Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op www.ua.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter adviseren!

Home>Nieuws>Gezondheidsnieuws>Steeds meer Nederlanders met huidkanker

Gezondheidsnieuws

Steeds meer Nederlanders met huidkanker

03 april 2017
Deel met je vrienden
 
Steeds meer Nederlanders met huidkanker

Het aantal Nederlanders met huidkanker groeit. In 2016 kregen in totaal 15.836 mensen de diagnose huidkanker, ruim duizend meer dan in 2015 en een verviervoudiging (!) sinds 1990. Huidkanker is daarmee de meest voorkomende kankersoort in Nederland: bijna 15% van alle kankerdiagnoses.

Huidkanker kan ontstaan door een overmatige blootstelling aan ultraviolette (UV) straling. Zonblootstelling bij kinderen tot 15 jaar verhoogt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Daarom is goede zonbescherming bij kinderen zo belangrijk. Wanneer iemand in zijn leven vaker verbrandt, neemt de kans op huidkanker ook toe.

Melanoom

In 2016 kregen ruim 6700 mensen in Nederland te maken met een melanoom. In 2015 zijn 825 patiënten aan deze zeer agressieve vorm van huidkanker overleden. Melanomen zaaien snel en makkelijk uit. Na uitzaaiing zijn ze moeilijk behandelbaar.

De afgelopen jaren zijn de behandelingsmogelijkheden van uitgezaaid melanoom verbeterd door het beschikbaar komen van enkele vormen van immuuntherapie en door de ontwikkeling van behandeling gericht op specifieke genetische fouten die zorgen voor de ontwikkeling van de melanomen. Maar de beste behandeling is: snel herkennen en wegsnijden. Of nog beter: goede zonbescherming om te voorkomen dat een melanoom ontstaat.

 

Bron: IKNL, NKI/AvL, Huidfonds)
 
 

Terug naar het overzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Klik om te bladeren! Bekijk UA nummer 5 online >
Ontvang je UA nog niet thuis?
Registreer je dan hier
banner-pharmalead-rechts