralen, die de huid sneller doen verouderen. Ze moeten dus zowel een UVA- als een UVB-filter bevatten. Dat is iets waar je mensen bij het kiezen van een zonnebrandproduct op kunt wijzen. De sun protection factor (SPF) geeft de kracht van de UVB-filter aan. Een SPF 15 beschermt tegen 93% van de zonnestralen, een SPF 30 tegen 97%. Je zult geen product vinden met 100% bescherming. Een product met een heel hoge factor is vaak vetter en duurder. Dit wil niet altijd zeggen dat het beter is. Bovendien smeren mensen een duur product juist minder dik of minder vaak, blijkt uit onderzoek. Soms vinden mensen het vervelend om een hoge factor te gebruiken, omdat ze denken dan niet bruin te worden. Dat gebeurt echter wel, alleen duurt het langer voordat het pigment is opgebouwd en gebeurt het zonnen veiliger.

Smeer royaal

Met alleen advies geven over ‘welk zonbeschermingsproduct’ ben je er nog niet. Vertel er ook bij hoe je het product het beste gebruikt. Om de twee uur smeren als je in de zon zit, want de zonnebrandfilters werken na een tijdje niet meer. En smeer ook de huid onder de badkleding in, voordat je die aantrekt. Een ander belangrijk advies is: smeer royaal, dus dik. Een goede tip is om voor armen en benen samen vier eetlepels te rekenen en voor de romp twee eetlepels. Reken voor het gezicht ongeveer een halve eetlepel. Door een dunnere laag aan te brengen is de bescherming vele malen minder. Dat is meteen ook een van de nadelen van een spray-zonnebrand. Hiermee is het bijna niet mogelijk een voldoende dikke laag aan te brengen.

Jouw advies

  • Let bij de keus van een zonbeschermingsproduct zowel op de UVA- als de UVB-filter.
  • Het product wordt het beste gebruikt als het om de twee uur en voldoende dik wordt aangebracht. 
  • Een aangename textuur helpt bij het juiste gebruik en het regelmatig smeren.

Lees het volledige artikel in UA 2-2016

Zie ook: Tips en adviezen bij Zonbescherming

 
 

Terug naar het overzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Klik om te bladeren! Bekijk UA nummer 5 online >
Ontvang je UA nog niet thuis?
Registreer je dan hier
banner-pharmalead-rechts